Kiekvienas galėjo ir klausytis, ir pats tapti skaitovu

skaito vaikai
Šiemet garsinio skaitymo renginyje „Lietuva skaito“, skirtame Tremtinių ir politinių kalinių metams paminėti, dalyvavo arti šimto moksleivių iš aštuonių rajono švietimo įstaigų. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Ketvirtadienį Šakių J. Lingio parke vyko jau ne pirmus metus Šakių rajono mokyklų bibliotekininkų metodinio ratelio organizuojamas garsinio skaitymo renginys „Lietuva skaito“, šiemet skirtas Tremtinių ir politinių kalinių metams paminėti. Į jį susirinko arti šimto mokinių iš aštuonių rajono mokyklų.

Renginio dalyvius pasveikinusi Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacijos pirmininkė, Šakių „Žiburio“ gimnazijos bibliotekininkė Žaneta Pratusevičienė pasidžiaugė, kad jau tapo tradicija rajono moksleivius gegužės mėnesį pakviesti paskaityti ne namuose ar mokykloje, o parke, kai minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena, kai į šalies bibliotekas ateina „Poezijos pavasariai“, kai visa „Lietuva skaito“.

Pasak Ž. Pratusevičienės, šių metų skaitymų tema susieta su 1948 m. gegužės 22–23 dienomis sovietinių represinių struktūrų įvykdyta didžiausių trėmimų operacija, kodiniu pavadinimu „Vesna“ („Pavasaris“), kai iš Lietuvos buvo ištremta apie 40 tūkst. gyventojų, daugiausiai moterų, vaikų ir senolių.

„Sakysit, kas bendro tarp tremčių ir skaitymo? Iš tiesų atsakymas gana paprastas. Išgyventi reikia ne tik kūnu, bet ir dvasia. Būtent sunkiausiomis gyvenimo akimirkomis žmonės skaitė, ieškojo stiprybės kūryboje“, – tvirtino „Žiburio“ gimnazijos bibliotekininkė, pristatydama renginio svečią – gelgaudiškietį Antaną Bajerčių.

Jis su skaitymų dalyviais pasidalino prisiminimais, kaip būdamas 14 metų buvo ištremtas iš Lietuvos būtent operacijos „Vesna“ metu, kiek reikėjo kūno ir dvasios stiprybės, kad išgyventų. Jo teigimu, anų dienų įvykiai jam šiandien primena tai, kas vyksta Ukrainoje, todėl kvietė jaunimą ne tik nepamiršti savo kalbos, papročių ir istorijos, bet, reikalui esant, ir ginti savo Tėvynę.

Susitikti su mokiniais į parką atvyko rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistės Asta Kėvelaitytė ir Ingrida Kasparavičienė bei vedėjas Darius Aštrauskas, palinkėjęs mokiniams malonaus skaitymo ir gero pasibuvimo prasmingai praleidžiant laiką, o kiekvienai skaitovų komandai nepamiršo palikti paskatinimą – po saldžią dovanėlę.

Šiemet renginyje dalyvavo arti šimto moksleivių iš aštuonių rajono švietimo įstaigų – Gelgaudiškio, Sintautų pagrindinių ir Šakių „Varpo“ mokyklų, Šakių „Žiburio“, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos, Lukšių Vinco Grybo ir Griškabūdžio gimnazijų, Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro Lekėčių skyriaus.

Skaitymus pradėjo Lietuvos mokinių meninio skaitymo konkurso laureatė, Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivė Ugnė Štrimaitytė, Henriko Radausko eilėmis padėjusi moksleiviams susikaupti ir pradėti skaityti tremtinių prisiminimus. Garsinio skaitymo formatas patrauklus būtent tuo, kad kiekvienas gali ne tik išklausyti kitus, bet ir pats tapti skaitovu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.