„Šešupės malūnuose“ karaliavo folkloras

malunaiLiepos 5-ąją Šakiuose karaliavo folkloras. Čia vyko tradicinė šventė „Šešupės malūnai“, kurios metu buvo visko: nuo spalvingos eisenos miesto gatvėmis iki „gyvųjų kiemelių“, liaudiškos vakaronės, tautodailininkų bei verslininkų siūlomos produkcijos.

Nuotr. Kiemeliuose įsikūrę kolektyvai pristatinėjo etnografines programas. „Šakijos“ kolektyvas demonstruoja linamynio darbus.


Šiemet ši šventė išskirtinė tuo, kad ypač daug dėmesio buvo skirta folklorui, kiemeliuose įsikūrę kolektyvai pristatinėjo tradicines apeigas. Sintautų „Santaka“ parodė rugiapjūtės pabaigtuvių programą, Šakių „Šakija“ demonstravo linamynio darbus bei vakarojimus Zanavykijoje, Plokščių „Vaiguva“ – žoliavimo programą, Gelgaudiškio „Šilupė“ – rudens darbų programą, jungtinis Voverių, Sudargo ir Slavikų ansamblis - šienapjūtės programą, vaikų teatras iš Lekėčių – Velykų programą, o Kudirkos Naumiestis kartu su Žvirgždaičiais siūlė vaikų žaidimus, sutraukusius didelį būrį mažųjų nenuoramų šiene entuziastingai ieškojusių paslėptų gardumynų.
 
Vėliau šventės dalyviai: kolektyvai ne tik iš įvairių Lietuvos regionų, bet ir Lenkijos, Rusijos, miesto gatvėmis į parką atžygiavo nešini savo atributika bei lydimi jojančių karžygių. Buvo galima pasiklausyti ne tik autentiškų tų regionų dainų, pasižiūrėti šokių, bet ir pasigrožėti, kaip bendrus šokius šoka liaudies šokių ansamblis „Ščeremošč” iš Lenkijos Vengoževo miesto ir Šakių kultūros centro bei „Varpo” vidurinės mokyklos vaikų ir jaunimo tautinių šokių kolektyvas „Pynė”. Abu kolektyvai parengė dviejų pasienio šalių jungtinę programą „Joninių naktis“, kurią vėlų šventės vakarą pamatė gausiai susirinkę šakiečiai.

Renginio metu gėlių puokštėmis ir piniginėmis premijomis rajono meras Juozas Bertašius pagerbė šių metų „Dainų dainelės“ laureates Vismantę Vasaitytę ir Agnę Jurgilaitę. Tiek Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, tiek meras J. Bertašius ir svečiai iš Lenkijos džiaugėsi galimybe suartinti kaimynystėje gyvenančių lietuvių ir lenkų tautų kultūras, jaunimą, paskatinti draugystę ir bendradarbiavimą, gilesnį vieni kitų pažinimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.