Atnaujins Panemunių regioninį parką

parkasAplinkos ministerija neseniai patvirtino Panemunių regioninio parko tvarkymo planą. Kaip skelbiama Aplinkos ministerijos tinklalapyje, šioje saugomoje teritorijoje bus sudarytos geresnės galimybės poilsiui, verslo plėtrai. Žmonės galės statytis sodybas specialiai tam skirtose vietose.

Nuotr. Pagal Aplinkos ministerijos patvirtintą Panemunių regioninio parko tvarkymo planą numatyta įrengti nacionalinės reikšmės dviračių trasą atkarpos kairiojoje (Žemoji Panemunė – Kriūkai – Ilguva – Plokščiai – Gelgaudiškis). Nuotraukoje vaizdelis į Regioninį parką nuo Žemosios Panemunės piliakalnio (Kriūkų sen.).

Įgyvendinus Panemunių regioninio parko tvarkymo planą tikimasi, kad pagerės 1992 metais įsteigto Panemunių regioninio parko ekologinė būklė, nes bus likviduoti apleisti gamybiniai objektai. Šie objektai bus pritaikyti poilsiui. Jau išnaudoti Gelgaudiškio bei Kartupėnų karjerai. Vienas svarbiausių plane numatytų tikslų – išsaugoti vertingus gamtos objektus ir biologinę įvairovę.
 
Planuojama atnaujinti ir pritaikyti lankytojams kultūros paveldo objektus, įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, atokvėpio vietas, informacinius stendus. Nemažai dėmesio bus skiriama seniesiems amatams ir verslams, vietos tradicijoms, smulkiems vietovardžiams ir vandenvardžiams išsaugoti bei gaivinti.

Plėtoti turizmą, rekreacijos galimybes padės ir planuojamos įrengti maudyklos Kriūkuose, Seredžiuje, Šilinėje ir Gelgaudiškyje. Numatyta skatinti kurti kaimo turizmo sodybas. Bus įrengta daugiau turizmo trasų ir takų. Tai nacionalinė autoturizmo trasos atkarpa Kauno ir Jurbarko kelyje, nacionalinės dviračių trasų atkarpos kairiojoje (Žemoji Panemunė–Kriūkai–Ilguva–Plokščiai–Gelgaudiškis) ir dešiniojoje (Skrebėnai–Raudonėnai–Kartupėnai–Šilinė) Nemuno pakrantėse, pėsčiųjų pažintiniai takai Šilinėje, Gelgaudiškyje, Plokščiuose ir Raudonėje, vandens turizmo maršrutai Nemuno upe.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.