Rytų psichologija gyvenimui (2)

yagjaTęsinys, pradžia čia.

Trumpai sugrįžtame prie Vedų kultūros centro psichologo ir  lektoriaus Donato Janickio minčių ir pasidalijimo patirtimi paskaitų cikle „Rytų psichologija gyvenimui“, vykusiame š.m. birželio mėn. Šakiuose, apie likusias keturias gyvenimo sferas: šeimą, draugus, darbą ir dvasinį tobulėjimą.

Nuotr. Donatas Janickis atlieka karmos apvalymo ceremoniją - yagja.

Svarbiausia ir didžiausia vertybė mūsų gyvenime – šeima. „Jos pagrindas - santykių aruodas, - kalbėjo Vedų centro psichologas Donatas Janickis. Santykių aruodas – tai mūsų minčių, žodžių ir veiksmų energija.“ Žmonių apsikabinimas, bučinys, prisiglaudimas – tai ne tik emocinė išraiška, tai ir pasikeitimas energija. Jei mintys, žodžiai ir veiksmai paremti meile, pasitikėjimu, tarpusavio supratimu ir geromis emocijomis – santykių aruodas prisipildo pliusų, t.y. teigiama energija. Tuomet šeimyninis gyvenimas puikus, pilnas meilės ir džiaugsmo. Jei mintys, žodžiai ir veiksmai pagrįsti nepasitikėjimu, pykčiu, susvetimėjimu ar egoizmu – santykių aruodas prisipildo  minusų, t.y. neigiama energija. Tarpusavio santykiai įtempti, nejaučiate laimės ir pasitenkinimo būnant kartu.
 
Žmones į šeimą suveda praeitų gyvenimų santykių pliusai ir minusai toliau  gludinti tarpusavio santykių, tobulinti savo charakterio savybių. Todėl labai svarbu  pažinti save, analizuoti ir pripažinti savo trūkumus. Kuo daugiau patys analizuosime ir mąstysime, tuo kitiems žmonėms bus maloniau būti šalia mūsų. „Savo trūkumus mes matome kituose“, - akcentavo lektorius. - Vienas pirštas nukreiptas į kitą žmogų, o likusieji, pažiūrėkite patys, atsukti į save!“ Jei erzina kuris nors partnerio bruožas – žinokite, kad jį turite savyje. Ir kol jis bus jumyse, tol matysite šitą bruožą ir savo artimame žmoguje.

„Pažinti savo partnerį ir priimti jį tokį, koks jis yra – tai nepaprastai didelis jūsų pasiekimas“, – akcentavo lektorius. Jei žmonės duoda laisvę vienas kitam – jie jaučia didelį džiaugsmą ir dėkingumą vienas kitam ir pamato vienas kitame daugiau teigiamų dalykų - pliusų. Tuomet lengviau  įvertinti ir padėkoti, ir atsiprašyti, ir lengviau eiti į kompromisus. Taip sukraunama teigiama energija į santykių aruodą, taip tvirtinasi šeimos modelis – vyras ir moteris abu lygūs šeimoje, abu gerbia vienas kitą ir abu žino vienas kito ribas.

„Labai svarbu šeimoje – atvira kritika“, - kalbėjo psichologas Donatas Janickis. Kritiką reikia priimti - leisti žmogui išleisti savo neigiamą energiją, kad ji nesikauptų mūsų viduje, kad nejaustumėte įtampos ir nerimo tarpusavio santykiuose. Jei negirdime kritikos – mumyse keroja išdidumas ir egoizmas. Tik kritikuojami geriau pažįstame save ir matome, kur dar mums reikia dirbti su savimi.

Didelis menas bendrame gyvenime - atsiprašyti ir atleisti. „Santykiuose sutuoktiniai turi tekėt kaip vanduo ir vienas kitą užpildyti teigiama energija“, – pabrėžė lektorius. Juk laimi tas, kuris pirmas supranta, kad reikia atsiprašyti savo partnerio dėl jo užgautų jausmų. Nelaikykite ežiukų širdyje, neauginkite egoizmo – atsiprašykite ir atleiskite, išvalykite neigiamas emocijas iš savo vidaus.

Kita ne mažiau svarbi mūsų gyvenimo sfera – draugai. „Nepamirškite draugų, raskite jiems laiko, nors ir turite šeimą, neužsidarykite joje“, - kalbėjo psichologas Donatas Janickis.

Draugų nereikia ieškoti – jie ateina savaime. Nori turėti draugų – tiesiog būk draugu! Tik egoistiškas žmogus neturi draugų, nes draugystė yra tarnystė. Tai gebėjimas padėti, patarti, suprasti. Yra kategorija draugų, kurie eina iš praeitų gyvenimų. Juos jaučiame gilesniame lygmenyje, nes pažįstame vienas kitą iš seniai. Mes draugaujame ir dalijamės energija, vienas kitam duodame. „Draugas – tai labai didelė dovana, - pabrėžė lektorius Donatas Janickis. - Jis padės visose gyvenimo sferose, padrąsins, kai reikės, ir pakritikuos.“ Nepamirškite draugui padėkoti. Jūs pasakysite „ačiū“ tegul jau šimtąjį ar tūkstantąjį kartą, bet kiek teigiamos energijos sukaupsite santykių aruode! Ir po to žiūrėk mistiniai dalykai dedasi – pagalvoji apie draugą ir žinai, ką jis veikia.

Labai svarbus tarpusavio santykiuose natūralumas ir prisirišimo nebuvimas, nes prisirišimas – tai baimė prarasti. Draugo pareiga – neveidmainiauti, mokėti išklausyti ir patarti. Ir jokiu būdu vengti apkalbėti savo daugą už akių, nes energetinis ryšys pradeda keistis. Jei klausai ir nieko nesakai – irgi siunti draugui minusą. Kai susitiksi vėliau su draugu – nejausi tokio gilaus ryšio kaip anksčiau. Apkalbos ardo tarpusavio santykius, silpnina tarpusavio energetinį ryšį.

Darbas – tai dar viena gyvenimo sfera, padedanti žmogui realizuoti save, pajusti pasitenkinimą savo gyvenimu, išsivalyti nuo egoizmo. „Žmonės, kurie dirba mėgstamą darbą, turi daugiau ramybės, daugiau džiaugsmo ir daugiau emocinio stabilumo. Jie pildo savo svajones, kurios duoda tiek energijos, kad žmogus tiesiog visas „užsipildo“ iš vidaus“, - akcentavo Vedų kultūros centro psichologas Donatas Janickis. Jei kiekvieną dieną dirbate nemėgstamą darbą, tai ardote savo psichinę sveikatą, nes toks darbas neduoda pasitenkinimo, neduoda energijos iš Kosmoso. Visata jūsų nepalaiko. Todėl geriau dirbti mažiau apmokamą, bet mylimą darbą, negu gerai apmokamą, bet nemėgiamą darbą, kuris po kurio laiko virsta kančia. Gyvenimas be pasitenkinimo, savirealizacijos ir džiaugsmo. Ko jis vertas?

„Dvasinis tobulėjimas – tai dvasinė praktika ir religingumas, – sakė paskaitų ciklo lektorius. - Šių dienų problema: nenoriu tobulinti savęs, kovoti dirbti su neigiamomis emocijomis, nepasotinamais norais, blogais įpročiais, sunkiomis charakterio savybėmis, bet noriu gerų santykių šeimoje, geros fizinės ir psichinės sveikatos, dvasinės ramybės, gerų vaikų ir kitų džiaugsmų.“ Be praktikos ir tikėjimo jūs nieko nepasieksite. Dvasinė praktika labai asmeninė ir privati. Tačiau ką jūs bedarysite: melsitės, medituosite, kartosite Dievo vardus ar mantras, užsiimsite joga ar nusilenkimais - tam reikės daug jėgos, daug drąsos, daug kantrybės ir ryžto. To galima gauti palaikant ryšį su tais, kas tas savybes jau turi, palaikant ryšius su Mokytojais, su dvasininkais ar tiesiog kitais praktikuojančiais žmonėmis, einančiais dvasinio tobulėjimo keliu.

Dvasinė praktika – tai ryšys su Aukščiausia asmenybe. Kuo daugiau praktikuosime, tuo daugiau iš jos gausime energijos, jėgos, įkvėpimo ir gyvenimo džiaugsmo.

Dvasinė praktika – tai ėjimas į save, tai savo sąmonės valymas, tai jausmas, kai suvoki nuėjęs tokį nepaprastą kelią ir likę tiek nedaug, kad siela tiesiog skrenda pati!

Asta Gvildienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.