Sintautuose - Žalgirio mūšio aidai

plenerasGintarė MARTINAITIENĖ

Rugpjūčio 15-ąją Sintautuose prasidėjęs tarptautinis menininkų pleneras „Atsiliepk – Žalgiris šaukia!” sekmadienį baigėsi parodos atidarymu. Plenere dalyvavę septyni dailininkai džiaugėsi produktyviai praleistu laiku, sukurtais darbais, aplankytomis vietomis.

Nuotr. Vienintelis dailininkas A. Bagdonas Sintautuose vykusiame plenere dalyvavo ne pirmąjį, o jau trečiąjį kartą.

Plenere, kuris skirtas Žalgirio mūšio sukakčiai bei Lietuvos pergalei pažymėti, dalyvavo šeši dailininkai iš Lietuvos: Valė Vaitkuvienė, Lionė Grigaliūnaitė, Alina Kasiulaitytė, Ieva Bunokaitė, Arvydas Bagdonas, Valentinas Ajauskas ir viena menininkė, dailės mokytoja iš Gusevo (Rusijos Federacijos) – Irina Lorer.
 
Darbų įkarštyje aplankyti menininkai džiaugėsi net ir krizės metu suteikta galimybe dalyvauti plenere, pabendrauti, tapyti, pamąstyti apie Žalgirio mūšį, aplankyti gražesnes rajono vietas. „Seniai svajojau kažkokiu būdu prisiliesti prie Žalgirio mūšio. Galbūt per savaitę ir nesukursiu kažkokio įspūdingo darbo apie tai, bet jau kiek vertinga, jog apie tai galvoji, mąstai“, - kalbėjo V. Vaitkuvienė.

L. Grigaliūnienė plenero metu netgi susirgo, tačiau tai nereiškia, kad ji sukūrė mažiau darbų. Kaip kalbėjo pati menininkė, ji visuomet stengiasi padaryti kiek įmanoma daugiau, tad netgi ir prastai jausdamasi ji nutapė apie 10 darbų.

Vienintelė plenere dalyvaujanti rusė pasakojo, kad iš pradžių, prieš vykdama į Lietuvą, mąstė, ką čia jai vienai kitatautei reikės veikti, kaip adaptuotis, kurti. „Galvojau, ką čia veiksiu visą savaitę, galėtų pleneras vykti kokias tris dienas. Dabar galvoju, kodėl pleneras vyksta tik savaitę, o ne dvi. Čia viskas super“, - gerų žodžių plenero organizatoriams bei kolegoms negailėjo save pradedančia kūrėja vadinanti I. Lorer.

Vienintelis dailininkas A. Bagdonas Sintautuose vykusiame plenere dalyvavo ne pirmąjį, o jau trečiąjį kartą. Puikiu humoro jausmu pasižymintis dailininkas, paklaustas apie savo darbus juokavo, kad tokius ryškius darbus, kaip jo, gali kurti tik tokios neryškios asmenybės kaip jis. „Ir svorio čia numesti neįmanoma, nes maitina be gailesčio ir su meile“, - juokavo menininkas.

Visų plenere dalyvaujančių septynių dailininkų darbai yra itin skirtingi ne tik spalvomis, bet ir atlikimo technika. Pavyzdžiui, jauna dalininkė A. Kasiulaitytė kuria trafaretų pagalba, o viską užtvirtina kalke – ja atspaudus darbo neįmanoma nutrinti. Kiti tapo, kuria koliažus. Visų dailininkų bent viename iš darbų atsispindi Žalgirio mūšio tematika. O štai V. Ajauskas apie Žalgirio mūšį nemąstė tol, kol nenutapė kultūros namuose rasto kontraboso. „Labai gražus daiktas, todėl ir tapiau“, - savo pasirinkimą aiškino dailininkas. Svarbiausia, kaip kalbėjo Sintautų kultūros namų direktorė Laima Girdauskienė, kad šiųmetiniame plenere kaip niekada jaučiama itin harmoninga bei draugiška nuotaika. „Nėra nė vieno, kaip kartais būna, išsiskiriančio, nepritampančio ar kažkuo nepatenkinto. Sakoma, kad šaukštas deguto gadina visą statinę, bet to nėra “, - kalbėjo L. Girdauskienė.

Ne ką mažiau palankaus dailininkų vertinimo susilaukė ir ekskursijos. Jie aplankė Sudargo piliakalnius, Kudirkos Naumiestyje P. Sederevičiaus skulptūras, lankėsi Suodžių kaimo koplyčioje. Pabendravimas su sodybos šeimininke Anele Matijošaitiene nemažą įspūdį paliko I. Bunokaitei. Moteris stebėjosi A. Matijošaitienės sugebėjimu taip šiltai, paprastai ir betarpiškai bendrauti. „Ji savyje turi tikrai kažką ypatinga“, - teigė dailininkė.

Plenero metu sukurtų darbų paroda numatyta ne tik Sintautuose, bet ir Šakių Rotušėje, Dieveniškėse, Eišiškėse, Sudervėje, Maišiogaloje. Susitikimų metu su lietuvių ir lenkų bendruomene turėtų dalyvauti ir dailininkai. Baigiamoji paroda bei diskusija apie Žalgirio mūšį turėtų įvykti gruodžio mėnesį Vilniuje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.