Raselė - tarptautinio konkurso „Muzika be sienų“ diplomantė

rasaAsta GVILDIENĖ

Rugpjūčio 18 - 23 dienomis M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje  Druskininkuose vyko X tarptautinis konkursas – festivalis „Muzika be sienų”, organizuojamas  Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Fortepijono katedros vedėjos prof. Veronikos Vitaitės, kuriame dalyvavo tiek jauni, tiek jau žinomi atlikėjai iš Lietuvos ir penkiolikos užsienio šalių. Kiekvienais metais čia galima sutikti konkurso – festivalio Garbės narius: profesorių dr. Vytautą Landsbergį ir dailėtyrininką Adelbertą Nedzelskį.

Nuotr. Pirmąjį kartą ir labai sėkmingai šiais metais tarptautiniame konkurse – festivalyje „Muzika be sienų” dalyvavo Šakių meno mokyklos 2-osios fortepijono klasės mokinė Rasa Grinevičiūtė.
  
Pirmąjį kartą ir labai sėkmingai šiais metais tarptautiniame konkurse – festivalyje „Muzika be sienų” dalyvavo Šakių meno mokyklos 2-osios fortepijono klasės mokinė Rasa Grinevičiūtė, A kategorijoje užėmusi trečiąją vietą ir apdovanota diplomu bei prizu. Diplomas labai vertingas ir brangus dar ir tuo, kad patvirtintas pianistų žiuri iš Lietuvos ir užsienio šalių Aleksandros Žvirblytės, Guodos Gedvilaitės, Martin Jepsen, Violetos Lipniagovienės, Nanos Makharadze, Tatjanos  Shklovskajos, Veros Nosinos ir Dana Ali parašais. Kaip teigė  mergaitės muzikos mokytoja Bronislava Bajoriūnaitė, A kategorijoje dalyvavo jaunieji pianistai iš Rusijos, Latvijos, Kazachstano ir Lietuvos. „Visi buvo tikrai stiprūs konkurentai ir mes norėjome tik gerai pasirodyti, nes laimėti nesitikėjome”, - pasakojo mokytoja, paskatinusi gabią mokinę dalyvauti konkurse, kai pastebėjo jos didelį norą muzikuoti. Pasak mokytojos, muzikoje kaip ir sporte didžiąją dalį sėkmės sudaro darbas. „Jei Raselė taip dirbs, kaip dabar, tikrai daug pasieks”, - pabrėžė B.Bajoriūnaitė. – „Ji labai muzikali ir perspektyvi pianistė.” Tai pastebėjo ir Gražina Ručytė-Landsbergienė – viena žymiausių šių laikų Lietuvos pianisčių – koncertmeisterių, konsultavusi mergaitę prieš pasirodymą.

Pasiruošti šiam konkursui padėjo ir Šakių kultūros centro direktorė Irena Drazdauskienė, kuri leido Raselei ir jos mokytojai neribotai muzikuoti kultūros centro salėje. Visą mėnesį po 2 val. per dieną, išskyrus sekmadienius, Bronislava Bajoriūnaitė negailėjo savo laiko ir patarimų Raselei,  ruošdama ją tarptautiniam pianistų konkursui - festivaliui, mokydama groti tikrai rimtus ir sudėtingus kūrinius, kokius groja 4 – 7 muzikinės klasės mokiniai. „Matyt, jaunajai pianistei užteko kantrybės ir noro, nes tik labai pasišventę muzikantai per atostogas gali tiek daug dirbti, gyrė Raselę mokytoja, jau planuojanti kitus jos pasirodymus užsienyje.” Mergaitė puikiai atliko D.Cinolli „Fugette”, F.Shpindler „Sonatina Op.157. N.1”, A.Jasenka „Prelude”, M.Mier „Whistlin Joe” ir V.Bagdono „Paspringo varna sūriu”. Atliekant paskutinįjį kūrinį, jaunajai pianistei plojo ir pritarė visa salė.
 
Pasak mamos Laimos Grinevičienės, abi dukros muzikantės iš prigimties ir lanko Šakių meno mokyklos fortepijono klasės pamokas nuo šešerių metų. „Namai pilni pianino muzikos garsų - mergaičių mokymasis groti  netrukdo ir neerzina”, - pasakojo mama. Vaikystėje ji pati labai norėjo mokytis groti pianinu, tačiau ši svajonė neišsipildė, nes nebuvo galimybės nusipirkti pianiną. O kaip mokytis groti, jei neturi instrumento?!
 
„Visada labai jaudindavausi prieš koncertus”, - prisipažino Raselė. – „Bet šį kartą prieš pasirodymą pasitikėjau savimi ir nebijojau. Drąsiai ėjau į sceną ir grojau. Ir man pasisekė.”
 
Pasak muzikos mokytojos B.Bajoriūnaitės, tokie tarptautiniai konkursai labai naudingi profesionalumo kėlimo atžvilgiu, leidžiantys jaunajam muzikantui „prasimušti”, kelti savo kvalifikaciją besimokant užsienyje. Labai daug duoda pati galimybė prisiliesti prie tikrųjų meno vertybių, kurios turtina kiekvieno iš mūsų emocinį gyvenimą, tenkina meninės raiškos poreikius, padeda atrasti dvasinius ryšius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.