Tradicinio armonikavimo vajus Gelgaudiškyje

armonikosPaskutinį rugsėjo savaitgalį tradiciškai į Gelgaudiškį sugužėjo liaudies muzikantai iš Šakių, Jurbarko, Vilkaviškio rajonų, Kauno ir Varėnos. Dešimtoji – jubiliejinė – armonikierių šventė „Gelgaudiškio armonika 2010“ šiais metais sulaukė 18 atlikėjų. Šiemet armonikieriai ne tik demonstravo savo sugebėjimus, bet ir paruošė šešis bendrus kūrinius, puikiai nuskambėjusius koncerto metu, kuriuos šiltai sutiko publika.

Nuotr. „Tradicinio armonikavimo vajus“ tikslas – tarpusavyje dalytis etniniais kūriniais, perimtais iš tėvų, dėdžių, senelių.

Kūrybinės laboratorijos „Tradicinio armonikavimo vajus“ tikslas – tarpusavyje dalytis etniniais kūriniais, perimtais iš tėvų, dėdžių, senelių. Muzikantai greitai perprato šventės organizatorių lūkesčius ir juos su kaupu pateisino – tai buvo ne tik puikus sceninis reginys, bet ir gyvas tradicijos perdavimas, sklaida, edukacija ir bendravimas. Klaipėdos universiteto menų fakulteto liaudies muzikos katedros docentas Vytautas Alenskas įžanginiame žodyje pristatė etnomuzikavimo aspektus, specifiką, medžiagos fiksavimo niuansus. Šiltas docento bendravimas ištirpdė muzikantų susikaustymą ir savotiškos repeticijos kūrybinės laboratorijos metu gerai veikė muzikantus, jie grojo drąsiai, užtikrintai, veidus puošė šypsenos.
 
Šventėje dalyvavo rajono meras Juozas Bertašius, kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, vyr. specialistė Aurelija Papievienė. Kadangi šventėje buvo vienintelė ir nepakartojama Elytė Krapavičienė iš Liepalotų, tai moteriškasis mero prizas be konkurencijos atiteko jai, o vyriškasis prizas iškeliavo į Kauną, pas jauniausią šventės dalyvį Darių Bagdonavičių, kuris meistriškai grojo bandonija ir originalia Hohner tipo armonika. Kultūros skyriaus moterys gražiais žodžiais ir gėlėmis apdovanojo šventės organizatorius Edgarą Pilypaitį ir Liną Uždravienę bei vedančiuosius Astą Žilaitienę ir Algimantą Mureiką. Visi dalyviai dovanų gavo pernykštės šventės filmuką DVD formate.

Jau ne pirmi metai projektas „Tradicinio armonikavimo vajus“ laimi dalinį finansavimą iš Kultūros rėmimo fondo, o visi organizaciniai rūpesčiai kaip visada gula ant kultūros centro darbuotojų – Remigijos, Sauliaus, Elytės, Vidmanto, Nijolės, Editos, Dalės – pečių. Nežiūrėdami savo pareigybių, visi plušo kaip galėjo, kad ir dalyviai, ir žiūrovai jaustųsi patogiai, kad nieko netrūktų. Be jų šventei talkino bendruomeniečiai Genutė Žilinskienė, Sigutė Švabauskienė, Mindaugas Dailidė, Liuda ir Jonas Sprainaičiai.

Vos spėjo pasibaigti jubiliejinė „Gelgaudiškio armonika“, o organizatorių galvose jau knibžda mintys apie naujus susitikimus, kad jie būtų įdomūs tiek dalyviams, tiek žiūrovams. Galvojama prisiminti senovinius maršus, grotus įvairiomis progomis ir juos pateikti naujomis spalvomis. Tad iki pasimatymo kitą rudenį!

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.