Sergantieji diabetu jau dvidešimt metų kartu

diabetasPraėjusį trečiadienį Šakių „Jaunystėje“ buvo minima Pasaulinė diabeto diena ir rajono cukralige sergančiųjų klubo „Linelis“ veiklos dvidešimtmetis. Renginio metu prisiminta klubo istorija, visi norintieji galėjo pasitikrinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Nuotr. Asociacijos prezidentė V. Augustinienė (kairėje) Padėką įteikė „Linelio“ steigėjai B. Šileikienei.

Renginio pradžioje kalbėjusi savivaldybės gydytoja Daina Bagdonienė susirinkusiems priminė, kad Pasaulinė diabeto diena – tai proga atkreipti dėmesį į sergančiuosius, į ligą, kuri gali užklupti bet kada, nes sergantieji dažnai net nežino, kad jau serga. „Tik turėdami žinių apie ligą, jos eigą, galėsime ją kontroliuoti, anksčiau diagnozuoti ir išvengti patalogijų“, - teigė D. Bagdonienė.

Tačiau renginys buvo skirtas ne informacijos sklaidai, bet dvidešimtmečio paminėjimui. Todėl klubo „Linelis“ pirmininkė Biruta Jančaitienė prisiminė klubo istoriją, pirmuosius 11 valdybos narių, iš kurių keturi telikę gyvi. Pasak B. Jančaitienės „Linelis“ vien šiais metais neteko keturių narių, o per dvidešimtmetį apie 200 narių.
 
Cukralige sergančiųjų klubas „Linelis“ įkurtas 1990 metais gydytojos Bronės Šileikienės iniciatyva. Dabar klube yra 120 narių. Per klubo gyvavimo metus surengti 142 susirinkimai, 92 tarybos posėdžiai, suorganizuoti 5 seminarai apskrityje, daugybė įvairių išvykų, ekskursijų, susitikimų. Kaip teigė B. Jančaitienė, svarbu ne tik burti žmones, bet ir informuoti visuomenę, pačius sergančiuosius, bendrauti, padėti sergantiems vaikams jaustis pilnaverčiais tarp bendraamžių.

Dvidešimtmečio proga „Lineliui“ buvo išsakyta daugybė sveikinimų, kurių būtų tiesiog neįmanoma išvardyti, nes dvidešimtmečio proga klubą ir klubiečius sveikino daugelis visuomeninių ir neįgaliųjų organizacijų, medikų, savivaldybės tarnautojų. Tarp daugelio svečių buvo ir Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė, viceprezidentė Genovaitė Naidzinavičienė, diabetu sergančiųjų klubų atstovai iš kaimyninių rajonų.  

Renginyje dalyvavęs rajono vadovas Juozas Bertašius Padėkos raštus įteikė Danutei Valinskienei už ilgametį ir sąžiningą darbą klube, tačiau pati moteris dėl silpnos sveikatos šventėje nedalyvavo. Už sėkmingą vadovavimą klubui 1998 – 2003 metais ir aktyvų dalyvavimą veikloje Padėka įteikta Romui Gabartui, už klubo įsteigimą, rūpestį ir pagalbą – gydytojai Bronei Šileikienei, už aktyvią veiklą – dabartinei „Linelio“ pirmininkei B. Jančaitienei.

Prieš renginį tiek klubo nariai, tiek kiti rajono gyventojai nemokamai tikrinosi cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.