„Novužės krašto vaikai“ aštuntasis tomas – dar ne paskutinis

bernardasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Darganoto lapkričio ketvirtadienio vakarą Šakių kultūros centre vyko iškilmingas aštuntojo tomo „Novužės krašto vaikai“ bei knygos „Kristijono Donelaičio portretas“ pristatymas. Pagrindinis šių knygų autorius ir sudarytojas Bernardas Aleknavičius viltingai kalbėjo, jog naujai išleistas „Novužės krašto vaikai“ aštuntasis tomas dar ne paskutinis. Kitąmet tikimasi išleisti ne tik devintąjį knygos tomą, bet ir ketvirtąjį, kuris dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių taip ir liko neišspausdintas.

Nuotr. Šakiuose vykusiame knygų „Novužės krašto vaikai“ aštuntojo tomo ir „Kristijono Donelaičio portretas“ pristatyme dalyvavo Bernardas (kairėje) ir Vincentas Aleknavičiai.

Praėjusį ketvirtadienį skaitytojams, knygos mylėtojams buvo pristatytas „Novužės krašto vaikai“ aštuntasis tomas bei nauja knyga „Kristijono Donelaičio portretas“. Spaustuvės dažais kvepiančias knygas pristatyti į savo gimtąjį kraštą sugrįžo knygos autoriai Bernardas ir Vincentas Aleknavičiai. Juos, Klaipėdos gyventojus, Zanavykijon palydėjo knygą spausdinusios leidyklos „Druka“ vadovė Renata Būdvytienė ir redaktorė Rita Bielskytė.
 
Knyga – laukiama

Antrą kartą Šakiuose viešėjusi spaustuvės „Druka“ vadovė R. Būdvytienė neslėpė savo susijaudinimo ir džiugesio, kad jie taip šiltai Šakiuose buvo sutikti. Moteris knygų pristatyme dalyvavusiems žmonėms pasakojo apie prieš ketverius metus įvykusią pažintį su zanavyku, Šakių rajono garbės piliečiu Bernardu Aleknavičiumi. Jų draugystę tebesieja Zanavykijos kraštas, kuris atskleidžiamas vis naujuose „Novužės krašto vaikai“ tomuose. Už serijinės knygos spausdinimą atsakinga spaustuvės „Druka“ vadovė pripažino, kad per tą laiką, kai bendrauja su Bernardu, ji susipažino ne tik su juo, bet ir su Zanavykijos kraštu. Šį kraštą moteris pažino per mūsų krašto iškilius žmones, kurie įamžinti „Novužės krašto vaikai“ tomuose. R. Būdvytienė atskleidė, jog šie metai kraštiečiui B. Aleknavičiui yra ypatingi daugybe sukakčių. Šiemet jis atšventė garbingą 80 metų sukaktį. Be to, pasak viešnios, spaustuvė „Druka“ šiemet išspausdino jau penktą tomą „Novužės krašto vaikai“ ir apskritai 20-ąją B. Aleknavičiaus knygą, kuri skirta Kristijonui Donelaičiui.

Šakiuose viešėjusi ir apie aštuntąjį „Novužės krašto vaikai“ tomą kalbėjusi R. Būdvytienė pasakojo, kad knygos leidimas vyksta ištisus metus. „Knygos pasirodymas leidyklai tampa karštųjų dienų metu“,- sakė spaustuvės vadovė. Šiemet būta ypatingai daug žmonių skambučių ir įvairiausių atsiliepimų. Vieni žmonės džiaugiasi, kad dar vienas tomas išspausdintas. Būta ir tokių, kurie papriekaištauja, kad vieno, ar kito, jų manymu, verto asmens, nėra knygoje. Pabaigai R. Būdvytienė pridūrė, jog šakiečiai turi džiaugtis turėdami tokius iškilius žmones, kaip broliai B. ir V. Aleknavičiai, kurie atlieka titanišką darbą. Gyvendami Klaipėdoje, jie garsina Zanavykijos krašto iškilius žmones. Ji ragino žmones nebūti abejingiems ir padėti broliams Aleknavičiams kurti knygas „Novužės krašto vaikai“.

K. Donelaičio prototipas

Be „Novužės krašto vaikai“ buvo pristatyta ir B. Aleknavičiaus naujoji knyga „Kristijono Donelaičio portretas“. Apie tai, kokios sąsajos B. Aleknavičių sieja su grožinės literatūros pradininku K. Donelaičiu, keletą žodžių tarė šios knygos redaktorė R. Bielskytė. Ypač daug dėmesio B. Aleknavičius skiria K. Donelaičiui. Šis Bernardo kūrinys - išjaustas, papildytas ir yra ilgo darbo vaisius. Redaktorės pastebėjimu, knygoje K. Donelaitis vaizduojamas kaip didi asmenybė. Todėl ši knyga galėtų būti puikia mokomąja knyga. „Knygoje yra 80 portretų, tai yra tiek, kiek autoriui šiemet sukako metų. Bernardas – didžiausias K. Donelaičio prototipas, kurio trūksta šioje knygoje“,- pastebėjo R. Bielskytė.

Mąsto apie devintąjį knygos tomą

Zanavykijos deimančiukų rinkėjas, krašto metraštininkas B. Aleknavičius teigė, jog iš šimto aštuntajame tome „Novužės krašto vaikai“ spausdinamų publikacijų net 62 – autorinės, parašytos Zanavykijos krašto žmonių. Apskritai autorius teigė esąs patenkintas šiuo tomu, nors apie jį jam sunku kalbėti, nes viskas prasideda Vėlinių vakaro malda. Pasak autoriaus, tai leidinys apie gyvenimą, kuris jau nugyventas ir liko tik atsiminimai. „Šiame leidinyje labai daug kūrybinės jėgos, kuri pasireiškia Zanavykijoje ir kuri įsiliejo į visos Lietuvos kultūrinį gyvenimą“,- teigė B. Aleknavičius. Pasak jo, knygoje zanavykų rašytuose tekstuose esama sąmoningai paliktų faktinių klaidų, esą taip reikėjo.

Nors visuomenėje pasigirsta pamąstymų, kad jau nebereikia daugiau kurti, tačiau B. Aleknavičius prabilo, jog kitąmet turi pasirodyti devintasis „Novužės krašto vaikai“ tomas. Jeigu sėkmingai klostysis aplinkybės, kitąmet su devintuoju tomu turėtų pasirodyti ir ketvirtasis, kuris buvo paruoštas spausdinti Marijampolėje, bet taip ir liko neišspausdintas. Apskritai šalyje serijinis leidinys „Novužės krašto vaikai“ vertinamas kaip unikalus leidinys.

Knygų pristatymo renginyje dalyvavo rajono valdžios atstovai. Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius broliams B. ir V. Aleknavičiams už nuopelnus Zanavykijos kraštui įteikė Padėkos raštus. B. Aleknavičiui buvo įteikta ir nuo Seimo nario Mindaugo Basčio Padėka.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.