Ar Kidulių biblioteka palikta likimo valiai?

bibliotekaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Jau senokai Kidulių kaimo gyventojai piktinasi, kad jų miestelio kultūros židinys - biblioteka palikta likimo valiai. Anot gyventojų, vakarop į biblioteką geriau išvis kojos nekelti, nes nežinia, kada ir kas  gali užpulti. Manoma, jog geriausiai būtų, jeigu biblioteka iš apleistų Kidulių dvaro patalpų būtų perkelta į mokyklą. Tačiau artimiausiu metu europinėmis lėšomis planuojama atnaujinti dvarą ir biblioteka liks ten, kur yra, o jau kitąmet joje bus įdiegiama kompiuterinė sistema.  

Nuotr. Jau seniai Kidulių kaimo biblioteka glaudžiasi apleistame dvare. Bibliotekos būkle ir menku apšvietimu nepatenkintų kiduliečių yra daug.

Neišsprendžiamos elementarios problemos

Neretai kaimuose esančios bibliotekos yra bene pagrindinis kultūros židinys, kasdien pakviečiantis apsilankyti jose ir į rankas paimti geriausią žmogaus draugą – knygą. Nors šiandieniniame pasaulyje įprastas knygas keičia elektroninės ir dėl to bibliotekose mažėja lankytojų, bet kaimuose jos išlieka svarbiu kultūriniu objektu. Kad kaimo žmonėms reikalingos patrauklios bibliotekos, tai liudija Kidulių kaimo gyventoja Jadvyga Pilipaitienė. Su dideliu pasipiktinimu balse kidulietė kalbėjo: „Būčiau dar nepykus. Bet lipau laiptais, visur tamsu, žengiau ir parklupau. Tai gerai, kad dar turėklai buvo, nes būtų mane radę prasimušusią galvą. Laiptinėje tamsu, dega tik viena lemputė“.
 
Kidulių kaimo viešoji biblioteka įsikūrusi sename, didelio remonto reikalaujančiame Kidulių dvaro sodybos pagrindiniame pastate. Norėdami patekti į biblioteką, žmonės turi eiti menkai apšviesta laiptine. Knygas skaityti mėgstanti Jadvyga nedažnai lankosi bibliotekoje, bet, kai apsilanko, tai išsineša nemaži knygų, kad nereikėtų dažnai vaikščioti. Eiti į biblioteką vakarais, kai turi laisvo laiko, moteris tiesiog vengia, nes dvaro teritorija tamsiu paros metu nėra apšviesta. Visas dvaro  apšvietimas – nuo gatvės lempų sklindanti šviesa. Esama padėtimi besipiktindama kidulietė tikino, jog vakare į biblioteką geriau iš viso neiti. „Elektra pas mus dega tik nuo penkių iki aštuonių vakaro. Dieną neturiu laiko eiti į biblioteką. Žinot, nejauku vakarais eiti į biblioteką. Eiti pro tą namą vaiduoklį, esantį prie kelio. Nu, ačiū už šį malonumą“,- kalbėjo J. Pilipauskienė. Jos tikinimu, ši problema yra itin sena, ir niekas jos nesiryžta spręsti.

Pasak Kidulių seniūno Juozo Valaičio, dėl apšvietimo prie bibliotekos nėra jokių problemų. „Pusę penkių pradeda temti. Penktą įsijungia gatvės šviestuvai. Biblioteka dirba iki penkių, tai sakykite, kas per pusę valandos užsuka į biblioteką. Aš šiandien šnekėjau su bibliotekininke, kuri sakė, kad per tą laiką, kai vakarais lauke tamsu, buvo atėjęs tik vienas žmogus“,- kalbėjo J. Valaitis. Dabar seniūnas įpareigojo bibliotekininkę pastato foje įžiebti lemputę.

Biblioteka liks dvare

Mūsų žiniomis, ne vienas šio kaimo gyventojas palaiko mintį, kad jau seniai apleistą kaimo biblioteką reikėjo perkelti į laisvas kaimo mokyklos patalpas. Dar šių metų kovo 4 dieną švietimiečiai, bibliotekininkai, kultūrininkai aptarė rajono bibliotekų situaciją artimiausiu metu. Tuomet susitikime buvo kalbama, kad naujų patalpų bus bandoma ieškoti Panovių ir Kidulių bibliotekoms. Pastarosios turtą ir darbuotoją apie 2011 metus buvo planuota, kad po savo stogu priglaus Kidulių pagrindinė mokykla. Apie tai, kokie šiandien numatyti planai dėl Kidulių bibliotekos pasiteiravome Šakių viešosios bibliotekos direktorės Reginos Ūsienės, kuri sakė, jog apleistame dvare įsikūrusi biblioteka nebus perkelta į jokias kitas patalpas. Direktorė pripažino, kad Kidulių biblioteka jau seniai kelia rūpestį. Praėjusį pirmadienį Šakių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriuje vykusiame kultūros darbuotojų pasitarime buvo kalbama apie Kidulių miestelio biblioteką. Paaiškėjo, kad Kidulių dvarui skirs finansavimą ir biblioteka, atlikus remontą, bus palikta toje pačioje vietoje. Pasak Kultūros ir turizmo skyriaus vyresniosios specialistės kultūros paveldui Ingos Navlickienės, pagrindinis Kidulių dvaro sodybos pastatas, kuriame yra ir biblioteka, europinėmis lėšomis bus pradėtas tvarkyti 2012 – 2013 metais. Po dvaro rekonstrukcijos darbų mansardoje bus įkurdinta biblioteka. „Dabar belieka viltis, kad biblioteka bus sutvarkyta, suremontuota. Planuojama, kad 2011 metais Kidulių biblioteka dalyvaus projekte „Bibliotekos pažangai“. Ateityje vis tiek biblioteka bus sutvarkyta, todėl ją pateiksime esamomis sąlygomis ir diegsime internetą, kaip ir kitose rajono bibliotekose“,- teigė R. Ūsienė.
Aptariant visų rajono bibliotekų padėtį, pasak R. Ūsienės, šiuo metu bibliotekų nykimas nenumatytas. Kitąmet bus kompiuterizuojamos Sudargo ir Kidulių bibliotekos, Liepalotų ir Plokščių bibliotekose bus atnaujinamos kompiuterinės įrangos. Kiduliuose kompiuteriniai bus įdiegti nelaukiant remonto. „Manau, kad Kidulių krašte biblioteka bus sutvarkyta. Judėjimas vyksta į geresnę pusę“,- pridūrė direktorė R. Ūsienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.