Kultūros paveldo departamentas rajonui negailėjo komplimentų

paveldasGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Šakių rajone viešėjo Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, Marijampolės teritorinio padalinio vedėjas Algis Milius ir vyriausiasis valstybinis inspektorius Ramūnas Kryžanauskas. Vizito metu svečiai susitiko su rajono valdžios atstovais, vėliau aplankė ne vieną rajono kultūros paveldo objektą. Svečiai jau pokalbio pradžioje prasitarė, kad Šakių rajonas vienas iš tų, kuris pasižymi aktyvumu bei itin teigiamu ir pagirtinu požiūriu į kultūros paveldą.

Nuotr. D. Varnaitė ir A. Milius kalbėdami apie kultūrinį paveldą, ne kartą pabrėžė, kad Šakių rajonas dirba tinkama linkme ir daugelis iš šakiečių galėtų ir pasimokyti.


Pirmiausiai Kultūros paveldo departamento direktorė D. Varnaitė, departamento vyr. specialistė ryšiams su visuomene Jolanta Miškinytė, Marijampolės teritorinio padalinio vedėjas A. Milius, inspektorius R. Kryžanauskas susitiko su rajono meru Juozu Bertašiumi, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičiene. Viešnios buvo pagerbtos gėlėmis, meras svečiams įteikė ir knygą – albumą  “Lietuvos miesteliai”. “Gaudama tokią dovaną matau, kad jūsų merui rūpi ne tik rajonas, bet ir Lietuva”, - konstatavo D. Varnaitė. Vėliau svečiai lankėsi Jablonskynėje, Griškabūdžio bažnyčioje, Gelgaudiškio ir Zyplių dvaruose, Kaimelio parapijos bažnyčioje.
 
Šakių rajonui – komplimentai

Kalbėdama apie kultūrinį paveldą D. Varnaitė pabrėžė, kad paveldo išsaugojimas labai priklauso nuo vietos bendruomenės požiūrio. “Jūsų krašte gilios tradicijos. Mes atvažiavę jūsų nepamokysime, tačiau aš matau, kad jūs suvokiate tai, ką turite vertingiausio”, -  negailėdama komplimentų Šakių rajonui kalbėjo viešnia. Ji sakė, kad per savo 10 metų darbo praktiką yra susidūrusi ir su visišku kai kurių rajonų abejingumu bei nesistengimu. “Patikėkit, per tą dešimt metų kai kuriuose rajonuose netgi nesu lankiusis, bendravusi su valdžia. O pas jus viskas atvirkščiai. Čia nuolat vyksta darbas, palaikome kontaktus, nuolat apsikeičiame informacija, tariamės, yra priiminėjami sprendimai”, - teigė Kultūros departamento direktorė. Jai pritarė ir Marijampolės teritorinio padalinio vedėjas akcentavęs, kad Šakių rajonas išsiskiria iš kitų apskrities regionų, nes nei viename iš jų nėra įgyvendinama tiek projektų, kultūros paveldui pritraukiama lėšų iš įvairių fondų. “Jūs tikrai šaunuoliai ir daugelis gali tik pasimokyti. Mūsų apskrityje kitur tikrai taip nėra kaip pas jus “, - teigė A. Milius. Tuo labiau, kaip pabrėžė D. Varnaitė, kad lėšos kultūros paveldui yra labai sumažintos. Visgi svarbiausia, jos nuomone, visomis išgalėmis saugoti kultūrinius objektus ir stengtis juos prikelti gyvenimui.

Nacionalizavimas – kraštutinė priemonė

Šakių rajone yra apie 240 nekilnojamųjų ir kilnojamųjų kultūros vertybių, kultūros, turizmo infrastruktūros aspektu patraukliausios keturios buvusios dvarų sodybos (Zyplių, Gelgaudiškio, Kidulių ir Ilguvos). Žinoma, ir mūsų rajone yra tam tikrų kultūrinių skaudulių. Apie tai buvo kalbama ir su svečiais. Minėta, kad visiškai baigia sugriūti Pavilkijo dvaras, o kaip tai sustabdyti, ypač sudėtingas klausimas, nes dvaro šeimininkas gyvena užsienyje ir nėra žinomi jokie jo kontaktai. Tad netgi sankcijos už nepriežiūrą nėra kam taikyti. Pasak A. Miliaus, nustatyta žala Pavilkijui yra dagiau nei milijonas litų. Be to, Pavilkijo dvaras yra išskirtinis tuo, kad yra specialios dvaro nuotraukos ir jį būtų galima atstatyti identiškai. Tačiau kol kas dvaras merdėja. “Neprižiūrėti objektai dažnai ne tik nyksta, bet ir kelia pavojų žmonių gyvybei. Čia vėlgi nemažai kas priklauso nuo žmogaus supratimo. Juk kartais tam tikrame objekte tereikia užkalti langus lentomis, stogą uždengti plėvele ir pan. Tiek mūsų, tiek jūsų, valdžios, uždavinys yra palaikyti žmonių domėjimąsi kultūriniu paveldu”, - teigė Kultūros departamento direktorė. Kalbėdama apie neprižiūrimų objektų nacionalizavimą, ji pabrėžė, kad kaip bebūtų, visgi tai yra kraštutinė priemonė, nors tokių atvejų ir būna.

Atveš parodyti

Jablonskynėje, Griškabūdžio bažnyčioje, Gelgaudiškio ir Zyplių dvaruose, Kaimelio parapijos bažnyčioje buvo aptarta kultūrinių objektų situacija, aiškintam, kokios tų objektų tvarkymo galimybės. Kaip pasakojo A. Kasparevičienė, vizijas bei Kultūros departamento atstovams pristatytus numatytus darbus svečiai vertino itin palankiai. Matydama sėkmingą rajono darbą D. Varnaitė planuoja pavasarį departamento darbuotojus atvežti į Šakių rajoną ir parodyti, kaip gali būti saugomas, tvarkomas ir puoselėjamas kultūrinis paveldas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.