Ranka rašytas atvirukas turi ypatingą vertę

atvirukaiAsta GVILDIENĖ

Vis greitėjantis mūsų gyvenimo tempas ir galimybė laiškus siųsti elektroniniu paštu arba SMS, vis labiau išstumia popierinius, ranka rašytus sveikinimus, kurie tampa bene brangiausia, tačiau labai romantiška ir išskirtine pašto paslauga. Ranka rašytas atvirukas, sveikinimas ar dovanėlė visada suteikia daugiau šilumos negu elektroninis sveikinimas.

Nuotr. Popieriniai, ranka rašyti sveikinimai tampa bene brangiausia, tačiau labai romantiška ir išskirtine pašto paslauga.


Popieriniai atvirukai vis dar populiarūs

AB „Lietuvos paštas“ Šakių skyriaus viršininkė Ona Sliesoraitienė teigia, kad paštu siunčiami šventiniai sveikinimai ir atvirukai kiekvienais metais yra itin populiarūs. Gruodžio mėnesį pašto korespondencijos, tarp jų ir atvirukų, kiekis žymiai viršijo praėjusių metų gruodžio mėnesio srautą. Žymiai padidėjo tarptautinės pašto korespondencijos siuntų į užsienį. Kaip teigė Šakių pašto viršininkė, mūsų rajono gyventojai siunčia daug sveikinimų į Angliją ir Airiją emigravusiems artimiesiems, kurie, aišku, bendrauja su Lietuvoje likusiais artimaisiais ir draugais, todėl siunčia jiems šventines dovanėles. Ranka rašytas atvirukas, sveikinimas ar dovanėlė visada suteikia daugiau šilumos negu elektroninis sveikinimas ar SMS žinutė.
 
Pašto korespondencijos srautas padidėja 3 – 4 kartus

Praėjusių metų šventiniu laikotarpiu Lietuvos paštas apdorojo 120 tonų pašto korespondencijos. Pasak O.Sliesoraitienės, pašto korospondencijos srautas šventiniu laikotarpiu padidėja 3 - 4 kartus dėl vis populiarėjančių atvirlaiškių, smulkių ir vidutinių dovanėlių, kurių svoris neviršija 5 kilogramų. Per pirmuosius šių metų 11 mėnesių gautų siuntinių skaičius viršija per visus 2009 metus gautų siuntinių kiekį. Šakių skyriaus pašto viršininkė teigia, kad kelių pastarųjų metų duomenys rodo, jog daugiausiai siuntų gabenama į/iš Airijos, Anglijos, Ispanijos, Norvegijos, Švedijos, JAV ir Kanados. Tačiau siuntiniai siunčiami ir į tokias egzotiškas šalis kaip Brazilija ir Kolumbija.

Ranka rašytu sveikinimu parodomas didesnis dėmesys

O.Sliesoraitienė mano, kad nepaisant populiarėjančių sveikinimų siuntimo SMS žinutėmis ir elektroniniu paštu, vis didėjantis šventinio laikotarpio pašto korespondencijos srautas rodo, kad ranka rašyti kalėdiniai sveikinimai ir dovanėlės – asmeniškesnis ir šiltesnis sveikinimų perdavimas. „Juk ranka rašyto laiško negalime išsiųsti keliems ar net dešimtims gavėjų vienu metu, kaip trumposios žinutės ar elektroninio laiško. Rašydami laišką, siunčiamą paštu, tarsi atliekame ypatingą ritualą: savo ranka užrašome draugo ar artimojo vardą, jam skirtą sveikinimą, dedame jį į voką, klijuojame pašto ženklą. Tokiu sveikinimu  parodome didesnį dėmesį, jo vertė, populiarėjant informacinėms technologijoms, tampa dar didesnė“, - sako Šakių pašto viršininkė.

Knygynas pardavimais nesiskundžia

Lyginant su keleto praėjusių metų laikotarpiu, atvirukų nuperkama gerokai mažiau, tačiau jie tebėra paklausūs. Šakiuose esančiame knygyne „Pegasas” kalėdiniai atvirukai šiais metais buvo gana populiarūs ir jų buvo nupirkta net šiek tiek daugiau nei praėjusiais metais. Knygynų tinklo „Pegasas“ rinkodaros vadovė Lina Konovalovė tvirtina, kad kalėdinius atvirukus perka ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet ir jaunimas. „Nepaisant  galimybės sveikinimus siųsti elektroniniu paštu, popieriniai atvirukai netampa atgyvena. Priešingai, jie įgyja ypatingą vertę ir dažniausiai yra siunčiami norint parodyti ypatingą dėmesį“, - sako ji.

Savotiška kompiuterijos mada

Elektroniniu paštu siunčiami atvirukai ir šventiniai sveikinimai vis labiau populiarėja.  Pirmiausia – jie nekainuoja. Juk už dešimties draugų pasveikinimą atvirukais su laiškų siuntimo paslaugomis pašte sumokėtume kelias dešimtis litų. Antra – patogu, patikima ir greita. Iš tiesų, sveikinimas elektroniniu paštu turi daugybę privalumų: galima rasti labai didelį tekstų ir atvirukų pasirinkimą, be to, siuntėjui svarbu, kad adresatui perskaičius sveikinimą, apie tai pranešama žinute. Pašto paslaugomis besinaudojantys žmonės negali būti užtikrinti, kad kalėdinis sveikinimas adresatą pasieks laiku.

Šiandieninis jaunimas visus sveikinimus siunčia SMS žinutėmis – tai lyg savotiška mobiliosios kompiuterijos mada, nes, pasak psichologų, SMS žinutės paauglių gyvenime užima ypatingai svarbią vietą. Pasidairę po mokyklas, beveik kiekvieno jaunuolio rankose galime pamatyti mobilųjį telefoną. Kažin ar yra dar tokių, kurie jo neturėtų? Šiandien jie nelabai įsivaizduoja savo gyvenimo be telefono ir SMS žinučių siuntimo.

Pagal statistinius duomenis popierinių atvirukų kiekvienais metais nuperkama vis mažiau, tačiau ranka rašyti sveikinimai vis tik nėra praeito amžiaus atgyvena. Jie turi ypatingą vertę, nes juos siunčiame tik mums ypač svarbiems ir artimiems žmonėms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.