Pasaulį išvydo dvyliktieji Šakių ir Sintautų kalendoriai

trys_karaliai2Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, rajone jau dvyliktąjį kartą pristatyti Šakių ir Sintautų 2011 metų kalendoriai.

Nuotr. Šakių kalendorių visuomenei pristatė linksmai nusiteikę Trys karaliai.

Sintautų kalendoriaus pristatymą kultūros centro direktorė Laima Girdauskienė pradėjo kviesdama pokalbiui naujus kalendoriaus autorius. Pirmą kartą šiais metais publikuojami miestelio seniūno Kęstučio Birbilo straipsniai – informacija apie seniūnijoje atliekamus notarinius veiksmus bei seniūnijos kelių priežiūros programą. Seniūnas ne tik pasiūlė paįvairinti būsimą kalendorių naujais straipsniais, bet ir pats pažadėjo parašyti. Kalendoriuje prisistato ir apie šventes porina naujasis Sintautų klebonas Donatas Rolskis. Apie mokyklos veiklą pasakoja ne tik nuolatinė kalendoriaus autorė Irena Strokienė, bet ir mokytoja  Jūratė Arštikaitienė. Nepamiršti ir kraštiečio  Juozo Jacevičius naudingi patarimai. Beje, tų patarimų buvo tiek daug, kad nors visą kalendorių užpildyk. Deja, dėl ribotų leidėjų galimybių kalendoriuje spausdinama tik maža jų dalelė.
 
Vienas pagrindinių kalendoriaus autorių, Sintautų bendruomenės centro pirmininkas Raimondas Daniliauskas, ne tik pasidžiaugė naujo kalendoriaus pasirodymu, bet ir išdavė savo praėjusiųjų metų susižavėjimo paslaptis. Jis aktyviai domisi, kas buvo rašoma apie Sintautus praeityje, perskaitė knygas apie miestelio praeitį ir dabar studijuoja senuosius ikikarinius spaudinius, kuriuose Sintautai minimi kaip svarbi, reikšminga Lietuvos vieta. R. Daniliauskas ir toliau žada gilintis į šią sritį ir tikriausiai apie tai ateityje skaitysime ne tik kalendoriaus puslapiuose.

Naująjį kalendorių pristatė jo sudarytojas Vitas Girdauskas. Jis teigė, kad šiemetinė kalendoriaus kryptis aiškiai pratęsia pernai Birutės Matijošaitytės pradėtą poetinę Sintautų giją. 2010 metais pasirodę keturiolika vyturių šiemet virto jau šešiolikos Sintautų padangės poetinių sparnuočių būriu, kurį, jei jis taip sėkmingai augs ir toliau, greitai teks pristatinėti atskirame kalendoriuje. Todėl kiekvienas mėnuo pradedamas eilėraščiu. Kalendoriaus sudarytoją džiugino ir jo autorių skaičius – jų net 43. Neišvardysime visko, kas sudėta kalendoriuje. Tiesiog jį reikia paimti į rankas, pavartyti, paskaityti.

Spalvingo kalendoriaus viršelyje - vilniškės dailininkės Valės Vaitkuvienės darbo „Žalgiris“, sukurto šiųmetiniame vasaros plenere Sintautuose, skirto Žalgirio 600 metų jubiliejui, fragmentas.

Sudarytojai džiaugėsi ir tuo, kad kalendorių pavyko išleisti ekonomiškai sunkiu laiku, be to, sulaukta geranoriškos verslininkų pagalbos. V. Girdauskas pasiūlė kalendorių ne tik skaityti, bet ir parašyti, sukritikuoti, o ypač pasiūlyti, kaip įdomiau, gražiau, išradingiau, svariau paminėti Sintautų - 450 metų jubiliejų. Tai pat jau laikas galvoti ir apie ateinančiųjų metų kalendorių. Šiųmetinis kalendorius išleistas 500 egzempliorių tiražu.

Dvyliktuosius metus skaičiuoja ne tik Sintautų, bet ir Šakių kalendorius, kuris visuomenei buvo pristatytas Trijų karalių dieną. Šiais metais kalendorius išleistas 400 egzempliorių tiražu.

Tradiciškai Šakių bibliotekos leidžiamas leidinys ir šiais metais į pristatymą sukvietė didžiulį būrį žiūrovų. Kaip ir kasmet, kalendoriuje aprašomi žinomiausi rajono žmonės, minimos jų sukaktys, nemažai informacijos ir apie rajono įvykius, svarbiausius renginius. Būtent šie svarbiausi niuansai nepraleidžiami nė vieną mėnesį.

Susirinkusiuosius džiugino ne tik Trys karaliai, bet ir rajono gitaristai, solistė Nomeda Vilkanauskienė Kukulskienė, pianistė Beata Vingraitė, aktorė Virginija Kochanskytė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.