Už mūsų kasdienybės ribų

uzdravyteAsta GVILDIENĖ

Praėjusį penktadienį Gelgaudiškio vidurinėje mokykloje įvyko abiturientės Ugnės Uždravytės pirmosios poezijos knygelės „Ribų užutėkiai“, išleistos savo jėgomis čia pat mokykloje, pristatymas. Pasveikinti jaunosios poetės susirinko jos mokytojai, bendraklasiai, draugai, jaunesniųjų klasių moksleiviai.

Nuotr. Išleisti pirmąją poezijos knygelę Ugnei padėjo jos lietuvių kalbos mokytoja D.Aniulienė.


Ugnė prisimena, kad eilėraščius pamėgo ir rimuoti pati savarankiškai bandė jau nuo šešerių metų. Šį pomėgį ji, matyt, paveldėjo iš savo mamos, kuri ir šiandien tebesaugo storą jaunystėje sukurtų eilių sąsiuvinį. „Tiesiog buvo smagu eiliuoti, - sako Ugnė. -  Mama nespėdavo pirkti storų sąsiuvinių. Visada jaučiau jos palaikymą. Nuoširdžiai džiaugiausi mamos pagyrimais.“

Matyt, taip jau buvo lemta, kad ankstyvosios vaikystės eiliavimai nenuėjo perniek. Pirmąja Ugnės pradinių klasių mokytoja tapo šiandien gerai žinoma mūsų krašto poetė Valerija Vilčinskienė, kuri išugdė meilę žodžiui, pagarbą gimtajai kalbai. „Pastebėjusi mano pomėgį, mokytoja pamokė pirmųjų rimavimo subtilybių, paskatino kurti eiles ir padėjo pirmuosius pamatus tolimesnei mano kūrybai“, - pasakojo Ugnė.
 
Mergaitės gabumus penktoje klasėje pastebėjo jos lietuvių kalbos mokytoja Danutė Aniulienė, kuri atskleidė daug eiliavimo paslapčių, mokė kūrybingai parinkti žodžius, surasti neįprastus, negirdėtus išsireiškimus. Paskatinta mokytojos, Ugnė sėkmingai dalyvavo tradiciniame jaunųjų gamtininkų rengiamame respublikiniame, Marijampolės poezijos konkurse ,,Auksinis rudenėlis”, rajono jaunųjų filologų konkursuose, taip garsindama mūsų rajoną ir savo mokyklą, laimėdama prizines vietas.

Dalyvaudama konkursuose, Ugnė sukaupė didžiulį pluoštą savo eilėraščių, todėl kilo idėja išleisti atskirą poezijos knygelę. Šiai minčiai pritarė ne tik jos lietuvių kalbos mokytoja, paskatinusi prieš dešimt ir daugiau metų savo poezijos knygeles išleisti kitus savo mokinius Virginijų Šidlauską ir Jurgitą Jakštytę, bet ir Gelgaudiškio vidurinės mokyklos direktorius Romas Dumbliauskas bei mokyklos taryba.

Kai buvo sprendžiama, kurią leidyklą pasirinkti, informatikos mokytoja Aušra Matulaitienė pasiūlė knygelę išleisti savo jėgomis čia pat mokykloje. Ji sumaketavo tekstus, o paskui į pagalbą atėjo 8-12 klasių mokiniai atidarę tikrą knygrišyklą, nes reikėjo spausdinti lapus, juos sudėlioti į atskirus lankus, šiuos susiūti ir tik tada klijuoti viršelį taip, kad tvirtai laikytųsi. Mokiniai su užsidegimu ėmėsi darbo, jie turėjo galimybę pamatyti, kiek tenka dirbti, kol pasiekiamas rezultatas. Pirmoji Ugnės knygelė išleista 100 egzempliorių tiražu.

„Ribų užutėkiai“ atskleidė savitą Ugnės požiūrį į pasaulį, jos, kaip jaunos asmenybės, brandumą. Poezijos posmuose atsispindi jaunatviškas maksimalistinis  pasaulio ir žmonių jausmų suvokimas, aiškūs antikiniai ir lietuvių mitų motyvai, keliamos šiuolaikinio gyvenimo problemos, savitai atskleidžiamas gamtos grožis ir sudėtingas žmogaus pasaulis bei jame slypintys vidiniai konfliktai. Pačiai Ugnei, artimiausi ir brandžiausi - eilėraščiai apie stipriausius ir gražiausius žmogaus jausmus – meilę ir tikėjimą.

Kodėl „Ribų užutėkiai“? Ugnė sako, kad kūrybos ir meno pasaulis yra tarsi už mūsų kasdienybės ribų. Jis priklauso aukštesnėms jėgoms. Taip kilo mintis tokiu pavadinimu išleisti pirmąją knygelę. Nuoširdžiai tikime, kad ji bus ne paskutinė, nes Ugnė nežada skirtis su dar vaikystėje pamėgtu eiliavimu.

„Ribų užutėkiai“ platesnei auditorijai bus pristatyti Gelgaudiškyje vyksiančios literatų šventės ,,Pavasarinė Mūza“ metu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.