Danguje stebėsime Jupiterį, Orionidus ir Garado kometą

zvaigzdesSpalio mėnesį dangus jau pakankamai tamsus ir palankus astronominiams stebėjimams, nors juos iki 18 dienos dar užgoš karaliaujanti Mėnulio pilnatis, bet tai ilgai neužtruks – greitai atsisveikinsime su šiuo ryškiuoju palydovu. Tada atsiras galimybė danguje stebėti ir daugybę ūkų, galaktikų, dvigubų ir besikeičiančių žvaigždžių. Norėdami pasinerti į paslaptingąjį Visatos pasaulį, galime naudoti netgi nedidelius teleskopus.

Ryškiausiu nakties dangaus šviesuliu išliks Jupiteris, savo spindėjimu nusileidžiantis tik Mėnuliui. Nuo spalio 13 dienos juos galima stebėti šalia vienas kito, o spalio 29 -ąją Jupiteris pasieks opoziciją ir atsidurs arčiausiai Žemės per pastaruosius 50 metų. Tai bus pats palankiausias metas Jupiterio stebėjimams.  Pro žiūroną arba nedidelį teleskopą šalia Jupiterio bus galima įžvelgti ir keturis didžiausius jo palydovus: Europą, Ganimedą, Kalisto ir Ijo.

Nuo spalio 2-osios iki lapkričio 14-osios Šienpjoviai pažers Orionidų meteorų srautą, kurio pikas laukiamas naktį iš spalio 21 -osios į 22 – ąją. Tuomet danguje per valandą galima pamatyti nuo 20 iki 60 gelsvų bei žalsvų „krentančių žvaigždžių“. Tai vienas iš pačių stambiausių meteorų srautų, kiekvienais metais krintančių į Žemę.
 
Teigiama, kad tai į Žemės atmosferą įlekiančios Halio kometos kietosios dalelės. Orionidų srauto radiantas – dangaus skliauto taškas, iš kurio, kaip atrodo stebėtojui iš Žemės, skrenda meteorai, randasi truputį aukščiau ir kairiau Oriono žvaigždyno, šalia Oriono raudonosios milžinės Betelgeizės.

Spalio mėnesį tarp Heraklio žvaigždyno žvaigždžių praskries Garado kometa. Nors plika akimi ji vis dar nematoma, tačiau per žiūroną ar nedideliu teleskopu nesunkiai atrandama. Astronomai prognozuoja, kad Garado kometa kitų metų vasario pabaigoje – kovo pradžioje taps matoma jau ir plika akimi.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.