Muziejuje – už save kalbantys tautodailininkių darbai

tautodailininkesGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Zanavykų krašto muziejaus sienas papuošė penkių rajono tautodailininkių darbai. Nors parodos lankytojų gretos buvo itin negausios, nei tautodailininkų sąjungos pirmininkui Vidui Cikanai, nei pačioms darbų autorėms tai netrukdė. Svarbiausia susitikti, pabendrauti, pasidžiaugti naujai nutapytais ar dar tik mintyse gyvenančiais vaizdiniais.

Nuotr. Iš kairės: E. Ruzgienė, B. Jakštienė, E. Dragūnaitytė, R. Amonienė ir A. Plaušinaitienė džiaugėsi galimybe pristatyti savo darbus, susitikti, bei pabendrauti.

Prieš kurį laiką muziejuje buvo surengta kalvių, vėliau tekstilininkių, o dabar, tęsiant parodų ciklą, tapybos darbus pristatė tautodailininkės Elena Ruzgienė, Birutė Jakštienė, Rimutė Amonienė, Eglė Dragūnaitytė ir Aida Plaušinaitienė.

Kai kurie tautodailininkių darbai nauji, kai kurios moterys pristatė ir seniau matytus paveikslus. Visgi daugelio tematika panaši – gamta ir su ja susijusios detalės. Vienur skleidžiasi gėlių žiedai, kitur vaizduojami trobesiai, kaimiškas gyvenimas, dar kitur išnyra laukai, juose tupinčios kurapkos, besisukantis malūnas ar tiesiog urbanistiniai, architektūriniai vaizdai. Taip moteriška, bet kartu ir stipru, užtikrinta. Tuo labiau, kad šių moterų darbai tikrai kalba už save. Ne vienas parodos lankytojas pabrėžė, kad tik žvilgtelėjus į darbą aišku, kas jo autorius. „Atrodo, jūs viską darote taip lengvai, paprastai, bet pasiekimai labai plečiasi“, - džiaugėsi „Dailiaus“ pirmininkas.
 
Pačios tautodailininkės teigė, kad geriau ne kalbėti, o tapyti. E. Dragūnaitytė aiškino, kad ne jos teptuką, bet jis jas pasirinko. R. Amonienė juokaudama pasakojo, kad kai nėra konkrečių minčių ji tiesiog tapo gėles, kai minčių atsiranda, gimsta, jos įvertinimu „keisti“ paveikslai. A. Plaušinaitienė teigė, kad tapo beveik kiekvieną dieną ir dėl to jaučiasi labai laiminga. Tiesiog Elyte vadinama E. Ruzgienė kalbėjo, kad apsidairo aplink ir tai, ką mato perteikia drobėje. B. Jakštienė išdavė, kad jos emocijas galima atspėti iš spalvų, šviesesnių ar tamsesnių, niūresnių ar linksmesnių detalių.

Visgi, dar kartą buvo galima įsitikinti, jog „Dailiaus“ moterims kartu su V. Cikana (priešakyje) svarbu ne tik pasidžiaugti darbais bei aptarti ateities planus, bet ir tiesiog susibėgti, pabendrauti, apsikabinti. Toks žodžiais nenusakomas, nuoširdus ir paprastas artumas sieja juos visus. Visgi, kaip teigė V. Cikana, draugijos narių vis mažėja, nors prie jos prisijungia ir kauniečiai. Tačiau svarbiausia, kad esantys ar naujai į tautodailininkų bendriją įsiliejantys nariai šiandieniniame bėgime randa laiko sustoti, atsiduoti tapybai ir savo kūrybinėmis mintimis pasidalinti su kitais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.