Kius kius kius į Šakius dovanėlių rinktis

kaledine_mugeIki Šv. Kalėdų likus vos kelioms dienoms Šakių kultūros centre „Jaunystė“ šurmuliavo pirmoji rajone Kalėdinė rankų darbo gaminių mugė. Puikiai visiems žinomu devizu: „Kius kius kius į Šakius“ dovanėlių pirkti į mugę buvo kviečiami visi rajono gyventojai.

Nuotr. Pirmą kartą rajone įvykusi Kalėdinė rankų darbo gaminių mugė pavyko sėkmingai.   

Gruodžio 19 – 20 dienomis pirmą kartą Šakiuose šurmuliavo Zanavykų krašto  muziejaus bei Kultūros ir turizmo skyriaus inicijuota ir organizuota Kalėdinė rankų darbo gaminių mugė. „Kalėdinės mugės yra žinomos visame pasaulyje. Amatininkus kviečiame į įvairias šventes, žemdirbių, pavasario muges. Tad pagalvojome, jog prieš didžiąsias metų šventes reikia tokio renginio. Pradžia padaryta“,- sėkmingai įgyvendintu sumanymu džiaugėsi Zanavykų krašto muziejaus etnologijos specialistė R. Vasaitienė. Kultūros centre „Jaunystė“ dvi dienas būriavosi rankų darbo kūrinius bei dirbinius gaminantys rajono gyventojai ir kaimynai. Čia pirkėjų laukė ir švenčių stalui tinkančių gardėsių siūlantys pardavėjai. Apsilankiusieji mugėje galėjo įsigyti siūtų, megztų, nertų, siuvinėtų, veltų, drožtų dirbinių. Kalėdinėje mugėje buvo apie 50 įvairausių prekiautojų. R. Vasaitienė džiaugėsi mugėje buvusia gaminių įvairove. Jos pastebėjimu, antrąją mugės dieną, esant geresniam orui, pirkėjų buvo žymiai daugiau nei pirmąją.
 
Beje, mugėje auksarankiai prekes pardavinėjo pačiomis įvairiausiomis kainomis. Pavyzdžiui, moterų gan pamėgtos vadinamosios riešines kainavo nuo dešimties iki 40 litų. Iš odos ir natūralaus ėriuko kailio pagamintos vyriškos aulinės pardavinėtos po 100 litų. Iš medžio drožtus šaukštus pirkėjas galėjo įsigyti nuo penkių iki 40 litų. Kiek patobulintos močiutės megztos kumštinės pirštinės kainavo 10 litų. Įmantriai pagamintas šiaudinis angeliukus, tinkantis ir eglutės papuošimui, kainavo 5 litus. Žmonės pirko net ir 200 litų kainavusias veltines skraistes. Nedidelių molinių puodynių, tinkančių cukrui, druskai ar kitiems biriems maisto produktams susidėti, buvo įmanoma įsigyti už 10 litų. Žinoma, ne tik daiktais buvo masinami mugės lankytojai. Čia buvo siūloma įsigyti ir įvairiausių gardėsių, tinkančių šventiniam stalui. Mugėn atvykę prekeiviai iš Gelgaudiškio lankytojams siūlė giliukų kavos, pagamintos iš Gelgaudiškio dvaro parke surinktų gilių. Ryšulėliai kavos, kainavę po 8 litus, kaip mat buvo išpirkti. Gelgaudiškio amatų centro šeimininkių pagamintos giliukų kavos bus galima įsigyti tik kitąmet jų miestelyje vyksiančioje Kaziuko mugėje.

Mugėje savo kūrinius pardavinėję žmonės džiaugėsi turėdami galimybę išeiti į viešumą ir parodyti savo darbus. R. Vasaitienė įsitikinusi, kad pirmoji Kalėdinė rankų darbo dirbinių mugė rajone praėjo sklandžiai. Ji mano, kad kitąmet šis renginys sulauks kur kas didesnio tiek pačių prekeivių, tiek ir lankytojų dėmesio.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.