Naumiestiečių kultūros židinys kils naujam gyvenimui

mockevicieneGintarė MARTINAITIENĖ

Dar 1846 metais statytas, 1953 metais pertvarkytas Kudirkos Naumiesčio kultūros centro pastatas prašyte prašosi remonto. Apie tai buvo kalbama ir svajojama ne vienerius metus, tačiau tam tiesiog nebuvo finansinių galimybių. Dabar, pasinaudojus europine parama, centras kils naujam gyvenimui. Pagaliau komfortabiliai galės jaustis tiek žiūrovai, tiek darbuotojai ir saviveiklininkai.

Nuotr. L. Mockevičienė sako, kad didžiulė laimė sulaukti tokio projekto įgyvendinimo. Ji su nekantrumu laukia tiek darbų pradžios, tiek pabaigos.

Tikriausiai niekas kitas geriau nei Kudirkos Naumiesčio kultūros centro vadovė Laima Mockevičienė negalėtų papasakoti, ką reiškia 12 metų dirbti tokiose patalpose ir tokiomis sąlygomis, kokios kultūros centre yra dabar. „Šaltis, smalkės, dūmai, sukežusios grindys, bebaigiančios įgriūti lubos“, - sako L. Mockevičienė. Ji pati prieš keletą metų repeticijos metu tiesiog prasmego scenoje ir dėl to net teko kreiptis į medikus. Žinoma, gerai viskas, kas gerai baigiasi. Atrodo, netrukus tai bus tik slogus prisiminimas, nes artimiausiu metu kultūros centre turėtų prasidėti 2.5 mln. litų vertės darbai ir iki 2013 metų III ketvirčio kultūros židinys bus visiškai renovuotas.
 
„Kudirkos Naumiestis ir šis statinys tikrai seni, tad norisi, jog ne tik projektavimas, bet ir vidaus apdaila būtų kitokie, išskirtiniai. Ne kartą įvairius niuansus derinome ir sprendėme su projekto vadove Aurelija Papieviene, kitais atsakingais žmonėmis“, - tikino kultūros centro vadovė. Ji tiek darbų pradžios ir, suprantama, pabaigos laukia tarsi išganymo. Pasibaigus renovacijai ne tik ji turės naują ir tvarkingą kabinetą, bet bus įrengta ir daugybė kitų reikalingų patalpų, skirtų repeticijoms, dekoracijoms, ūkinėms reikmėms, saviveiklininkams ir net renginiams. Jau nekalbant apie tai, kad žiūrovus bei lankytojus pasitiks visiškai atnaujinta salė, scena. „Svarbiausia – lankytojas. Atėjęs čia jis turi jaustis išskirtinai, to ir sieksime. Iš viso bus įrengta 200 vietų“, - pasakojo L. Mockevičienė. Pagal projektą šiek tiek padidės ir pati salė, nes scena prasidės tolėliau nei yra dabar. Be to, bus statomas dviejų aukštų 14 metrų ilgio priestatas ir realiai scena bus daug erdvesnė ir didesnė. Apgalvota ir tai, kad vasaromis čia vyksta renginiai, tad bus įrengta ir speciali pakyla lauke.

Visgi kai ką reikės ir nugriauti. Neliks ūkinio pastato ir dabar prie kultūros centro esančio priestato, kur įrengtas tualetas, keletas kitų patalpėlių. Tiesiog kultūrininkai tai pasistatė savo patogesniam gyvenimui, nes tualetas buvo tik lauke, ir šių statinių nėra jokiame projekte ar Registrų centre. „Tai kai pasakys, kad jau reikia griauti, taip ir darysime, nes tai ką patys pasistatėme, patys ir nugriauti turėsime, o visą kitą tvarkys darbininkai. Gal jau kovo mėnesį tai reikės daryti“, - tikino kultūros centro vadovė.

Ji džiaugiasi, kad laikinai, kol vyks darbai, kabinetą jai žadėjo parūpinti seniūnija, o daugelį inventoriaus priglaus Kudirkos Naumiesčio gimnazija. „Tačiau net plokščių, kurios dabar sukaltos ant grindų, nemesime lauk, nekalbant apie šviestuvus ar kitus daiktus. Ką tik įmanoma panaudosime Panovių laisvalaikio salei, ten apšiltinsime grindis, šį tą patvarkysime“, - apie ūkiškus ateities planus kalbėjo pašnekovė. Ji tikisi, kad sutvarkius patalpas čia mieliau lankysis įvairūs artistai, o galbūt ir į kolektyvus ateis daugiau žmonių. „Juk dabar čia nepatrauklu nei žiūrovui, nei artistui. Be to, kai repetuoji ir garas iš burnos eina, tikrai jokio malonumo. Tad dabar tikėtis, kad norės kas nors pas mus atvažiuoti ir pristatyti programą, faktiškai beviltiška“, - kalbėjo moteris. Be to, ji išreiškė mintį, kad pasikeitus vizualiniam kultūros centro veidui galbūt ir požiūris į kultūros darbuotoją bus kitoks. „Gal jau ne kultūrščikai, bet tikri kultūros darbuotojai būsime“, - juokaudama kalbėjo L. Mockevičienė. Juk iš tikrųjų, kai reikia reprezentuoti šalį ar rajoną, pirmiausiai atsigręžiame į kultūrą, o kai kalbame apie viso to finansavimą, šią grafą paliekame vieną iš paskutiniųjų. Tačiau tai, kaip ir kalbėjo Kudirkos Naumiesčio kultūros centro vadovė, tik pamąstymai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.