Amatų mugė „Varpo“ vidurinėje mokykloje stebino darbų kokybe (FOTO)

Šiais metais Šakių „Varpo“ vidurinėje mokykloje vykusi amatų mugė mažai kuo nusileido kasmet vykstančiai Kaziuko mugei Vilniuje, į kurią suguža pusė Lietuvos gyventojų! Kadangi visai čia pat Šv. Velykos, netrūko išmoningiausių darbų, skirtų papuošti velykiniam stalui.
Balandžio 3-iosios renginiai apvainikavo jau nuo kovo mėnesio vykstančias „Amatų ir verslų dienas“, kurių metu moksleiviai kūrė dirbinius iš medžio, papuošalus, įvairias namų dekoracijas. Saulėtą balandžio penktadienį jie savo darbelius pristatė kitiems. Mokykloje buvo daug pramogų – šokinėjimas ant batuto, šaudymas iš lanko, stalo tenisas ir kt. Taip yra skatinamas mokinių verslumas: sukurti pramogą arba rankų darbo kūrinį ir šią prekę parduoti. Visuose mokyklos koridoriuose puikavosi stalai, nukrauti akį veriančiomis smulkmenomis, skelbimai su apie vienur arba kitur vykstančias pramogas.
Mugės lankytojų šiemet sulaukta nedaug
Pirmame aukšte aplink stalus, ant kurių išdėlioti pačių daryti darbeliai, rikiavosi jauniausi mokyklos moksleiviai. Iš po pačių išlankstytų geltonų gvazdikų, paukščių gūžtelių dekoracijų, margučių ir kitų spalvomis mirgančių lobių į amatų mugės lankytojus žiūrėjo smalsios šių grožybių autorių akutės. Susirikiavę iš eilės vaikučiai laukė pirkėjų, kurie už pora litų nupirktų jų išlankstytą popierinę gėlę. Tačiau pirkėjų, deja, nebuvo tiek daug. Nors mokykla užė ir šurmuliavo, vis dėlto pasigedome joje pačių miestelėnų. Pagrindiniai mugės lankytojai – mokyklos bendruomenės nariai, pradinukų tėveliai. Kaip spėja mugės organizatorius Stanislovas Grušys, to priežastimi galėtų būti ta aplinkybė, jog mugė vyko penktadienį, darbo metu. „Anais metais, kai renginį darėme šeštadienį, buvo susirinkę daugiau žmonių, o dabar atėjo tie pradinukų tėveliai, kurie visada ir šiaip yra aktyvūs“,- kalbėjo S. Grušys. Galima pasidžiaugti, kad tą dieną mokykloje vyko Suvalkijos (Sūduvos) regioninė etninės kultūros globos tarybos surengtas posėdis, kurio garbingi svečiai turėjo progą pasigėrėti akį veriančiomis grožybėmis ir papildyti palyginti negausių lankytojų gretas.
Darbai stebino kokybe
Toks Šakių gyventojų neatidumas nuskriaudė ir juos pačius, nes mugės dieną buvo galima visai nebrangiai nusipirkti žaismingų velykinių atributų, kurie pagaminti ne fabrike, o mokinių rankomis. Labiausiai stebinantis dalykas – puiki darbų kokybė. Atėję tikėjomės rasti paprastus vaikiškus, šiek tiek negrabius darbelius, tačiau pamatėme kruopštaus darbo rezultatą, kuris nepadarytų gėdos ir pačiai Kaziuko mugei, o mergaičių kurti papuošalai iš vilnos, karoliukų Vilniaus galerijose būtų parduodami ne už 10, o už 30 ir daugiau litų! Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius dėkodamas „Varpo“ mokyklos direktoriui už gražius dienos renginius sakėsi mugėje prapirkęs 100 litų! Nežinia, šmaikštavo gerbiamas meras, ar teisybę sakė, tačiau einant aplink mokinių rankdarbiais nukrautus stalus tikrai magėjo pirkti viską iš eilės.
„Amatų ir verslų dienų“ renginiai vyksta nuo 1999m.
Paklaustas apie šio renginio ištakas, S. Grušys pasakojo, kad jos siekia 1992m., kai rajono tautodailininkai mokyklos koridoriuose pynė iš vytelių, drožinėjo medį, rišo juostas. „Paskui mes pagalvojom, kad būtų kažkas labai gražaus, jei tai darytų ir patys mokiniai. Tačiau ši idėja buvo realizuota tik 1999m. ir nuo tada (su gal poros metų pertrauka) vyksta iki šiol“,- amatų muges istoriją prisiminė S. Grušys. Stimulas organizuoti tokius renginius buvo ir apsilankymas Norvegijos (Krokeide) ir Danijos (Bergene) mokyklose, kur mokiniai pavasarį pardavinėja savo darbelius, kuriuos būna darę visus metus per darbų pamokas.
„Varpo“ moksleiviai visus darbelius gamina iš savo turimų žaliavų, tad visi uždirbti pinigai priklauso jiems patiems. Labai svarbu, kad jų iniciatyva būtų paskatinta visuomenės dėmesio - juo labiau, kad tikrai yra ir į ką pažiūrėti, ir ką nusipirkti. Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos mokiniams linkime nenuleisti rankų ir dėkojame už gražią šventę, kurioje turėjome malonumo sudalyvauti. Sėkmės!
 
Fotogalerija iš amatų mugės, vykusios "Varpo" vidurinėje mokykloje:
 
{vsig}Amatai{/vsig}

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.