Šakiečiai leidosi į diskusiją su žinomais žmonėmis

stanoGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Šakių kultūros centre vyko jaunimo judėjimo „PRO LT“ surengta diskusija „Mums (ne)rūpi Lietuva!“, kurioje su aktoriumi Marium Jampolskiu bei atlikėju Stano ir projekto vadove Agneta Ladek šakiečiai turėjo galimybę padiskutuoti aktualiomis temomis ir pamąstyti apie vertybes, jų buvimą, kaitą ir kitus dalykus.

Nuotr. Stano (kairėje) ir M. Jampolskis su šakiečiais diskutavo apie emigraciją, šeimos sampratą.

Ne viename mieste diskusijas emigracijos, šeimos, savanorystės temomis rengę aktoriai ir judėjimo „PRO LT“ organizatoriai penktadienį viešėjo Šakiuose. Tiesa, su jaunimu susitikti turėjo ir aktorius Ramūnas Rudokas, tačiau sumaišęs Šiaulius su Šakiais jis atvykti nespėjo.  
 
Pradžioje nedrąsiai savo mintis ir požiūrį reiškęs Šakių jaunimas vėliau šiek tiek „įsivažiavo“. Pirmiausiai jiems buvo pasiūlyta pakalbėti apie emigraciją – problema tai, ar ne? Planuoja jaunimas likti savo šalyje ar ateitį žada kurti užsienyje? Neaišku, ar rankas kėlė tikrai sąžiningai, tačiau iš diskusijoje dalyvavusiųjų mažuma šakiečių planuoja emigruoti. Kur kas daugiau emigravusių iš jų artimųjų rato, šeimos, pažįstamų. Tad kodėl žmonės emigruoja ir tai daro vis jaunesni? Viena iš diskusijos metu įvardintų priežasčių – žmonės nemato perspektyvų, neranda darbo, neįsitvirtina ir nesijaučia gerbiami. Visgi daugelis pripažino, kad jiems būtų sunku palikti savo šalį. „O ką konkrečiai kiekvienas iš mūsų galime padaryti, kad čia, Lietuvoje, būtų geriau“, - susirinkusiųjų teiravosi diskusijos organizatoriai. Būtent apie tai jie ir ragino mąstyti jaunimą - kad kiekvienas iš mūsų pozityviau mąstydami galime keisti savo aplinką, valstybę. Stano tikino, jog dažniausiai mes tik diskutuojame, kad bloga valdžia, kad blogai čia mums gyventi, o ką darome, kad tai pasikeistų? Galų gale, kaip mes patys žiūrime į emigravusius ir ar jų laukiame? Šakiečiai kalbėjo, kad emigravusieji turi jaustis laukiami ir reikalingi savo šaliai. „Tai mūsų bendrapiliečiai ir mūsų požiūris į juos labai svarbus. Išvykusieji per metus į Lietuvą parsiunčia apie 4 milijardus litų – tiek skiriama visai Sveikatos apsaugos sistemai“, - tikino Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys ir Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis. Stano ragino pagalvoti ir apie tai, ar išoriškai graži emigracijos pusė ir viduje yra tokia pati. Kaip rodo ne vienas diskusijos dalyvio pavyzdys, daugelį kankina didžiulis ilgesys ar netgi tam tikras nelaisvės jausmas. Žinoma, kiekvieno istorija ar emigracijos priežastys yra individualios ir nesulyginamos.

Vėliau susirinkusieji diskutavo apie šeimą, santuoką bei kaip jaunimas suvokia šiuos dalykus. Gana liberalia linkme pakrypusi diskusija privertė pasisakyti ir vyresnio amžiaus šakiečius. Visgi jaunimas į šeimą ir santuoką žiūri gana skirtingai. Vieni pasisako už tradicinę šeimą, kuri santuokoje augina vaikus ir išpažįsta krikščionybę. Kiti šakiečiai pasisakė už tai, kad santuoka - tik bereikšmis popierius, neteikiantis jiems jokios prasmės. Dar kiti nemato nieko blogo ir homoseksualiuose santykiuose bei tame, kad tokios poros galėtų auginti vaikus. Visgi, kas turi formuoti požiūrį į šeimą ir į santuoką ir kokį vaidmenį čia atlieka auklėjimas bei tėvų pavyzdys? Kaip pripažino daugelis, visgi iš šeimos ateina daugelis suvokimų, tačiau kalbėta ir apie tai, ar jaunimas nepasiklysta ir nepasimeta tarp matomų pavyzdžių, kai vis daugiau skyrybų, nesantaikos, smurto ar, kaip minėjome, viešai pateikiamų kad ir homoseksualių santykių pavyzdžių. Visgi A. Klimaitis pastebėjo ir tai, kad šiais laikais jauni žmonės daug labiau nei anksčiau žino, ko nori ir daug drąsiau reiškia savo įsitikinimus ir dėl jų kovoja. „Visgi didžiulė kosmopolitizmo įtaka. Seniau viskas buvo aišku ir net nekilo klausimas, kas yra šeima, o dabar tapo lyg ir neaišku, diskutuojame apie tai“, - mintimis dalijosi medikas.

Diskusijos organizatoriai džiaugėsi, kad šakiečiai gana aktyvai įsitraukė į diskusiją ir nepabijojo išreikšti, kad ir visiškai kardinalią nuomonę nuo prieš tai išsakytų. „Tokio pobūdžio diskusijos suteikia unikalią galimybę su žinomais Lietuvoje žmonėmis aptarti esančias problemas ir tikriausiai surasti tinkamus būdus joms išspręsti“, - įsitikinę projekto organizatoriai. Ras tuos būdus šiandieninis jaunimas, ar ne, priklauso nuo jų pačių, tačiau bent jau renginio metu susimąstyti apie tai turėjo galimybę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.