Paveldosaugininkus neramina tempiama guma dėl plano tvirtinimo

detalus_planasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritorinio padalinio vedėjas Algis Milius atkreipė dėmesį į niekaip nepatvirtinamą Gelgaudiškio dvaro sodybos detalųjį planą. Esą šio plano tvirtinimui koją kiša VĮ „Šakių miškų urėdija“, nesutinkanti, kad į detalųjį planą įeinanti urėdijai priklausanti miško žemė turės keisti paskirtį. Tai, kaip žinia, ribotų ūkinę veiklą. Tačiau jau šiomis dienomis situacija pasikeitė kardinaliai.

Nuotr. Paveldosaugininką A. Milių neraminęs Gelgaudiškio dvaro sodybos detalusis planas bus patvirtintas jau artimiausiu metu.  

Nepatvirtina plano

Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritorinio padalinio vadovas A. Milius nuogąstauja, kad jau gana ilgai užsitęsė Gelgaudiškio dvaro sodybos detaliojo plano tvirtinimas. Tai patvirtino ir Šakių rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas. Pasak jo, 2010 metais šis planas buvo parengtas pagal Marijampolės apskrities viršininko administracijos užsakymą. Net 118 ha Gelgaudiškio dvaro sodybos teritoriją sudaro istorinė 85 ha ploto dvaro sodybos teritorija bei prie jos prijungta Pakalniškių kaimo gyvenamoji teritorija su šalia esančiais karjerais ir mišku, užimančiais 33 ha plotą. Pasak V. Girdausko, apskrities parengtame plane buvo numatytas vienas sklypas, kuris apima ir miesto, ir kaimo teritorijas. Taip nebuvo atskirta Gelgaudiškio miesto riba, turėjusi atskirti miesto ir kaimo teritorijas. „Dėl šios priežasties šio plano nebuvo galima teikti svarstyti rajono tarybai. Tai taip ir kabo nepatvirtintas“,- kalbėjo V. Girdauskas. Beje, pats planas kol kas priklauso Vidaus reikalų ministerijai.  
 
Kaip tvirtino A. Milius, pagal Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymą valstybės saugomų objektų žemės sklypams turi būti nustatoma konservacinės paskirties žemė. Šiuo atveju miškininkai nenori keisti miško žemės paskirties. Nors tvirtinant detalųjį planą, būtina vadovautis 2005 metais priimtu nauju Nekilnojamojo turto įstatymu, šis įstatymas reikalauja konservacinės paskirties. „Iš paveldosaugos pusės įstatymas vienareikšmiškai sako, kad valstybės saugomiems objektams turi būti konservacinės žemės paskirtis. Ir mes elgtis kitaip negalime, nes tada prieštaraujame įstatymams“,- sakė A. Milius.

Kaip žinia, Gelgaudiškio dvaro sodybos tvarkyme jau baigiamas pirmasis projekto etapas, per kurį baigiama įsisavinti per tris milijonus litų. Greitu metu bus pradėtas įgyvendinti jau antras šio projekto etapas. „Šis planas kabo du metai ir mes turime kažką daryti, o mūsų projektai eina į pabaigą, mes negalime daugiau tempti. Jau baigiamas praeitas etapas, baigiama įsisavinti 3mln. litų. Dabar sutartis Vidaus reikalų ministerijai rengiame. Manau, kad viskas juda į priekį“,- sakė Regioninės plėtros skyriaus vedėjas V. Girdauskas.

Ieško bendros kalbos

VĮ „Šakių miškų urėdija“ urėdo Sigito Tamošaičio teiravomės, kokios priežastys lėmė, kad urėdija lyg ir prieštaravo žemės paskirties keitimui? 2008 metų lapkričio 13 dieną Apskrities viršininko įsakymu „Dėl naujų valstybinės reikšmės miškų žemės sklypų įregistravimo“ Šakių miškų urėdijai buvo suteikta teisė įregistruoti valstybinės žemės patikėjimo teise naujai suformuotus miškų ūkio paskirties žemės sklypus, esančius Daukantiškių ir Pakalniškių kaimuose, kurie 2008 metais buvo perduoti urėdijai patikėjimo teise. Pasak urėdo, minėti sklypai patenka į Gelgaudiškio dvaro teritoriją, kuriai nustatyta pagrindinė naudojimo paskirtis – miškų ūkio, naudojimo būdas – ekosistemų apsaugos miškai. Esą šiems žemės sklypams nustatytos specialios naudojimo sąlygos, tai yra miško naudojimo apribojimai, valstybinių (nacionalinių ir regioninių) parkų apsaugos zona, botaniniai draustiniai, nacionaliniai ir regioniniai parkai. „Taigi, miškų urėdijos ūkinė veikla šioje teritorijoje yra apribota ir jau dabar yra nustatyti griežti miško naudojimo reikalavimai. Miškų urėdija ūkinę veiklą šioje teritorijoje vykdo laikydamasi teisės aktų reikalavimų“, - sakė urėdas S. Tamošaitis. Be to, urėdijos vadovo tvirtinimu, minėtas detalusis planas buvo pradėtas rengti po to, kai žemės sklypai buvo perduoti valdyti urėdijai patikėjimo teise. Todėl pirmiausia reikėjo atlikti šių urėdijos patikėjimo teise valdomų miško plotų ir jų ribų tikslinimą parengiant Šakių rajono savivaldybės valstybinės reikšmės miško plotų patikslintą schemą, suformuojant vieną Gelgaudiškio dvaro sodybos (su parku) žemės sklypą, tačiau tai nebuvo padaryta.

Šiomis dienomis buvo nuspręsta Gelgaudiškio girininkijos miško dalį, turinčią įeiti į detalųjį planą, perimti savivaldybei. „Norime ar ne, bet mes turime perimti tą visą parką – mišką. Tai būtina tam, kad nežlugdytume projekto įgyvendinimo. Manau, rasime bendrą kalbą su urėdija“,- susiklosčiusią padėtį komentavo meras Juozas Bertašius. Kaip patvirtino urėdas S. Tamošaitis, tam neprieštarauja ir urėdija. Pasak mero, apie tokį sprendimą jau informuota Vidaus reikalų ministerija ir Kultūros paveldo departamentas. V. Girdausko teigimu, dabar rengiama trišalė sutartis, pagal kurią Vidaus reikalų ministerija savivaldybei turės perduoti Gelgaudiškio dvaro sodybos teritorijos detalųjį planą. Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrius naująjį planą aptars su vietos bendruomene. Ir tik tada, po specialios tarnybos inspekcijos patikrinimo, šis planas bus teikiamas svarstyti rajono tarybai. Galvojama, jog šis procesas turėtų užsitęsti dar mažiausiai tris mėnesius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.