Žemės dieną nemiršta inkilų kabinimo tradicija

inkilaiLukšių seniūnijos Gerdžių kaimo Klevinių girininkijoje net 60 paukščių porų lizdelius galės sukti naujuose inkiluose. Miškininkų rankomis sukaltus inkilus Žemės dieną kėlė gausus būrys gamtos mylėtojų.

Nuotr. Žemės dieną Klevinių girininkijoje buvo iškelta 60 miškininkų pagamintų inkilų.

Kasmet kovo 20-ąją pasaulyje švenčiama Žemės diena kiekvieną mūsų skatina prisiminti mus supančią aplinką, žmogaus daromą poveikį gamtai. Šią dieną raginama būti atsakingiems ir prisiimti bent dalelę įsipareigojimų saugant aplinką, kurioje visi gyvename. Jau trečius metus iš eilės prie gamtos puoselėjimo prisideda Šakių miškų urėdijos darbuotojai draugiškai bendradarbiaujantys su Šakių rajono policijos komisariato pareigūnai. Pasak urėdo Sigito Tamošaičio, šiemet miškininkai sukalė net 350 inkilų, dar 50 jų pagamino rajono mokyklų moksleiviai. Šį pavasarį jie iškelti urėdijos administruojamuose miškuose. Žemės dienai skirto renginio metu džiugiai nusiteikę gamtos mylėtojai į šalį sugrįžtantiems paukščiams Klevinių girininkijoje iškėlė 60 miškininkų rankomis sukaltų inkilų. Prie gražios inkilų kėlimo akcijos prisidėjo Šakių vaikų globos namų auklėtiniai, kuriuos į girininkiją tarnybiniais automobiliais atsivežė rajono policininkai. Be to, šventėje dalyvavo jaunųjų gamtininkų būrelių nariai iš Lukšių, Jurbarko, Kriūkų bei su urėdija glaudžiai bendradarbiaujančios VšĮ „Gerumo Ąžuolas“ delegacija.
 
Tad prieš kimbant į darbus, keletą žodžių taręs urėdas S. Tamošaitis susirinkusiesiems pademonstravo pelėdai skirtą inkilą, kurių miške pakabinta tik keletas. Pasak urėdo, didžioji dalis inkilų skirti smulkiesiems miško paukšteliams - zylėms, musinukėms. Primename, jog inkilo viduje mediena turi būti neobliuota. Be to, kalant inkilą būtina padaryti tinkamą landos dydį, kad paukštelis netrukdomai judėtų. Paprastai inkilas daromas su lengvai nuimamu stogu. „Kiekvienais metais inkilą reikia išvalyti. Be to, jie turi būti lengvai pakabinami“,- pastebėjo urėdas.

Jau tampa tradicija, kad rajone organizuojamoje inkilų kėlimo šventėje apsilanko ir viešosios įstaigos „Gerumo Ąžuolas“ vadovas Valdas Pocevičius su bendraminčiais. Šie, savo ruožtu, pasveikino visus susirinkusiuosius, simbolinėmis dovanomis apdovanojo įvairių įstaigų vadovus. Be to, V. Pocevičius perdavė linkėjimus šakiečiams nuo bendranario, Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus. Asmeniniai linkėjimai ir atminimo dovanos su Prezidento parašais buvo perduoti merui J. Bertašiui, vicemerei R. Rauktienei ir Vismantei Vasaitytei. Gėlių žiedais buvo pagerbti visi šventėje dalyvavę žinomesni Juozai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.