„Šakės“ švenčia sidabrinį jubiliejų

kajokaiteGintarė MARTINAITIENĖ

Humoro grupė „Šakės“, kasmet žiūrovus džiuginanti vis naujomis programomis, šį savaitgalį mini savo veiklos 25-metį. Ilgametę darbo patirtį turinti režisierė Laima Kajokaitė – Balčiūnienė pripažįsta, kad sunkiausias darbas - parašyti scenarijų ir apgalvoti, kaip prajuokinti žiūrovą. Tuo labiau, kaip sako ji, kad satyros žanras šalyje tikrai išsikvėpęs.

Nuotr. Režisierė L. Kajokaitė – Balčiūnienė pripažino, kad parašyti scenarijų ir prajuokinti žiūrovą itin sunkus darbas, gulantis ant artistų pečių.

Žanras išsikvėpęs

Režisierė L. Kajokaitė – Balčiūnienė, humoro grupei „Šakės“ vadovaujanti nuo pat jos veiklos pradžios, 1987-ųjų, sako, kad nors taip ir neturėtų būti, tačiau Lietuvoje satyros žanras išsikvėpęs. „Neturėtų taip būti, bet gal lietuvių mentalitetas toks? Esame santūrūs ir padaryti tikrą juoką labai sunku. Argi juokingi lietuvių humoristiniai serialai? O dabar rodoma laida „Prajuokink mane“? Verkti norisi... Manęs ten surištos nenuvežtų“, - mintimis dalijosi režisierė, pripažinusi, kad jai pačiai priimtinesnis intelektualesnis humoras, sceninė kultūra, nors kartais teigiamos žiūrovo reakcijos sulaukiama tik scenoje „riebiau“ nusikeikus...„Šakės“, pasak režisierės, nesistengia prajuokinti „pigiais“ juokais.
 
Gyvenimas nepakitęs

Pašnekovė sako meluotų, jeigu pultų aiškinti, kad parašyti scenarijų lengva. Tuo labiau, kad mūsų šalyje jau daug metų niekas nesikeičia – vis ta pati krizė, vis tos pačios problemos. „Neturime ką kritikuoti, nes nieko naujo nevyksta. Statėme „Nakvynės namus“ 1995 metais, o pažvelgus dabar matome lygiai tokį patį, nepakitusį gyvenimą – viskas brangsta, trūksta pinigų, žmonės lankosi nakvynės namuose, tad galėtume kartoti tą patį, tačiau neįdomu“, - teigė pašnekovė. Dėl to kiekvienais metais kuriamos vis naujos pramoginės programos ir ieškoma būdų, kaip prajuokinti žiūrovą. „Nepatikėsit, bet kartais ta pati programa priverčia kvatotis aukštaitį, bet Suvalkijoje liekame nesuprasti“, - tikino režisierė, pastebėjusi, kad lietuvaičiams turi būti pateiktas jau „sukramtytas“ humoras, kur nieko nereikia įžvelgti tarp eilučių.

Geras aktorius – problema

Visgi sunku rasti ne tik kelią į žiūrovo širdį, bet ir gerą aktorių. Juk būtent ant jo pečių gula visa atsakomybė. Geras aktorius gali „ištempti“ ir prasčiausią scenarijų bei sužibėti scenoje, o blogas - neišpildys ir tobulai parašyto scenarijaus. „Nereikia norėti per daug. Reikia atsižvelgti į sugebėjimus. Scenarijus turi atitikti artistą, o artistas – scenarijų“, - teigė „Šakių“ režisierė. Galbūt todėl ji atsakingai renkasi artistus ir kartais jau rašydama scenarijų įsivaizduoja, kas galėtų atlikti konkretų vaidmenį.

L. Kajokaitė – Balčiūnienė džiaugiasi, kad „Šakių“ neišduoda scenos vilkai Aurelija Grinkevičienė, Edmundas Šneideris, Vitas Ragelis, koja kojon su grupe žengia Mindaugas Kriaučiūnas, Gražina Guzovijienė, Romas Guzovijus, Audrius Mozūraitis, Ingrida Vaitkevičienė, šiuo metu užsienyje esantis, tačiau pasigendamas Arvydas Nazaras. Be to, režisierė džiaugiasi, kad pernai sėkmingai aktorystę išmėgino ir jaunimas – Darius Pavalkis, Lina Murinaitė. Šiais metais iš sostinės į repeticijas grįžinėja Adomas Pauliukaitis, debiutuosiantis jubiliejiniame „Šakių“ pasirodyme. Aišku, dažnai žiūrovas nemato ir net neįsivaizduoja, kiek darbo įdedama užkulisiuose. Dirbama prie fonogramų sudarymo, įgarsinimo, įrašymo ar dekoracijų. Čia ištikimiausi pagalbininkai - Algimantas Dielininkaitis ir Augenijus Rutkauskas.

Intelektualus kolektyvas

„Šakės“ kasmet su pramoginėmis programomis aktyviai koncertuoja tiek savame krašte, tiek respublikoje. Jie nevengia dalyvauti įvairiuose regioniniuose, respublikiniuose konkursuose, daug kartų yra tapę jų laureatais ir diplomantais. Be to, kiekvienais metais pasirodo ir tokiuose televizijos projektuose kaip „Humoro akademija“ ar „Juokis“ ir dažniausiai komisijos narių yra pripažįstamas kaip intelektualiausias kolektyvas.

Programos „Nakvynės namai“, „Skylė“, „Prieštarauk“, „Auksinis raktelis“, „Klasiokai“, „Ei- na, na“, „Furšetas“, „Be stabdžių“, „Lipk iš griūšės“, „Laiptinėje“ siekė meninio vientisumo, ryškios formos, įdomesnio sumanymo, kur imponuoja ryškūs tipažai, sceninė kultūra. Jubiliejinėje šventėje savaitgalį žiūrovai išvys, kaip skirtingų kartų atstovai švenčia gimtadienius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.