Bendruomeniečiai šėlo Karklėje

skrybeleBirželio 9 dieną Karklėje vyko aštuntasis tradicinis Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis, kurio metu buvo paminėtas ir Kaimo bendruomenių sąjungos dešimtmetis. Į pajūrį sugužėjo daugiau nei 1 tūkst. bendruomenių atstovų iš 25 mūsų šalies rajonų. Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijai (BCA) atstovavo net 60 mūsų kraštiečių iš 19 bendruomenių,  BCA tarybos nariai, rajono meras Juozas Bertašius, jo pavaduotoja Rimutė Rauktienė ir bendruomenių kuratorius Rimantas Valiukas.

Nuotr. Skrybėlių demonstravimo metu susirinkusiesiems buvo pristatyta ir skrybėlė milžinė, kurią tik du stiprūs vyrai galėjo panešti.

Pasak Šakių BCA pirmininkės Grinutės Šnirpūnienės, užduotys sąskrydžiui buvo pateiktos iš anksto – reikėjo ir namų darbus paruošti, ir savo kraštą išradingai pristatyti, ir estafetėms, sporto varžyboms komandą surinkti. Visos Marijampolės regiono BCA prisistatė kartu. Pritariant Girėnų kaimo kapelai, Šakių, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio ir Marijampolės rajonų bendruomenių dainorėliai užtraukė dainą pagal Birutės Danielienės sukurtus žodžius, kurios melodiją pasiskolino iš „O tu pašvilpauki bernioke“.
 
Kiekviena BCA į sąskrydį atsivežė ir savo krašto paveldo tradicinį maisto gaminį. Šakiečiai galėjo didžiuotis milžinišku varškės sūriu, kurį specialiai sąskrydžiui suraugė UAB „Lukšių pieninė“ kolektyvas. Sūris svėrė daugiau nei 10 kilogramų ir atrodė išties įspūdingai. Prie sūrio rajono meras  dar ir medaus puodynę pridėjo. Tikras skanumėlis ir akims, ir gomuriui. Ne veltui sakoma, kad galima valgyti ir akimis. „Žinoma, sūrio milžino pristatymas vyko labai įspūdingai ir teatralizuotai pagal lietuvių liaudies dainą „Buvo gera gaspadinė“, - pasakojo G.Šnirpūnienė. -  Bendruomeniečiai ne tik vaidino, bet ir išradingai pasiruošė kostiumus: piemenėliai ganė karvytes, melžėjos jas melžė, gaspadinės, suspaudusios dešimties kilogramų sūrį, dėjo ant padėklo ir visus sąskrydžio dalyvius vaišino. Visam šiam procesui dirigavo ir tvarką savo kieme prižiūrėjo gaspadinių gaspadorius.“

Labai išradingai šakiečiai pasirodė galvos apdangalų – pačių mūsų krašto moterų sukurtų skrybėlaičių kolekcijos demonstravimas mados infekcijos tema „Atgal į gamtą“. Skrybėlių autorės Meilutė Andriukaitienė iš Kudirkos Naumiesčio, Rita Merčaitienė ir Birutė Ūsienė iš Keturnaujienos savo rankų darbo kūriniais nustebino ne vieną žiūrovą. Viena skrybėlė buvo tokia didelė, kad ją nešė du stiprūs vyrukai. Pagyrimo žodžių skrybėlėms negailėjo kolekciją pristačiusi R.Rauktienė, kuri buvo visų dainų ir kitokių kūrybinių sumanymų iniciatorė. BCA pirmininkės teigimu, mūsų kraštiečiai gali didžiuotis ir tuo, kad visuose respublikiniuose sąskrydžiuose dalyvauja ir rajono meras, bene vienintelis iš visų Lietuvos merų. „Kaimo žmonėms toks rajono valdžios palaikymas ir dėmesys ypač svarbus“, - tvirtino G.Šnirpūnienė.

Kaip visuomet tradicine skania koše bendruomeniečius vaišino Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus virtuvės meistrai, vadovaujami Vytauto Jakaičio. Alkaniems neleido likti ir Vaido Litinsko komanda, išvirusi dalyviams skanią kopūstienę. Vaišingumu jiems nenusileido tik vilkaviškiečiai. Karštą vasaros dieną jie atgaivino šaltibarščių lėkštele su lietuviškomis šutbulvėmis.

Šakiečiai buvo aktyvūs ir sportinėse varžybose ,,Stiprūs, vikrūs, gražūs”. BCA pirmininkė džiaugėsi, kad į sąskrydį atvyko daug jaunų žmonių, kurie noriai įsijungė į komandines rungtis. Nors vietos nebuvo skiriamos ir, kaip sakoma,  nugalėjo draugystė – mūsiškiai daugelyje estafečių buvo nepralenkiami. Sąskrydžio metu nenustojęs lyti smulkus lietutis bendruomeniečiams nesutrukdė susipažinti su naujais žmonėmis, susitikti senuosius draugus, pabendrauti, pasišokti diskotekoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.