Antrą kartą vykusioje šunų parodoje čempiono taurė atiteko šakietei

elwenSandra JUŠKAITĖ

Rugpjūčio 18 dieną Šakių J. Lingio parko žolę trypė keturkojai žmonių draugai − šunys. Šakių kinologų klubas antrą kartą čia rengė visų veislių šunų parodą „Zanavykų vasara 2012“. Parodos lankytojus ir dalyvius ypač džiugino puikus oras ir dalyvių gausa. J. Lingio parke dalyvavo net 300 dalyvių, iš jų net 90 skirtingų veislių keturkojų.

Nuotr. Visos parodos nugalėtojas – čekoslovakų vilkšunis Elwen, kuris priklauso šakietei Daivai Rimaitytei.

Paroda sulaukė didelio dėmesio

Šakių kinologų klubo prezidentas Valentinas Stiklius pasakojo, kad praėjusiais metais klube buvo septyni šunų mylėtojai, o šiemet jau devyni. Laikui bėgant tikimasi sulaukti dar daugiau narių. Klube  vaikams organizuojami jaunojo vedlio užsiėmimai, kurių metu mokomasi šuns demonstracijos meno, o išmokus – suteikiama galimybė dalyvauti vedlių konkurse (hendlinge). Parodoje dalyvavo šunys ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio − Estijos, Rusijos, Latvijos, Lenkijos ir Suomijos. Šį gražų renginį rėmė Šakių rajono savivaldybė, Šakių miesto seniūnija ir pagrindiniai rėmėjai – šunų maistas „bosch” ir UAB Dakona. V. Stiklius teigė, kad šuns eksterjeras ir elgesys ringe yra patys svarbiausi veiksniai, kurie lemia tolimesnį pasisekimą.
 
Visi parodos dalyviai ruošėsi pasirodymui ringe – kam buvo daromos šukuosenos, kam šukuojamas kailis, o kas tiesiog išsidrėbęs saulėje susikaupimo sėmėsi miegodamas.

Teko nugirsti, kad ši paroda buvo ypač įdomi ir sulaukė daug didesnio dėmesio nei bet kuri kita šventė Šakiuose.

Tikslas – būti šunų teisėja

Stebėdami šunų pramoginę programą ir laukdami geriausiųjų paskelbimo, kalbinome Gabiją Vyšniauskaitę iš Marijampolės rajono, kuri į parodą atvyko su samojedo veislės baltakailiu šuniuku, Izide Bela. Būsima dvyliktokė, besidominti dar ir fotografavimu bei skautavimu, pasakojo, kad ji užsiima šunų dresavimu, rūpinasi šuns elgesiu ringe. „Mano darbas – taisyklingai pastatyti šunis ringe, pasiimti apdovanojimą, aprašymą ir važiuoti namo”, − apie savo užsiėmimą pasakojo Gabija, kuriai žmonės dažnai patiki savo augintinius vežti į parodas. Mergina turi šešis mokomus šunis, kuriuos moko gražiai stovėti, judėti ir nesikandžioti. „Jei ringe yra apylygiai šunys, ekspertai vertina geresnį keturkojo pasirodymą, gražesnį žingsnį. Su mažais šuniukais yra sunku dirbti, nes jie nori žaisti ir viską kandžioti”, − apie šuns dresūrą kalbėjo Gabija. Ringe svarbiausia paeiti ratu, pirmyn ir atgal, parodyti šuns dantis, išlaikyti jį taisyklingoje stovėsenoje, išmokyti, kad leistųsi apčiupinėjamas eksperto. Būna ir tokių šunų, kurie yra agresyvūs, todėl reikia juos prieš tai paruošti, kad parodoje nieko blogo nepadarytų.

Apkabinusi savo draugę Belą, mergina pasakojo, kad tokios veislės šunį reikia ypač prižiūrėti. Svarbiausia yra gerai išmaudyti ir nepakenkti kailiukui. Reikia daug šukuoti ir duoti tik kokybišką šunų maistą. „Be visų šių dalykų dar išleidžiama pinigų ir parodoms, kurioms reikalingos dresūros pamokos ir parodų įranga – narvai, šukos, registracijos mokesčiai ir kita”, − apie šuniuko išlaikymą pasakojo G. Vyšniauskaitė.

Paklausta, kada pradėjo domėtis šunimis, mergina atsakė, kad būdama devynerių, ji gavo pirmąjį šuniuką, kurį dresavo ir svajojo dalyvauti šunų varžybose bei parodose, deja, po trejų metų šuniukas nugaišo. Nuo to laiko Gabija įsigijo kitą keturkojį, su kuriuo dalyvavo varžybose, kuriose sunkiai sekėsi. Dabar šuniukas su viena akimi nemato. Džiaugdamasi, kad namuose yra dar ir anglų baseto veislės šuo, mergina pasakojo, kad jam reikėjo tik raumenis paauginti ir parodose bei varžybose susirinko geriausius Lietuvos čempiono, geriausio veislės atstovo, geriausio patino ir geriausio grupės šuns titulus.

„Kartais atrodo, kad man pačiai nelemta auginti šunų ir juos dresiruoti, skirta tik dresuoti kitus, vežtis juos į parodas ir sėkmingai rinkti titulus”, − kalbėjo mergina. G. Vyšniauskaitė pasakojo, kad ji dažnai dalyvauja parodose kaip teisėjo asistentė. Tam jai reikėjo išlaikyti egzaminus.  Po dvejų metų, išdirbus 10 parodų, ji galės laikyti kitus egzaminus. „Kadangi noriu būti teisėja, reikės laikyti egzaminus – vienas egzaminas iš vienos šuns veislės, o veislių – 400”, − apie siekiamą tikslą pasakojo Gabija.

Pagrindinis prizas – šakietės augintiniui

Jaunųjų vedlių konkursą jaunesniojoje amžiaus grupėje laimėjo Verena Dukauskaitė, viduriniojoje amžiaus grupėje taurė atiteko Veronikai Simėnaitei, o vyresniojo amžiaus grupėje lydere tapo Ema Jorgensen. Veislyno ir reproduktorių konkursuose pirmąją vietą užėmė Briuselio grifonų šunų veislė iš veislyno „Pajūrio burės“, kurio savininkas – Jurij Gorbunov.

Šakių rajono mero pavaduotoja Rima Rauktienė buvo įpareigota mero vardu išrinkti patį gražiausią šunį. Mero taurė buvo įteikta ilgaplaukiui čihuahua veislės šuniukui. Na, o tikrasis parodos nugalėtojas – čekoslovakų vilkšunis Elwen, kuris priklauso šakietei Daivai Rimaitytei. Ji pasakojo, kad tokios veislės šunų psichologija yra labai sudėtinga, jie yra labai protingi. Moteris, turinti šunų veislyną, paklausta, kur deda visus šunis, kai kur nors išvažiuoja, atsakė, kad tris iš jų vežasi visur kartu su savimi, o kitus palieka prižiūrėti kokiam artimam žmogui. „Visą dieną praleidę lauke prie namo, miegoti nakčiai eina į namus“, − džiaugdamasi laimėjimu pasakojo D. Rimaitytė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.