Po Zanavykijos krašto dvarus – paminėti Muziejų metus

d_zygisRugpjūčio 18 - 19 dienomis Zanavykų krašto muziejaus darbuotojai kartu su Girėnų bendruomenės nariais surengė jau ketvirtąjį dviračių žygį „Pažinkime Zanavykų kraštą“, skirtą Muziejų metams paminėti ir saugiam eismui propaguoti.  Apie 60  dalyvių ne tik iš įvairių rajono kampelių, bet ir iš Vilniaus, Marijampolės, Vilkaviškio, Jurbarko, Kauno per 2 dienas Zanavykijos keliais ir keliukais numynė daugiau nei 100 kilometrų maršrutu: Šakiai - Gelgaudiškis – Plokščiai - Kriūkai - Žemoji Panemunė – Pavilkijys – Lekėčiai – Lukšiai - Šakiai.

Nuotr. Žygio dalyviai ne tik paminėjo Muziejų metus ir propagavo saugų eismą, bet  ir galėjo pasimėgauti nuostabiais vaizdais, pabendrauti tarpusavyje.


Zanavykų krašto muziejaus darbuotojai kartu su Girėnų bendruomenės nariais surengė jau ketvirtąjį dviračių žygį ir džiaugėsi jo dalyvių gausa. Girėnų bendruomenė ne pirmus metus dalyvauja Kelių direkcijos organizuojamame konkurse „Eismo saugumas bendruomenėse“ ir vykdo projektą „Suaugusiems – zanavykams“. Projekto vadovės Rimos Vasaitienės teigimu, važiavimas dviračiais yra pats geriausias būdas propaguoti saugų eismą keliuose, pažinti savo krašto gamtą, kultūrą ir žmones. „Dviratininkas glaudžiai susijęs su gamta, jaučia jos pokyčius, užuodžia įvairius kvapus, išgirsta ir pamato daug daugiau nei važiuodamas automobiliu“, - mintimis dalijosi R.Vasaitienė, žygyje suskaičiavusi daugiau nei  60 dviračių sporto mėgėjų. Ir ne tik iš mūsų rajono, bet ir iš Vilniaus, Marijampolės, Vilkaviškio, Jurbarko, Kauno savivaldybių. Dauguma žygeivių - jaunimas, nors žygyje netrūko ir vyresnio amžiaus žmonių. Kai kurie dviratininkai į žygį važiavo netgi šeimomis. Jauniausiam žygio dalyviui tebuvo tik 12 metų, o vyriausiam -  59 - eri. Tradicinio žygio dviračiais metu dalyviai aplankė keletą Zanavykijos krašto dvarų ir mėgavosi nuostabiais panemunės vaizdais bei puikia gamta  ir bendravimu su žmonėmis. „Kalbinti žygeiviai tvirtino, kad žygis pateisino jų lūkesčius, - pasakojo R.Vasaitienė. - Jie važiavo į žygį, nes norėjo pamatyti ir sužinoti daugiau apie Zanavykų kraštą, jo lankytinas vietas, gamtą, istoriją ir kultūrą.“ Iš tiesų, tai puiki galimybė ir susirasti naujų draugų, ir puikiai praleisti laiką.
 
Pirmiausiai žygeiviai aplankė vieną seniausių panemunės vietovių - Gelgaudiškį. Čia juos pasitiko bendruomenės pirmininkas Edgaras Pilypaitis. Kaip tikras dvaro šeimininkas jis aprodė dvaro rūmus ir supažindino su jų istorija, vykdomais  projektais, ateities planais. Tęsdami žygį dviratininkai galėjo gėrėtis kerinčiais panemunės gamtos vaizdais. Plokščiuose, vaizdingoje vietoje prie pat Nemuno, dviratininkus pasitiko bendruomenės merginos ir pirmininkė Odeta Urbaitienė. Jos žygeivius pavaišino nuostabaus skonio žirniene. Po sočių pietų Plokščiuose žygeiviai aplankė Šventaduobę ir unikalų Vaiguvos upelį - gatvę. Pasiekę Ilguvą žygeiviai kopė į kalną ir aikčiojo nuo atsivėrusio nuostabaus Nemuno vaizdo. Jie apžiūrėjo Ilguvos dvarą, kur prisiminė dainininkę Beatričę Grincevičiūtę, jos asmenybę ir veiklą. Vėliau žygio dalyviai stabtelėjo ir prie Kriūkų miestelio prisišliejusio Paežerėlių kaimo, kur stovi mūrinė Šv.Angelų Sargų bažnyčia. Jaukiame panemunės miestelyje Kriūkuose susipažino su senovę menančiu įdomiu XIX a. statiniu – ant akmeninių pamatų stovinčiu dviejų aukštų grūdų sandėliu, vietinių gyventojų vadinamu „Špykėre“. Visi smalsuoliai sužinojo, kad jis priklausė pirkliams ir buvo skirtas supirktiems javams laikyti. Iš čia grūdus Nemunu plukdydavo į Vokietiją. Žygeiviai stebėjosi, kad šis grūdų sandėlys yra veikiantis dar ir šiandien  bei naudojamas pagal paskirtį. Jie aplankė Kriūkų miestelyje kadaise gyvavusį Sviatošino dvarą, priklausiusį didikų Sapiegų giminei. Didelį įspūdį keliauninkams paliko  Žemoji Panemunė ir Pavilkijys su savo istorija ir dabartimi.

Vakarop žygeiviai apsistojo Zyplių dvaro prieigose, kur jiems apsinakvoti leido Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Kadangi tą dieną Zyplių dvare vyko vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“, dviračių sporto mėgėjai turėjo puikią galimybę  po atviru dangumi stebėti naujausius lietuviškus kino filmus. Iki paryčių vakarodami žygeiviai negalėjo atsidžiaugti, kad diena padovanojo begalę įspūdžių. Aptardami nuvažiuotą maršrutą jie vieningai sutiko, kad norėdami geriau pažinti kurį nors kraštą, pirmiausia turime stengtis pamatyti, kiek visko gražaus turime patys. Dviratis yra puiki, ekologiška ir pigi transporto priemonė,  kurios dėka galima pasiekti pačius atokiausius mūsų krašto kampelius. Kitą dieną dviračių žygio dalyviai apžiūrėjo tautodailininkų ekspozicijas, įkurdintas suremontuotose ir sutvarkytose buvusiose Zyplių dvaro arklidėse. Čia dirbanti Daiva Bukšnienė aprodė visą buvusios dvaro sodybos statinių ansamblį bei pavedžiojo po restauruotus  rūmus. Po sočių pietų, lydimi policijos ekipažo, žygio dalyviai sugrįžo į Šakius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.