Į savo paveikslus dar spėjo sudėti krentančius medžių lapus

pleneras_gusevasAsta GVILDIENĖ

Spalio 18 – 22 dienomis Šakiuose svečiavosi Gusevo meno mokyklos jaunieji menininkai. Kartu su Šakių rajono meno mokyklos moksleiviais jie vykdė bendrą tarptautinį plenerą „Metų laikai“, skirtą Kristijono Donelaičio 300 – osioms metinėms paminėti. Nesulaukę Europos Sąjungos finansinės paramos, guseviečiai pasiūlė šakiečiams projektą vykdyti savo iniciatyva.

Nuotr. Dviejų dienų, skirtų rudens akimirkų tapybai, Rusijos moksleiviams buvo per mažai. Jie labai norėjo pratęsti šį kūrybinį procesą.

Donelaitis rusaičiams žinomas

Pasak rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko, bendro plenero idėja kilo prieš keletą metų, norint pagerbti žinomo lietuvių poeto Kristijono Donelaičio  atminimą. 2014 metais bus švenčiamos jo 300 – osios gimimo metinės. Juo labiau, kad šis Lietuvos grožinės literatūros pradininkas, sukūręs reikšmingą lietuvių literatūrai poemą „Metai“, gimė, rašė ir Amžinojo poilsio atgulė vadinamuosiuose Rytpūsiuose, kurie dabar priklauso Rusijos Federacijai. K.Donelaitis gimė Lazdynėliuose, visai netoli dabartinio Gusevo, o palaidotas jis Tolminkiemyje, kuris šiandien vadinamas Čistyje Prudy. Todėl Gusevo moksleiviai gerai žino pirmą lietuvišką meninį tekstą sukūrusį poetą, visam pasauliui paliudijusį lietuvių literatūros buvimą.  Jie ir pasiūlė šią iniciatyvą – nutapyti metų laikus Lietuvoje ir Rusijoje.
 
Plenerą vykdo rėmėjų pagalba

Kadangi finansinės paramos iš Europos Sąjungos sulaukti nepavyko, abi pusės projektą vykdyti ėmėsi savo iniciatyva ir iš rėmėjų gautomis lėšomis. V.Girdauskas pasakojo, kad abiejose šalyse atsirado geranoriškai nusiteikusių ir šią idėją palaikančių žmonių. Be to, daug prisideda tiek Gusevo, tiek Šakių rajono savivaldybės, išsprendusios transporto ir apgyvendinimo klausimus. Moksleivius pamaitinti sutiko kavinė - picerija „Kiba“, vegetarinė virtuvė „Puri“ ir kavinė - baras „Vakarų užuovėja“ bei UAB „Jurodis“. Lietuvaičiai taip pat ne ką prasčiau šią vasarą buvo priimti ir Guseve. Čia lankėsi penki Šakių rajono meno mokyklos mokiniai ir jų mokytojas Vytautas Kaunas. Ten prasidėjo pirmasis plenero etapas – jaunieji menininkai „gaudė“ vasaros įspūdžius. O štai baigiančius nukristi medžių lapus  į savo tapybos darbus plenero dalyviai spėjo sudėti jau Lietuvoje, grožėdamiesi restauruotais Zyplių ir Gelgaudiškio dvarų rūmais, apžiūrėję begriūvantį, bet naujam gyvenimui pasiruošusį atgimti Kidulių dvarą. Tapyti žiemos lietuvaičiai vyks į Rytprūsius, o pavasario įspūdžius įamžins mūsų krašte.

Žavėjosi atgimusiais dvarais

Gusevo meno mokyklos auklėtiniai ir jų tapybos mokytoja Natalja Urvačiova negalėjo nuslėpti susižavėjimo atgimstančiais mūsų rajono dvarais, atstatomais rūmais, vis gražėjančia jų aplinka. „Kai pamatėme Zyplių dvaro sodybą, mums atėmė žadą, - pasakojo N.Urvačiova. – Vaikščiojome ir negalėjome atsigauti. Aš net prisiminiau N.Gogolio poemą „Mirusios sielos“. Taip paslaptingai viskas aplinkui atrodė... Smagu buvo prisiliesti prie jūsų kultūros. Labai įdomu buvo pamatyti Kidulių ir Gelgaudiškio dvarų rūmus. Didelį įspūdį paliko kunigaikščių Vasilčikovų dvaras ir jo sodyba Jurbarke. Ta ypatinga atmosfera  įsismelkė į tolimesnes kūrybines idėjas ir davė naujų impulsų.“ Tai ypač atsispindėjo guseviečių darbuose. Juos kartu su mūsų meno mokyklos mokinių perteiktais rudens įspūdžiais galima pamatyti Šakių kultūros centro fojė iškabintoje parodoje „Ruduo“. Čia galima pastebėti, kaip skiriasi plenero dalyvių darbai bei jų technika, pasigrožėti juose atsispindinčiu rudenėjančios gamtos grožiu, pajusti tas ypatingas emocijas, kurias jautė jaunieji menininkai. Pasak N.Urvačiovos, galimybė dalyvauti tokiuose pleneruose, kūrybinės  atmosferos pajautimas – tai vertybės, kurių nenupirksi už jokius pinigus. Mokiniai tapė tik dvi dienas ir jiems pritrūko šio kūrybinio proceso. Nors Vytauto Kauno teigimu, 6 val. per dieną buvo per daug, vargino.

Pramogavo šalies sostinėje

Plenero „Metų laikai“ dalyviai ne tik piešė, jie visą šeštadienio dieną praleido šalies sostinėje – Vilniuje. Jie lankėsi vieno universaliausių šiuolaikinių lietuvių dailininkų Antano Kmieliausko ir jo dukros, taip pat dailininkės Ramunės Kmieliauskaitės studijose, apžiūrėjo Rotušėje atidarytą tapybos darbų parodą „Donelaitis 2012“, apžiūrėjopaminklą, pastatytą pirmą svarbų lietuvišką meninį tekstą sukūrusio poeto atminimui. Jaunieji menininkai pabuvojo Vilniaus Universitete, kur Filologijos fakultete turėjo galimybę pamatyti dailininko Vytauto Kauno mokytojo Petro Repšio sukurtą freską „Metų laikai“, kurią V.Girdauskas prilygino žmogaus gyvenimo ratui, kur sukasi svarbiausi gyvenimo etapai - gimimas, jaunystė, senatvė ir mirtis. Didelį įspūdį vaikams paliko Aušros vartai, Barbakanas, Arkos galerija, Bernardinų ir šv. Onos bažnyčių ansamblis, Katedra.

Neslėpdami emocijų plenero dalyviai kalbėjosi visomis kalbomis, kokias tik mokėjo – ir angliškai, ir vokiškai, ir lietuviškai, ir rusiškai, o jei žodžių pritrūko, į pagalbą pasitelkė gestus.

Pasibaigus plenerui „Metų laikai“ planuojama išleisti bendrą jaunųjų menininkų tapybos darbų leidinuką ir surengti parodą, kurios ekspozicija galėtų apkeliauti kuo daugiau tiek Rusijos, tiek Lietuvos vietovių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.