Ką siūlo atgimę rajono dvarai?

gelgaudiskio_dvarasSima KAZARIAN

Mūsų rajone restauruoti du dvarai – Zyplių ir Gelgaudiškio. Gelgaudiškio dvare jau senokai prasidėjo renginiai, iškilmingai atidarytas ir Zyplių dvaras. Kaip šiuose dvaruose įsibėgėja veikla?

Nuotr. „TŪB „Virmalda – išskirtinės filosofijos statybų firma, pasižyminti be galo dideliu jautrumu kultūriniam paveldui ir leidžianti mums vykdyti veiklas“,- kalbėjo E. Pilypaitis.

Jau senokai visoje Lietuvoje Šakių rajoną garsina Zypliai, veiklą pradėjo ir Gelgaudiškio dvaras. Pasak kultūros centro vadovo Edgaro Pilypaičio, Gelgaudiškyje numatoma puoselėti aukštąją kultūrą, Zypliai kol kas tarnauja tautodailės reikmėms. Tiesa, lukšiečiai ir svečiai, kaip ir iki šiol, renkasi ne pačiame dvare, o dvaro statinių kompleksui priklausančiose arklidėse.
 
Dar neparuoštas renginiams

Gelgaudiškio dvare senokai vyksta koncertai, kiti svarbūs renginiai. Anot Edgaro Pilypaičio, čia daugiau stengiamasi skleisti elitinę dvarų kultūrą: „Zyplių dvaras užima tautodailės sferą, taigi mums nėra ko jo mėgdžioti, daugiau stengsimės eiti profesionaliojo meno kryptimi.“

Pasak E. Pilypaičio, neišvengiamai dvaras priglaus ir socialinės atskirties grupes, amatininkus, kadangi tokia tvarka jau yra seniai nusistovėjusi – juk gegužės mėnesį kasmet dvaro teritorijoje organizuojama Stasiuko mugė, jam priklausančiuose statiniuose glaudžiasi specialioji mokykla. Panašių veiklų numatoma ir daugiau. Neseniai pusrūsio patalpos panaudos būdu išnuomotos bendruomenės centrui „Atgaiva“. „Stengsimės reprezentacines erdves palikti, tačiau kad erdvės būtų visiškai atskirtos yra neįmanoma, veiklos persidengia“,- kalbėjo E. Pilypaitis.

Zyplių dvaras buvo iškilmingai atidarytas, tačiau dabar, atrodo, nutilęs. Daugelis domisi ir nekantrauja, ar jau vyksta renginiai dvare? Vido Cikanos teigimu, renginiai Zyplių dvare kol kas dar nevyksta. Anot Lukšių seniūno dvaras dar nėra priduotas valstybinei komisijai: „Mes nestabdome turistinės veiklos, bet kol komisijos nepraėjo, nieko per daug ir nedarome. Be to, ten dar ir statybininkai vaikštinėja, kanalizacija nebaigta tvarkyti, ekspozicijos neužbaigtos. Trūksta ir baldų, kėdučių dabar planuojame nusipirkti. Šiaip tai vedam atvykusius svečius, rodom, taigi veiksmas vyksta.“

Darbai ėjo kaip iš pypkės

Gelgaudiškio dvaras dar nėra baigtas, sutvarkyta 50 proc. vidaus. Administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis negailėjo gerų žodžių Gelgaudiškio dvare dirbančiai TŪB „Virmalda“: „Bemiela, darbai eina net į priekį, mes nespėjome ir atsiskaitinėti. Firma, matydama, kad atsiskaitymas vėluoja, darbus daro už savo pinigus.“

E. Pilypaitis apie firmą TŪB „Virmalda“ taip pat atsiliepė tik teigiamai: „Mačiau kaip puikiai organizuojami darbai, požiūris į užduotį iš tiesų išskirtinis. Firma labai jaučia mūsų poreikius, juk daug renginių buvo organizuojama, nors dvaras dar nebuvo pabaigtas. Kitos statybų firmos tokiems mūsų norams būtų sakiusios griežtą „ne“, o ši net padėjo, suteikė erdves. Tai išskirtinės filosofijos firma, pasižyminti be galo dideliu jautrumu kultūriniam paveldui.“

Dotuojamas dešimtmetį

Kai kam galėjo pasirodyti, kad gan neseniai pradėtas tvarkyti Gelgaudiškio dvaras iškilo, atrodo, žaibiškai, o Zypliuose darbai krutėjo palyginti lėtai.
 
Iš tiesų judėjimas Zypliuose vyko nuo 2002 metų, mat tuomet dvaras buvo pradėtas dotuoti, tačiau šie metai nelaikomi restauracijos pradžia. Kaip paaiškino projekto vadovė Aurelija Papievienė, tai tebuvo konservavimo darbai, nes skiriamos lėšos buvo palyginti nedidelės. Restauruoti abu dvarai pradėti panašiu metu.

UAB „Vilungė“, tvarkiusi Zyplių dvarą, šlove pasigirti negalėjo. „Buvo be galo daug problemų,- teigė A. Damijonaitis. - Reikėjo 8 milijonų, o jie nusipirko už 5, tai galite pamanyti, kas dėjosi. Tada prasidėjo prastos medžiagos, ėmė kentėti darbo kokybė, nes firma pigi, trūko žmonių, reikėjo žiūrėti, kad neįdėtų kur ko nereikia. Firmai buvo ypač karšta, nes dvaro prižiūrėtojas reiklus.“

Lukšių seniūnas Vidas Cikana neslėpė, kad trikdžių buvo: „Kai ką perdarėme ir po du – tris kartus.“

Samdyti darbininkai taip pat negailėjo priekaištų. Darbo įrankiai būdavo nekokybiški, be apsaugų, tad teko neštis savus. Vėluodavo ir atsiskaitymai, darbo buvo daug. Firma dar ir dabar yra ne su visais atsiskaičiusi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.