Kas nugalės? Suvalkija ar Sūduva?

svarstyklesVasario 19 dieną Seimo narys Algirdas Patackas kartu su Etninės kultūros globos taryba (EKGT)  Seimo Europos informacijos biure vykdė diskusiją „Regioninė politika Lietuvoje: Suvalkija ar Sūduva?“. Diskusija šia tema buvo labai įvairi. Kaip vadinti mūsų regioną, diskusijos dalyviai nepriėjo vieningos nuomonės.  
 
Diskusijoje apie ne vienuerius metus Sūduva vadinamą Suvalkijos kraštą kalbėjo Suvalkijos (Sūduvos) regioninės etninės kultūros globos tarybos pirmininkas Zigmas Kalesinskas, Etninės kultūros globos tarybos atstovai – pirmininkė dr. Dalia Urbanavičienė, pirmininko pavaduotojas dr. Vytautas Tumėnas, narys J. Vaiškūnas, Lietuvių kalbos instituto habil. dr. K. Garšva. Renginyje taip pat dalyvavo istorikai, etnologai, etnografinio regiono ir Etninės kultūros globos tarybos atstovai bei kiti suinteresuoti asmenys.

Diskusiją apie mūsų krašto pavadinimą inspiravo ne viena priežastis. Viena jų - 2001 metais,  įkuriant Etninės kultūros globos tarybos padalinius etnografiniuose regionuose, buvo patvirtintas Suvalkijos (Sūduvos) regiono pavadinimas ir tų pačių metų spalio 31 dieną buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp EKGT ir etnografinių - istorinių regionų atstovų.

Šio regiono atstovai nuolat siekė, kad regionas būtų vadinamas ne Suvalkija. Beje, šis pavadinimas kilo nuo Suvalkų gubernijos, kuri gyvavo nuo 1867 metų iki I-ojo Pasaulinio karo, kai Lietuva priklausė carinei Rusijai. Tuo tarpu Sūduvos pavadinimas turi seną kilmę ir buvo ypač populiarus Nepriklausomos Lietuvos tarpukario laikotarpiu, vėliau išeivijos istorikų darbuose, tačiau sovietmečiu palaipsniui buvo išstumtas iš vartosenos. Taip nuo 8-ojo dešimtmečio etnologijoje įsitvirtino Suvalkijos pavadinimas. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį Sūduvos pavadinimas vėl išpopuliarėjo tarp regiono gyventojų ir įsivyravo net buitinėje kalboje.

Galutinai apsispręsti dėl etnografinio regiono pavadinimo paskatino Aplinkos ministerijos inicijuota idėja prie Lietuvos magistralinių kelių pastatyti ženklus, žyminčius etnografinius regionus. EKGT paraginta, Suvalkijos (Sūduvos) regioninė etninės kultūros globos taryba šiemet sausio 23 dieną svarstė šį klausimą ir nutarė siūlyti ant ženklo rašyti Sūduvos pavadinimą. Siūlymas sausio 31 dieną buvo pateiktas Aplinkos ministerijai ir EKGT.

Be to, diskusijos kilo ir dėl būsimos šių metų Kaziuko mugės, kuri skirta būtent šiam regionui – jo atstovai reikalauja mugės informaciniuose stenduose bei pranešimuose įrašyti Sūduvos pavadinimą, atsisakant Suvalkijos.

Pasak Seimo nario A. Patacko padėjėjos Nijolės Balčiūnienės, kaip buvo planuota, vieningos nuomonės dėl pavadinimo rašymo diskusijų nariai nepriėjo. Mat visų dalyvių pasisakymai buvo argumentuoti ir įtaigūs. Pranešėjų įdomiais faktais apipintą diskusiją nuspręsta pratęsti.  Kaip teigė padėjėja N. Balčiūnienė, diskusiją galvojama perkelti į Suvalkijos kraštą, kur galbūt vietiniai gyventojai  dar aiškiau pareikštų savo nuomonę. Mat pavadinimai Suvalkija ir Sūduva negali būti nepamiršti.   
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.