Didžiausias atlygis – linksmas vaikų juokas

vaikai purisAsta GVILDIENĖ
 
Jau antras mėnuo, kiekvieną šeštadienį kavinėje „Puris“ skamba vaikų balsai ir juokas.  Čia tris valandas daugelio šakiečių patogumui vyksta nemokami užsiėmimai vaikams, kurių metu jie susipažįsta, pasimankština ir užsiima įvairiomis vaikiškomis veiklomis: mokosi, kaip namuose pasigaminti saldumynų, pasikalba kokia nors jiems aktualia tema, pažaidžia,  padainuoja, pasivaišina.
 
Nuotr. Kiekvieną šeštadienį nuo 10 val. kavinėje „Puris“ vaikams organizuojami nemokami užsiėmimai.
 
Pasak kavinės „Puris“ savininkės ir šeštadieninių vaikų užsiėmimų iniciatorės Giedrės Šedbarienės, ši idėja buvo brandinama jau seniai. „Kadangi patys turime nedidelių vaikų, tai gerai žinome, kaip sunku rasti, kuo vaikus užimti savaitgalį, - teigė G.Šedbarienė. - Darbo dienomis gerai. Jie gali lankyti būrelius, dalyvauti renginiuose ar užsiimti kita mėgiama veikla, o šeštadienį ir sekmadienį niekas nevyksta, tad tėveliams reikia gerai pasukti galvas, kur nueiti, kad vaikas turėtų galimybę užsiimti savo mėgiama veikla. Tai ypač aktualu pas mus provincijoje, nes didmiesčiuose veiklų savo vaikams galima surasti lengviau.“

Iš tiesų, su šia problema susiduria visi tėveliai, kurie nenori, kad jų vaikai savaitgalius leistų prie televizoriaus ar kompiuterio, kurie šiandien suryja visų - ir jaunų, ir vyresnių žmonių laiką. Mokslininkai nustatė, kad vaikai, kurie kasdien žiūri televizorių arba žaidžia kompiuteriu dvi valandas ir ilgiau, patiria daugiau psichologinių problemų, jiems sunkiau sekasi bendrauti, dažniau nevaldo savo emocijų, blogai elgiasi. „Iš pradžių įvairiausių veiklų prigalvodavome tik saviems vaikams, o po to nusprendėme, kad prie jų galėtų prisijungti ir kitų rajono šeimų vaikai, - pasakojo šeštadieninių užsiėmimų iniciatorė.  - Mūsų idėja pasiteisino. Kiekvieną šeštadienį kavinėje „Puris“ sulaukiame  maždaug po dešimt vaikučių. Tiesa, jie nuolat keičiasi. Vieną šeštadienį ateina vieni, kitą, žiūrėk, jau kai kurių nėra, tačiau vietoj jų – keletas naujų. Tad jei sulauktume visų, kurie pas mus lankosi, suskaičiuotume daugiau nei dvidešimt vaikučių. Jokių taisyklių ar reikalavimų čia nėra, priimame visus, kas nori ir kas ateina.“

Savanoriška veikla užsiimanti moteris pastebėjo, kad po trijų bendros veiklos valandų vaikai net neketina skirstytis. „Kai tėveliai ateina pasiimti vaikų, jie nenori eiti namo, todėl mūsų pasibuvimai užsitęsia ilgiau, - tvirtino G.Šedbarienė. – Vaikams patinka ir jogos pratimai, ir maisto gaminimas virtuvėje, ir bendri pokalbiai jų pačių pasirinkta tema, ir karaoke. Turime sukūrę vaikų kampelį, kur jie gali rasti įvairių žaidimų, knygelių, dėlionių.“ Džiugu, kad tokia visuomeninė veikla sulaukia vis didesnio palaikymo. Daug pagelbsti ir šakietis savanoris Nerijus Šilingis, kuris vaikams paruošia įvairių programėlių su skaidrėmis, pasakojimų apie tolimus kraštus, juose gyvenančius žmones ir gyvūnus.

„Savęs pažinimo studijos“ įkūrėjos, taip pat ateityje planuojančios įkurti vaikų grupę, neatsisako savanoriškai padirbėti ir užsiimti su vaikais kavinėje „Puris“. Daiva Piečaitytė ir Jūratė Arštikaitienė čia žada taip pat apsilankyti ir pravesti ne tik vieną kitą jogos treniruotę, bet ir sveikos gyvensenos ar savęs pažinimo užsiėmimus. Savo veiklos spaudoje G.Šedbarienė sako nereklamavusi, tėveliai apie užsiėmimus sužinojo, radę  socialiniame tinklapyje Facebook vaikų nuotraukas ir įspūdžius. „Pati geriausia reklama -  iš lūpų į lūpas, o didžiausias atlygis – linksmas vaikų juokas ir noras čia ilgiau pabūti“, - tvirtino ji, kviesdama visus norinčius savanoriauti ateiti į užsiėmimus su vaikais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.