„Žiedų saloje“ duris atvėrė pirmoji privati meno galerija

galerija naujaAsta GVILDIENĖ
 
Praėjusį penktadienį pagaliau išsipildė ne tik floristės Daivos Bublaitienės, bet ir visų menui prijaučiančių žmonių svajonė – „Žiedų saloje“ duris atvėrė pirmoji meno galerija Šakiuose.  Tikriausiai neatsitiktinai pirmoji joje atidaryta  mūsų kraštiečio, pripažinimą pelniusio ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, fotomenininko Rimaldo Vikšraičio paroda.  
 
Nuotr. Floristės D. Bublaitienės meno galerijoje iki balandžio 19 dienos galima aplankyti žymaus fotomenininko R.Vikšraičio darbų parodą.
 
Daugelį metų D. Bublaitienės puoselėta svajonė - savo gėlių salone įkurti nedidelę meno galeriją pagaliau išsipildė. Floristė dėkojo savo šeimai ir draugams, kurie ją palaikė ir padėjo šiam gražiam norui tapti kūnu ir siela, taip pat parodos organizatoriui šakiečiui fotografui Vidui Venslovaičiui bei darbų autoriui R. Vikšraičiui. Jam, pasak menotyrininko Tomo Pabedinsko, Lietuvos fotografijos scenoje tenka ypatinga vieta, nes jo kūrybos negalima tapatinti nei su lietuviškos fotografijos tradicijomis, nei su vyraujančiomis šiuolaikinės fotografijos tendencijomis. Atidaryme dalyvavęs Fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis sveikino šakiečius su nuostabia dovana – privačių verslininkų atidaryta meno galerija, kuri nepadarytų gėdos ir didesniam miestui. „Tai pavyzdys ir sostinės, ir Kauno verslininkams, - tvirtino jis. – Manau, kad simboliška ir teisinga pirmą parodą skirti vieno iš garsiausių savo krašto fotomenininkų R.Vikšraičio, pelniusio pasaulinį pripažinimą prestižinėse užsienio šalių galerijose, darbams. Didžiausia jo fotografijų paslaptis ta, kad menininkas sugebėjo parodyti tamsiąją gyvenimo pusę. Todėl, manau, ši fotosesija nejuodina Lietuvos, o leidžia pamatyti jos skaudulius iš vidaus.“

„Man didelė garbė atidaryti savo fotografijų parodą šioje naujai įsikūrusioje galerijoje“, - teigė R.Vikšraitis, savo darbuose perteikęs tikroviškus ir kartu labai individualius šiandieninės Lietuvos provincijos vaizdus. Jis nekuria psichologinių portetų ir nefiksuoja provincijos gyvenimo natūralios tėkmės. Menininko fotografuojami žmonės sąmoningai inscenizuoja groteskiškiausias savo kasdienybės situacijas. T.Pabedinsko teigimu, R.Vikšraitis yra ne atsiribojęs stebėtojas, su kuriuo dažnai tapatinasi šiuolaikiniai menininkai, bet fotografuojamų situacijų dalyvis. Iš kitų fotomenininkų jis išsiskiria tuo, kad įamžina tą pačią bendruomenę, kurioje ir pats gyvena. Nesislėpdamas nei už išraiškingos meninės fotografijos formos,  nei už šalto šiuolaikinės fotografijos konceptalumo, fotomenininkas dokumentuoja atvirai jo akivaizdoje atliekamus vaidmenis. Jie šokiruoja žmonių, savanoriškai inscenizuojančių savo pačių nuosmukį prieš fotokamerą, sukurtu spektakliu.  

Savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė džiaugėsi ir nauja, D.Bublaitienės dėka atidaryta meno galerija, ir R.Vikšraičio paroda. Ta proga ji prisiminė pačią pirmąją šio fotomenininko darbų parodą, kuri buvo eksponuota 1998 metais Šakių kino teatre. „Pamačiusi, kas vaizduojama R.Vikšraičio fotografijose, aš išsigandau, kad mane, tuo metu jauną specialistę, už tai išmes iš Kultūros skyriaus, - atviravo ji. – Bet viskas praėjo gerai, o vėliau Šakiuose buvo surengta dar ne viena tokių fotografijų paroda, akivaizdu, suprantama ir aktuali ne tik lietuviams, bet ir kitų šalių žmonėms.“ 2009 metais mūsų kraštiečio sukurtos fotografijos pelnė tarptautinį pripažinimą didžiausiame Europos fotografijos festivalyje „Recontres d‘Arles“. Čia R. Vikšraitis buvo įvertintas prestižiniu „Metų atradimo“ apdovanojimu. R. Vikšraičio darbus šiai nominacijai pristatė garsus britų fotografas Martinas Parras.

Pasak G. Česonio, keistas sutapimas, kad paskutinę R.Vikšraičio fotodarbų eksponavimo dieną Velso „Fotogallery“ parodoje atidaroma kita jo fotografijų paroda naujai įkurtoje „Žiedų salos“ galerijoje.  Čia susirinkę menininkai ir jiems prijaučiantys žmonės džiaugėsi dar viena galimybe pažvelgti į socialinę tikrovę „iš vidaus“, ateičiai išsaugoti nykstančio, vartotojiškos kultūros mažai paliesto gyvenimo vaizdus. Apnuogintos tikrovės metraštininko R.Vikšraičio parodą visi norintys gali aplankyti iki balandžio 19 dienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.