Panemunėje nuaidėjo festivalis „Karo žirgas“

karo zirgasSavaitgalį Plokščiuose, Nemuno slėnyje, aidėjo archainės muzikos garsai, žemaitukų veislės žirgų žvengimas, kalavijų žvangėjimas. Čia vyko dvi dienas trukęs XII – XIII a. senovės baltų amatų ir karybos festivalis „Karo žirgas”. Apsilankiusieji regėjo senovės baltų genties gyvenseną, amatų ir karo mantą.
 
Nuotr. Lankytojai regėjo senoviškų kovų inscenizacijas.  Festivalyje išaiškintas stipriausias kario turnyro laimėtojas, kuriuo tapo vilnietis Marius Būda. Trejeto kovose geriausiai pasirodė istorinis klubas „Leisgiris“.
 
Jau penktus metus Dariaus Požaičio vadovaujamas Senovės baltų atkuriamosios istorijos klubas „Sūduvos tauras“ kartu su partneriais savaitgalį kraštiečius kvietė į Plokščių seniūnijoje, Panemunių regioniniame parke, ant Nemuno kranto vykusį senovės baltų amatų ir karybos festivalį „Karo žirgas“, skirtą senovės baltų gyvensenos ir karybos demonstravimui. Šiųmetis festivalis buvo kur kas aukštesnio lygio nei pernai. Daugelį stebino beveik pusės hektaro plote įsikūrusi gyvenvietė, apjuosta medine gynybine tvora, kurią prieš šventę organizatoriai kantriai statė net savaitę laiko.

Senovės lietuvių gyvensenos dvasią galėjo pajusti kiekvienas, pasivaikščiojęs tarp pagonišką gyvenseną propaguojančiųjų žmonių. Čia buvo demonstruojamas senosios Lietuvos karybos inventorius, rodomas žuvusio kario mantos dalinimas.

Geriausiais žirgais raiti kariai tradiciškai tarpusavyje varžėsi dėl kario mantos. Vyko karių raitelių pasirodymas, demonstruojant įvairių ginklų panaudojimą. Festivalyje išaiškintas stipriausias kario turnyro laimėtojas, kuriuo tapo vilnietis Marius Būda. Trejeto kovose geriausiai pasirodė istorinis klubas „Leisgiris“.

Festivalyje „Karo žirgas” dalyvavo lietuvių istoriniai klubai „Marigiris“, „Leisgiris“, „Jotva“ bei svečiai iš Baltarusijos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.