Medikų kelias – V. Vilčinsko fotografijose

vilcinsko parodaGintarė MARTINAITIENĖ
 
Praėjusį trečiadienį Šakių viešosios bibliotekos Žiemos sodo galerijoje atidaryta septintoji fotografo Viktoro Vilčinsko fotografijų paroda „Medikų kelio punktyrai“, kurioje pateikta ne tik pažintis su gydytojais, bet ir perteikiamos jų darbo akimirkos, aplinkybės. Parodos autorius pripažino, kad ekspozicija - duoklė Šakių medikams.
 
Nuotr. V. Vilčinskas, atsidėkodamas, kad medikai prisiekė Hipokratui, pasišventė šiam darbui, nusprendė juos įamžinti fotografijose.
 
Parodos atidarymo metu V. Vilčinskas pripažino sulaukęs ne vieno klausimo, kodėl savo nuotraukoms pasirinko būtent medikus. „Laikui bėgant be jų auksinių rankų ir širdies neitų nugyventi dienų. Atsidėkodamas, kad jie prisiekė Hipokratui, pasišventė šiam darbui ir nutariau surengti parodą“, - apie savo pasirinkimą pasakojo parodos autorius. Keletas ekspozicijos nuotraukų dar nespalvotos, darytos maždaug prieš dvidešimtmetį, tačiau didžioji dalis – šio pavasario darbas. Visgi savo darbų V. Vilčinskas nesureikšmina ir tikina, kad nuotraukose jokio meno nėra. „Yra, kas yra“, - pabrėžė fotografas. Visgi nuotraukos reikšmingos tuo, kad iki šiol tokio pobūdžio parodos Šakiuose tikrai nebuvo. Be to, jos nepozuotos. „Jie dirbo savo darbą, o aš savo“, – paaiškino parodos autorius. Daugiausiai dėmesio sulaukė nuotraukos iš operacinės, nes tai ypač netikėta erdvė, kurioje atsidurti, būnant ne mediku, gana drąsu. Taip pat ne vienoje fotografijoje įamžinti medikai, užfiksuota, kaip jie atlieka įvairias procedūras.

Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas pripažino, kad V. Vilčinsko prašymas užsukti į operacinę buvo gana netikėtas, nes medikas pamanė, kad fotografui reikia atlikti operaciją. To neprireikė, užtat jo darbo rezultatai vyriausiajam gydytojui malonūs. „Nuotraukose – charakteriai, kurie man pažįstami. Nereikia žmonių iš naujo pažinti, atrasti. Tai jau meno lygmuo“, - mintimis apie fotografijas dalijosi A. Klimaitis. Jis akcentavo, kad metai bei sustabdyta akimirka – vertybė, tad už šią dovaną jis ir dėkojo parodos autoriui. Paroda džiaugėsi ir Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovė Rima Laukaitienė. Jai džiugu, kad atsiranda žmonių, kurie ne tik apsilanko pas medikus, bet randa laiko užfiksuoti jų darbo akimirkas.

V. Vilčinskas su fotografija draugauja jau šeštą dešimtmetį. Tai jam ne tik pomėgis, bet ir gyvenimo būdas. Dirbant laikraštyje „Valsčius“ hobi tapo ir profesija. Dabar fotografas džiaugiasi, kad turi daugiau laiko fotografuoti ne tik tai, ką reikia, bet tai, ką nori. Nuotraukose jis stengiasi įamžinti tas akimirkas, kurios šventę ar kasdienybę paverčia įsimintiniausia gyvenimo diena. „Fotografija – galimybė parodyti pasaulį taip, kaip aš jį matau“, - tikino fotografas. Būtent kuo daugiau tokio žvilgsnio rezultatų ir buvo linkima V. Vilčinskui parodos atidarymo metu. Belieka laukti, ką savo ekspozicijoms jis pasirinks toliau. Galbūt tęs pažintį su medikais, galbūt išmėgins kažką naujo ir taip nustebins aplinkinius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.