Ekspedicija „Prano Sederevičiaus svajonių žirgai“

sedereviciaus arkliaiKudirkos Naumiesčio biblioteka, pritariant  Kudirkos Naumiesčio seniūnui Vincui Puidai, birželio pabaigoje suorganizavo ekspediciją „Prano Sederevičiaus svajonių žirgai“. Jos tikslas buvo  surasti ir įamžinti ne Kudirkos Naumiestyje esančias Prano Sederevičiaus sukurtas skulptūras. Ekspedicijoje dalyvavo prisiminimų apie skulptorių autoriai Povilas Piešina, Jonas Kašiuba, muziejininkai Irena ir Antanas Spranaičiai, V. Kudirkos muziejaus direktorė Irena  Zinkevičienė, dabartinis Sederevičiaus sodybos šeimininkas Kazimieras Vizbaras ir būrelis ištikimiausių bibliotekos pagalbininkių.
 
Nuotr. Ekspedicijos dalyviai Vilkaviškyje, prie P. Sederevičiaus sukurtos arklio skulptūros.
 
Ekspedicija prasidėjo nuo apsilankymo Vilkaviškio rajone, Šeimenos seniūnijoje, Varpininkų kaime. Prie Vilkaviškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pastato ekspedicijos dalyviai išvydo pirmąjį P. Sederevičiaus Bėruką. Pasak vilkaviškiečių, šis žirgas čia buvo atvežtas ir pastatytas apie 1974 – 1975  metus.

Ekspedicijos maršrutas toliau tęsėsi Marijampolės savivaldybės link. Čia Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kieme buvo surastas  dar vienas  Prano Sederevičiaus žirgas – Sartukas. „Kieme užkalbinome žolę pjaunantį vietinį darbuotoją. Jis papasakojo, kad šis žirgas čia stovi jau seniai, atvežtas apie  1973 metus. Laikui bėgant jis apaugo tujomis ir kitais medžiais, todėl neseniai  medžiai buvo išpjauti, palikta tik tujų alėja. Darbuotojas  mus nudžiugino, kad šią vasarą statulą planuojama tinkuoti, perdažyti,“- pasakojo ekspedicijos iniciatorė Marytė Rastupkevičiūtė.

Kitas naumiestiečių sustojimas buvo Kalvarijoje, Trakiškiuose, dabartinėje Gintaro gatvėje. Čia ekspedicijos dalyvius pasitiko bespalvis itin stambus ir įspūdingas žirgas. Ši Trakiškiuose esanti skulptūra šiuo metu neturi šeimininko, todėl apleista, neprižiūrima.

Kitas ekspedicijos dalyvių sustojimas jau buvo Šakių rajone, Lukšiuose. Čia  Draugystės gatvelėje, Birutės ir Juozo Bartišių sodyboje, stovi dar vienas žirgas. Ši sodyba anksčiau priklausė Prano Sederevičiaus pusbroliui, taip pat Pranui Sederevičiui.

Prie buvusios Šilgalių kolūkio kontoros, Jono ir Birutės Birbilų sodyboje, ekspedicijos dalyviai išvydo dar vieną arklio skulptūrą. „Jono Birbilo jau nėra tarp gyvųjų, šiuo metu čia gyvena žmona Danutė ir dukra Vaida su šeima. Mūsų turimomis žiniomis, tai pirmasis skulptoriaus Prano Sederevičiaus parduotas žirgas. Šilgalių kolūkis jį įsigijo kolūkio 20-mečio proga, 1969 metais,“- sakė M.Rastupkevičiūtės, apgailestaudama, kad du Prano Sederevičiaus liūtai, esantys arčiau gatvės, tikriausiai „niekieno“ žemėje, labai  kritiškos būklės – apdaužyti, aptrupėję, suskilę.

Paskutinis ekspedicijos sustojimas buvo prie Klepų kaimo laukuose stovinčios Šv. Marijos statulos.

Čia, kur dabar išlikusi  tik ši statula, buvo sodyba, kurioje  gyveno Pranas Sederevičius su šeima.

2013 metai - Prano Sederevičiaus jubiliejiniai metai,  tad  ši ekspedicija būtent ir skirta skulptūrų autoriaus 110-osioms gimimo metinėms paminėti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.