Greta sporto centro po žeme dūli žmonių kaulai

paminklinis akmuo„Ten lavonų prikasta daugybė, kas besuskaičiuos dabar?..- apie partizanų kapavietes ir kitus šiurpius to meto įvykius pasakojo buvęs Šakių tremtinių ir politinių kalinių bendrijos pirmininkas Pranas Endriukaitis.
 
Nuotr. Dabar čia pašventintas paminklinis akmuo, o liudininkai mena šioje vietoje atkastas sovietinio režimo aukų kūnų liekanas.
 
„Anksčiau netoliese dabartinio Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro buvo stribų būstinė. Stribai parvilkdavo nušautus partizanus, pamesdavo prie ūkinių pastatų ir jie ten ilgai gulėdavo kaip masalas, tikintis, kad artimieji atėję pažiūrėti, išsiduos. Galiausiai kas nors šiuos išniekintus kūnus užkasdavo“,- teigė P. Endriukaitis. Praėjusį šeštadienį ten pašventintas paminklinis akmuo sovietinio režimo aukoms atminti.

P. Endriukaitis atskleidžia, kad lavonai būdavo užkasami „nelabai rimtai“: „Dar sovietmečiu darbininkai kasdami griovius prie Siesarties atkasdavo po nestoru žemių sluoksniu palaidotus partizanų kūnus. Toliau nekasė, padarė, ką reikia, ir užkasė. Pasakojo, kad dar matėsi languoti marškiniai. Darbininkai man parodė šią vietą, ir mes 1989 metais ten pastatėme medinį kryželį. Buvo viena laidojimo vieta Giedručiuose pasiesarčiais, tai pasakojo, kad netoliese gyvenantiems žmonėms šuo žmogaus ranką buvo parvilkęs. Be abejo, daug ko dar nežinome, bet stribeliai, kiek jų dar yra gyvų, sąžiningai tyli. Partizano Runo seserys norėjo išsiaiškinti, kur jų brolio kūnas, net tiesiai šviesiai pasiklausė buvusių stribų, tačiau tie lyg vandens į burną prisipylętyli.“ Kapaviečių Šakiuose pilna. P. Endriukaičio teigimu, rasta lavonų ir prie vandentiekio: „Visi Šakiai tą vandenį gėrė, niekas nepaisė nei kokių ten sanitarinių reikalavimų, nei nieko.“

Paminklas sovietinio režimo aukoms atminti atsirado Šakių politinių kalinių ir tremtinių bendrijos iniciatyva, organizavo bendrijos vadovas Arvydas Pyragas. Teresės Ižganaitienės teigimu, akmuo pasirinktas, nes jis yra amžiams, o medinių kryžių ateinančios kartos tikrai jau neatstatinės: „Vaikams jau nerūpės tokie dalykai“,- įsitikinusi moteris.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.