Pagerbė fašizmo aukų atminimą

fasizmo aukomsTradiciškai būrelis šakiečių Batiškių kapinėse prisiminimais, gėlių žiedais, žvakelių šviesa pagerbė nacizmo aukas. Šįmet jau paminėtos masinių žydų naikinimo 72-osios metinės.   
 
Nuotr. Būrelis šakiečių Batiškių kapinėse dar kartą pagerbė fašizmo aukų atminimą.    
 
Dar kartą į kruvinų žudynių vietą – Batiškių kapines būrelis šakiečių susirinko paminėti ir pagerbti sušaudytų nekaltų žmonių atminimą. Prieš 72-ejus metus, liepos 30 dieną, prasidėjo pati šiurpiausia žmonijos tragedija, kurios metu buvo sunaikinta nemažai žydų, lietuvių ir kitų tautų žmonių. Skaičiuojama, jog būtent šioje vietoje iš viso sušaudyta apie keturis tūkst. žydų, lietuvių, rusų, kitų tautybių žmonių.

Batiškių kapinės mena nekaltų žmonių aimanas, dejones, jų patirtą smurtą. Anot Danutės Liudžiuvienės, prieš 72-ejus metus patirti išgyvenimai sukelia daug skaudžių prisiminimų. Dažnai prieš akis iškyla vaizdai iš gyvenimo koncentracijos stovykloje, išvarytų žmonių alinantis darbas Vokietijoje, šaudymai, deginimai, naikinimai. Praėjusią savaitę Batiškių kapinėse vykusio paminėjimo metu kalbėjęs Šakių rajono pagyvenusių žmonių ir II-ojo pasaulinio karo veteranų sąjungos vadovas Jonas Bosas dar kartą pabrėžė, jog apie šią istorijos atkarpą per mažai kalbama. Pasak jo, ypač jaunimas nedaug žino apie fašistų padarytą skriaudą. „Vyresnioji karta patyrė daug smurto, nepriteklių, pavojų, buvo pykčio ir neapykantos“, - kalbėjo J. Bosas. Prisiminus 1944 metais priverstiniams darbams į Vokietiją vykdytus trėmimus, šiandien galima tik pasvarstyti, kokia būtų tapusi vokiečių okupuota Lietuva. Jau karo metais iš Trečiojo Reicho į Lietuvą plūdo vokiečių kolonistai. Laimei, šis XX-ojo amžiaus blogis buvo nugalėtas.

Susirinkusieji tylos minute pagerbė sušaudytas fašizmo aukas, ant jų kapų padėjo gėlės, uždegė žvakeles. Poetė Danutė Bastienė jausmingai padeklamavo savo kūrybos eilėraštį. Paminėjime buvo padėkota Šakių seniūnui Alfonsui Jakui už rūpestingai prižiūrimas kapines.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.