„Gyvenime tiek daug įdomių dalykų, - tik laiko kad viskam užtektų...“

dragunaityteVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
„Jeigu tikslas yra parodyti savo paveikslus, tai juos ir parodžiau“,- sako Šakių rotušės fojė surengtos personalinės tapybos darbų parodos iškilmingo atidarymo atsisakiusi Eglė Dragūnaitytė. Tradiciniai skambūs sveikinimo žodžiai ir gėlės – ne tai, kas būtų itin svarbu tautodailininkei. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos dailės mokytoja gyvenimo prioritetus susidėliojusi pagal šiek tiek kitokią, - savą tvarką.
 
Nuotr. „Man tapyba –  vienas iš gyvenimo malonumų“, - sako tautodailininkė E. Dragūnaitytė.
 
Tapyba - malonumas
 
Parodoje eksponuojami akvarele tapyti darbai neturi tematinio vientisumo,- tai per kelerius pastaruosius metus nutapyti paveikslai. Gelgaudiškietė yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos bei Šakių tautodailininkų klubo „Dailius“ narė. „Šiuo metu tapau mažiau, nes tiesiog neužtenka viskam laiko. Tapau, kai atsiranda poreikis. Mano paveiksluose nėra kokių nors konkrečių peizažų ar vaizdų. Pirmiausia turiu tikslą perteikti nuotaiką, mintį, būseną. Savas kaimas, artima aplinka - man svarbiausia. Džiaugiuosi, kad gyvenu kaime“,- prisipažįsta pašnekovė. Anot jos, didžiausią naudą teikiančios kūrybinės dirbtuvės, - tai tradiciniai Zyplių dvare vykstantys kūrybiniai plenerai.

 „Gyvenime tiek daug įdomių dalykų, - tik laiko kad viskam užtektų...Man tapyba - malonumas. Jeigu tai būtų gyvenime tik vienintelis malonumas, tai jos būtų tikrai labai daug. Dabar gi žiemą daug laiko tenka skirti darbui mokykloje. Vasarą ravėti daržą man nėra mažesnis malonumas negu tapyti paveikslus. O kur dar bitės, kurių turime net penkias šeimas, o dar žvejyba, grybavimas, kelionės... Viskam reikia rasti laiko. O kai jo randi, tada tiesiog darosi smagu gyventi“,- šypsosi pašnekovė.

Projektinė veikla – aktyviam jaunimui

Gelgaudiškietė E. Dragūnaitytė, kurios pedagoginis stažas jau siekia tris dešimtmečius, vykdo itin aktyvią projektinę veiklą su jaunimu. Nuo 2004 metų gelgaudiškiečiai pagal tarptautines mainų programas jau dalyvavo trylikoje projektų. „Palaikau senus ryšius su draugais Lenkijoje ir Graikijoje. Jų dėka ir galime dalyvauti įvairiuose kultūriniuose jaunimo projektuose. Per metus yra tekę turėti net po dvi keliones. Kūrybingam, šauniam mūsų jaunimui tai yra didžiulė pažinimo ir bendravimo neformali mokykla. Projektuose jie dalyvauja su didžiuliu užsidegimu, visada Lietuvą ir savo kraštą pristatome tikrai įspūdingai“, - pabrėžia pedagogė, pati esanti tikra kelionių entuziastė.

Kelionės - gyvenimo aistra

„Atostogų metu savo automobiliu keliaujame dviese su mano gyvenimo draugu Regimantu, iš anksto susiplanuodami maršrutą, tiksliai žinodami, kada ir kur būsime, ką norime pamatyti. Prisimenu, pirmosios kelionės tikslas buvo labai paprastas, - nusiplauti kojas Atlanto vandenyne. Tą ir padarėme, nuvykę į Pietų Prancūziją. Nieko nėra geriau už keliones. Šiandien viską gali sužinoti ir suplanuoti sėdėdamas prie kompiuterio,- ir kada keltai išplaukia, ir kokios muziejų darbo valandos. Tai labai patogu. Kelionės suteikia vis kitokį gyvenimo pažinimą, iš kiekvienos kelionės grįžti šiek tiek pasikeitęs,“- apie vieną didžiausių savo gyvenimo pomėgių kalba Eglė. Kitų metų kelionės maršrutas jau suplanuotas – bus „išnarstyta“ visa Sicilijos sala. Pasak Eglės, pačių suplanuotos kelionės - nepakartojamos. Be to, tai pigiausias ir patogiausias būdas keliauti.

Nesužvejotų žuvų – dar daug

„Mes nesame jokie ekstremalai. Visada keliones gerai apgalvojame, laikomės visų saugumo taisyklių,- tiek kelyje, tiek kopdami į kalnus, nes juk esame jau suaugę žmonės. Nakvojame savo automobilyje, gamtoje įsirengiame prašmatnų „restoraną“ net su keliais karštais patiekalais... Juk vasarą išsimaudyti kalnų ežere kur kas smagiau negu viešbutyje po dušu“, - įtikinamai kalba aistringa kelionių mėgėja. Kadangi Eglė mėgsta žvejoti, kelionės po Skandinavijos šalis metu jai žvejyba Norvegijoje paliko nepakartojamus įspūdžius.

„Gyvenime yra tiek gerų, gražių dalykų. Kai jais visais gali džiaugtis,- tai yra puiku. Jei kelionėse savotiškai pasikraunu, tai tapydama paveikslus - išsikraunu“,- sako E.Dragūnaitytė. Jai nėra nereikšmingų dalykų, - širdies formos akmenukas, rastas Nemuno pakrantėje, mažutė kriauklė, išmesta Atlanto vandenyno bangų, savame darže užaugintas pomidoras ar sena surūdijusi spyna,- viskas, kas tikra ir natūralu, jai yra svarbu ir įdomu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.