Dekoratyvinių triušių auginimas

triusisDekoratyvinis triušiukas – gudrus ir mielas, dažnai juokingas ir visada gražus – dabar tampa vis populiaresniu namų augintiniu.

Gerai prižiūrimi triušiukai išgyvena maždaug 5-6 metus. Dekoratyvinis triušiukas sveria nuo 1 kg iki 1,5 kg. Ausų ilgis maždaug 5 cm. Dekoratyvinių triušių galva yra ovali, žandai papūsti, ausys stačios. Akys apvalios ir gana didelės. Šių triušių kailis dažniausiai trumpas, tačiau gali būti ir ilgo plauko, priklausomai nuo veislės, minkštas bei švelnus. Dekoratyviniai arba dar kitaip vadinami nykštukiniai triušiai vieni nuo kitų skiriasi skirtingomis spalvomis. Kailiuko spalva gali būti balta, balta su juodais lopinėliais, nuo šviesiai rudos iki tamsiai rudos su šviesesne papilve, taip pat gali būti pilkšvai melsva.

Triušiuko narvelis turi būti kiek įmanoma erdvesnis. Mažiausias rekomenduojamas narvelio dydis - 80x50 cm, laikant du ar daugiau triušiukų narvelio dydis privalo būti  1x2m. Aukštis turėtų būti toks, kad augintinis galėtų atsistoti ant užpakalinių kojų. Narve būtina įmontuoti namelį, kad gyvūnėlis galėtų pasislėpti arba miegoti. Reikia nepamiršti, kad triušis labai mėgsta užsilipti ant savo namelio stogo, todėl narvas turi būti pakankamai aukštas. Ėdžias ir gertuvę reikia pritvirtinti prie šoninių narvelio sienų, kad būtų kuo daugiau erdvės. Narvą reikėtų pastatyti saugiame, ramiame kampe, nes triušiai mėgsta jaustis saugiai. Vasarą narvelį galima laikyti lauke, tačiau jis turi būti apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių, lietaus, skersvėjo, nes tai pavojinga triušiuko sveikatai. Žiemą nestatykite narvelio arti radiatorių.
 
Dekoratyvinis triušis yra labai judrus gyvūnas, todėl kiekvieną dieną būtina jį išleisti iš narvelio, kad palakstytų. Saugokite, kad bėgiodamas po butą ar namą triušis nepasiektų pavojų keliančių daiktų: elektros laidų, skalbimo miltelių,chemikalų, nuodingų augalų.

Triušis minta įvairiu pašaru, sudarytu iš grūdų. Šerti geriausiai būtų ryte. Per parą triušis turėtų  gauti  1-2 valgomuosius šaukštus grūdų mišinio, daugiau duoti nerekomenduotina, nes gyvūnėlis greitai gali priaugti viršsvorio. Taip pat duodama apie  20-30 g daržovių arba  60g žolės. Norint augintinį palepinti ir paįvairinti mitybą galima duoti nedaug vaisių (negalima duoti kriaušių).

Vaisiai ir daržovės turi būti prinokę, sausi, švieži, nevirti, nemarinuoti, nešaldyti. Šieno reikėtų duoti kiekvieną dieną tiek, kiek Jūsų augintinis suėda, nes jis yra būtinas virškinimui. Šienas privalo būti kvepiantis, sausas, nesupelijęs, nedulkėtas. Triušiui kasdien reikia daug šviežio vandens. Vanduo turi būti visada pasiekiamas ir keičiamas kiekvieną dieną.

Kailio priežiūra. Trumpaplaukių triušių dažnai šukuoti nereikia, nes jie savo kailį prižiūri patys. Tik pavasarį, kuomet augintinis keičia kailį, reikėtų kiekvieną dieną pašukuoti specialiu šepečiu (jų galima įsigyti kiekvienoje gyvūnams skirtų prekių parduotuvėje ar didesniame prekybos centre), kad pašalintumėte slenkančius plaukus. Ilgaplaukį triušiuką būtina šukuoti kasdien, nes kitaip kailiukas susivelia į neiššukuojamas sąvėlas, kurias sudėtinga pašalinti ir gali prireikti veterinaro pagalbos. Maudyti triušio nerekomenduojama, esant būtinybei tai daryti vanduo turi būti drungnas, neprauskite galvos, nes vanduo gali patekti į ausis, akis ar burną ir sukelti triušiui paniką. Jokiu būdu neliekite vandens srove iš dušo ir nenaudokite plaukų džiovintuvo. Nusausinkite rankšluosčiu ir saugokite nuo skersvėjų.

Dekoratyviniams triušiams retkarčiais reikia patrumpinti nagučius. Prieš kerpant specialiomis žirklutėmis gerai apžiūrėkite, kur yra gyvuonis, jo pažeisti negalima, nes kitaip galite sukelti kraujavimą.

Dantų priežiūra. Triušiukas turi nuolat ką nors graužti, kadangi tokiu būdu nusidildo dantis, kurie nuolat auga. Norint išvengti dantų deformacijos, savo augintiniui galite duoti sausos duonos gabalėlį, medžio šakelę (ypač mėgsta obels) ar krūmokšnį, kukurūzų burbuolę.

Tualetas. Kraikas triušiuko narvelyje turi būti keičiamas ne rečiau kaip kartą  per savaitę, esant reikalui keiskite dažniau, kad narvelis visada būtų švarus. Dažniausiai triušiai pasirenka vieną vietą, kur atlieka gamtinius reikalus. Jo pasirinktame kampe galite pastatyti dubenėlį su kraiku. Tai palengvins palaikyti švarą bei panaikinti nemalonų kvapą.

Milda Michailovskytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.