Banguotoji papūgėlė (II dalis)

papugelesBanguotosios papūgėlės kūno ilgis yra 18 – 24 cm, ji sveria nuo 40 iki 50 g. Šie paukčiukai išgyvena 12-14 m. Todėl norint namuose laikyti banguotąją papūgėlę, būtina įsigyti narvelį.

Narvas turėtų būti kiek įmanoma erdvesnis, kad paukštelis jame galėtų bent kiek paskraidyti. Laikant vieną papūgėlę rekomenduojamas narvo dydis 90 - 100 cm ilgio ir 60 - 80 cm pločio bei aukščio. Apvalūs narveliai banguotosioms papūgėlėms nėra idealūs. Čia joms sunkiau orientuotis, be to jos negali horizontaliai skristi, o tai joms yra svarbu.

Narvelyje reikia pakabinti medines lakteles, nes šios papūgėlės yra aktyvūs paukščiai ir joms patinka laipioti bei šokinėti nuo vienos laktelės ant kitos. Narvelyje taip pat reikėtų įmontuoti vietą žaidimams. Papūgėlės mėgsta tokius žaislus, ypač ryškių spalvų, kaip sūpuoklės, varpeliai, veidrodėliai. Jei neturite galimybės įsigyti didelio narvo, tuomet būtina paukštelį išleisti paskraidyti   2- 4 valandas po kambarį. Prieš išleisdami papūgėlę paskraidyti, uždarykite langus ir duris! Kol paukštelis skraido, Jūs galite išvalyti narvelį (mažiausiai kartą per savaitę).
 
Taip pat  narvelyje turi būti lesyklėlė ir vandens gertuvė, bei smėlis, kuris reikalingas higienai palaikyti ir būtinas paukštelio virškinimo traktui. Naudinga pakabinti medžio šaką, žievę, taip pat lesamą akmenį, į kurį papūgėlė galėtų pagaląsti savo snapą, apvalyti jį nuo negyvų ląstelių ar kitokių nešvarumų ir tuo pačiu gauti svarbių mineralinių medžiagų. Banguotosios papūgėlės plunksnas valosi pačios. Tačiau ypač šiltomis dienomis mėgsta pasiturkšti vandens pripiltame baseinėlyje.

Banguotosios papūgėlės nepakelia skersvėjo ir pernelyg didelio karščio. Joms reikia daug šviesos, tačiau tiesioginiai saulės spinduliai šiems paukščiams kenkia. Narvelis turėtų būti pastatytas mažiausiai žmogaus akių lygyje, nes šiems paukščiams patinka dairytis aplinkui. Virtuvėje narvelio nestatykite, nes čia papūgėlės gali tykoti įvairūs pavojai, tokie kaip karšta viryklė, ant kurios paukštelis gali nutūpti ar nešvarus vanduo, kurio papūgėlė gali atsigerti. Taip pat narvelio nestatykite arti televizoriaus. Auginat vieną papūgėlę, narvelį statykite tame kambaryje, kuriame dažniausiai lankosi žmonės.

Banguotojų  papūgėlių šėrykla turi būti nuolat pilna. Papūgėlės greit išalksta, todėl vos pusę dienos nieko nelesdamas,  jos gali susirgti ir  net nugaišti. Todėl rytais ir vakarais papildykite lesyklą pašaru.  Pagrindinis dekoratyvinių papūgėlių pašaras yra sėklos bei įvairių sėklų mišinys. Parduotuvėse galite įsigyti specialius kombinuotus pašarus papūgėlėms.  Su šiais lesalais paukštukas gaus visus organizmui būtinus komponentus. Taip pat galite pakabinti kukurūzų burbuolę, kuri papūgėlėms yra tikras skanėstas. Įdomu tai, kad sergančios papūgėlės dažnai nelesa jokio pašaro, tačiau kremta vien tik kukurūzus. Šie paukštukai ypatingai mėgsta pakabinamus skanėstus. Taip pat joms reikia duoti vaisių bei daržovių. Vaisius paruoškite didesniais gabaliukais, kad Jūsų paukštelis galėtų pats knibinėti šį skanėstą. Dekoratyvinėms papūgėlėms tinka ananasai, abrikosai, kivi, mango, obuoliai, bananai, kriaušės. Joms netinka greipfrutai ir citrinos. Iš daržovių galite duoti papriką, pomidorą, morką, saldžią bulvę, salotų, špinatų, žirnių, brokolį, cukiniją. Atminkite, kad parduotuvėse salotos dažnai būna apipurkštos pesticidais, todėl prieš duodant jas papūgėlei, gerai nuplaukite. Papūgėlėms galima duoti ir uogų: žemuogių, aviečių, gervuogių. Kaip maisto papildas gali būti žolė. Suprantama, žalumynai negali būti apdoroti chemikalais arba auginami prie gatvės.

Be pašaro kiekvieną dieną turi būti keičiamas šviežias vanduo specialioje gertuvėje paukščiams.

Norint banguotąją papūgėlę prisijaukinti, prireiks nemažai kantrybės. Labai svarbu su šiuo paukštuku kalbėtis švelniu balsu, kad jis priprastų prie jūsų balso tembro ir nebūtų baikštus. Jokiu būdu nebandykite jo pagriebti ar sučiupti! Norėdami paimti papūgėlę dešiniąją ranką uždėkite ant paukštelio krūtinės, o kairiąja iš viršaus suimkite visą kūnelį. Galvą prilaikykite nykščiu bei smiliumi. Niekada neimkite papūgėlės už sparnų, nes lengvai galite ją sužeisti. Jei norite papūgėlę išmokyti atsitūpti ant rankos, turėkite rankoje kokį skanėstą, kurį paukštukui galėtumėte pasiūlyti. Pirmomis dienomis paukštis gali būti labai drovus ir nedrįs prie Jūsų prisiartinti. Tačiau po keleto dienų jis turėtų prie Jūsų priprasti, tik atminkite, kad visuomet svarbu papūgėlę šnekinti. Vėliau elkitės apdairiai, kad neprarastumėte savo augintinio pasitikėjimo. Papūgėlę galima išmokyti kalbėti. Ramiu balsu kartokite jai nuolat tą patį žodį. Žodis turi būti trumpas. Kartokite šį pratimą tol, kol papūgėlė pati ištars tą žodį.

Milda Michailovskytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.