Kaip tinkamai suteikti pagalbą veršiavimosi metu?

istraukejesJei veršiavimasis vyksta sklandžiai ir yra nekomplikuotas, pagalbą suteikti gali pats ūkininkas. Ūkininkas, teikdamas pagalbą, turi turėti specialių žinių, kad išvengtų įvairių komplikacijų, kylančių dėl nežinojimo.

Ūkininkas iš anksto apskaičiuoja numatomą veršiavimosi laiką, kadangi vaisiaus vystymasis trunka 285 dienas (apytiksliai 9 mėn.). Žinoma jis gali trukti keletą dienų trumpiau ar ilgiau, tačiau tai nieko blogo nereiškia. Likus 45 – 60 dienų iki numatomo veršiavimosi, jis užtraukina karvę. Atitinkamai pakeičia karvės racioną, duoda reikiamų mineralų ir vitaminų. Iki veršiavimosi likus savaitei ar dviem patalpina karvę į tinkamai įrengtas veršiavimosi patalpas. Taigi jis iš anksto ruošiasi veršelio atvedimui.

Likus 1 – 2 paroms iki veršiavimosi karvių tešmuo labai pabrinksta, speniai prisipildo krekenų, iš lytinių organų pradeda tekėti lipnios, beveik skaidrios gleivės.
 
Prieš pat veršiavimąsi karvė pasidaro nerami, dairosi į šonus, trypia kojomis, dažnai gulasi ir keliasi, nes dėl prasidėjusio veršiavimosi jaučia skausmą. Pastebėjus veršiavimosi požymius karvės užpakalį, kojas ir uodegą reikia apiplauti šiltu 5 proc. kalio permanganato tirpalu. Plyšus vaisius dangalams ir nutekėjus skysčiams prasideda intensyvus veršelio išstūmimas. Kartais vaisiaus dangalai ilgai neplyšta, tačiau jų negalima praplėšti, tol, kol pūslėje nepasirodo veršelio kojos. Nes per anksti ištekėjus skysčiui, karvė sunkiau veršiuosis. Jeigu veršelio padėtis gimdoje yra taisyklinga, veršiavimasis be žmogaus pagalbos gali trukti iki 3 – 4 val., pirmaveršėms ir ilgiau.

Teikiant pagalbą, labai svarbu laikytis švaros, reikia kruopščiai nusiplauti rankas bei jas dezinfekuoti, (galima ir tuo pačiu kalio permanganato tirpalu). Taip pat galima užsimauti vienkartines pirštines. Akušerines virvutes reikia, taip pat sumirkyti kalio permanganato tirpale, kad jos suminkštėtų. Virvučių galuose galima pritvirtinti medinius pagaliukus, kad būtų patogiau laikyti. Virvutės kilpa užmaunama virš riešo ar čiurnos sąnario, priklausomai nuo vaisiaus eigos. Veršelis netraukiamas iškart už abiejų kojų, nes taip praplatėja pečiai ir tampa sunkiau ištraukti. Pirma patraukiama už vienos kojos, po to už kitos. Veršelis traukiamas tik stangų metu. Kai nėra stangų veršelio traukti negalima, tiesiog reikia laikyti įtemptas virvutes ir palaukti sekančios stangos, kad būtų galima traukti veršelį. Pagalbai dažniausiai užtenka vieno žmogaus jėgos, jokiu būdu virvučių negalima rišti prie tvorų, ar traukti pernelyg didele, ne daugiau kaip dviejų vyrų jėga. Nes tokiu būdu galima sulaužyti veršeliui kojas, ar sužaloti karvę, kuri vėliau gali susirgti gimdos uždegimu. Išėjus veršelio pečiams, traukiama žemyn karvės kojų link, kad veršelio klubai pakiltų ir jis lengvai būtų ištrauktas.

Veršiavimosi pagalbai teikti galima panaudoti specialų prietaisą veršeliui ištraukti, tuomet pagalbą gali suteikti vienas žmogus. Tačiau su šiuo prietaisu riekia mokėti tinkamai elgtis, kad nesužaloti veršelio ir karves. Dažniausiai tokie prietaisai naudojami stambiuose ūkiuose, kur veršiuojasi daug karvių, nes yra pakankamai brangūs.

Jeigu veršelio nepavyksta ištraukti ar jo padėtis gimdoje yra netaisyklinga reikia kreiptis pagalbos į veterinarijos specialistą.

Gimusiam veršeliui iš burnos ir šnervių pašalinamos gleivės, dezinfekuojama bambos virkštelė. Veršelis atiduodamas laižyti karvei, o karvė toliau stebima, kad pasišalintų nuovalos, kurios įprastai atsiskiria per 4-6 valandas.

Milda Michailovskytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.