Triušių miksomatozė


triusiu_miksomatozeDažnai triušių ūkiuose yra susiduriama su klastinga ir pavojinga liga – triušių miksomatoze.  Kiekvienais metais ši liga pasireiškia vis labiau, pridarydama daug nuostolių.

Kas yra miksomatozė? Miksomatozė yra virusinė triušių liga, pridaranti daug nuostolių ūkininkams.  Šia liga sergančių triušių gaištamumas gali siekti iki 99 proc.  Šiai ligai būdingas greitas plitimas. Liga, pasireiškus viename triušių ūkyje, greitai plinta į kitus.

Kada serga?  Triušiai dažniausiai serga šiltuoju metų laiku, kai yra aktyvūs vabzdžiai,  uodai, blusos, kurie platina šią liga. Tačiau gali pasitaikyti ir šaltuoju metų laiku.

Kokie yra šios ligos požymiai?  Ligos požymiai priklauso nuo viruso štamo, nuo triušių veislės ir gali truputį skirtis. Šiai ligai yra būdingos dvi formos.

Vienu atveju  pradžioje pastebimas akių vokų uždegimas, pasireiškia sloga.  Ant snukio, ausų ir kitose kūno vietose atsiranda patinimai.  Vėliau prasideda kitų gleivinių bei lytinių organų uždegimai. Triušiai tampa mieguisti, mažai ėda,  karščiuoja. Kūno temperatūra gali pakilti virš 39,5 °C.  Liga trunka nuo 4 iki 10 dienų.  Apie 90% užsikrėtusių triušių nugaišta.
 
Kitu atveju ant galvos, ausų ir akių vokų atsiranda mazgelių. Tose vietose oda išopėja, vėliau nekrotizuojasi. Triušiai gali sirgti 30-40 dienų.  Gali gaišti iki 50% triušių.
 

Sveikstančio nuo šios ligos triušio požymiai yra sumažėję mazgeliai ir pažeistose vietose atsiradę plaukai.

Labai svarbu paminėti tai, kad persirgę šia liga triušiai, tampa šios ligos platintojais.

Ką daryti, jei įtariate šią ligą? Jeigu serga pavieniai triušiai, reikėtų juos kuo greičiau atskirti nuo sveikųjų. Skubiai kreiptis į veterinarijos gydytoją.  Kartais  šios ligos atveju reikia imtis drastiškų priemonių – tokių kaip bandos sunaikinimas. Sergančius triušius reikia skersti ir pagal reikalavimus skerdeną reikia sunaikinti. Sveikai atrodančius triušius reikėtų skersti ir gerai išvirtą mėsą galima naudoti maistui.

Gydymas  - efektyvaus gydymo nėra.  Bandomi įvairūs gydymo būdai, tokie kaip homeopatiniais vaistais, tačiau didelio efekto nebūna. Kaip jau minėjau, antros ligos formos atveju, gali savaime pasveikti iki 50 % triušių.  Efeketyviausias būdas apsisaugoti nuo šios ligos – sveikų triušių vakcinacija.

Vakcinacija. Vakcinuoti galima tik sveikus triušius. Vakcinuoti galima nuo 10 savaičių amžiaus, po dviejų savaičių, norint pasiekti gerą efektą, vakcinavimą reikėtų pakartoti, o kas pusę metų revakcinuoti  (pakartoti vakcinavimą). Lietuvoje registruota vakcina prieš triušių miksomatozę ir hemoraginę triušių ligą yra PESTORIN MORMYX ®.

Vakcina veiks tik tada, kai vakcinuosime tik sveikus triušius, ligai dar neprasidėjus. Pradėjus sirgti triušiams, vakcinuoti toje pačioje vietoje laikomus, kad ir sveikai atrodančius triušius nelabai apsimoka, nes jie jau gali būti užsikrėtę. Pastaruoju metu Lietuvoje šios ligos virusas manoma, kad yra pasikeitęs nes įprasta vakcina dažnai nepadeda. Kaip jau minėjau, norint sustiprinti vakcinos veikimą, reikėtų po dviejų savaičių vakcinavimą pakartoti.

Pasireiškus šiai ligai, būtina išvalyti ir dezinfekuoti triušių narvelius. Būtina gerai juos išvalyti ir išplauti.  Jei triušių nameliai yra mediniai, dezinfekcija sunkiau veiks, todėl reikėtų naudoti maksimalią koncentraciją (tai reikia žiūrėti kiekvienos dezinfekcinės medžiagos instrukcijoje).  Norint pasiekti gerą efektą – rekomenduojama medinius gardelius deginti.

Prie visų šių priemonių dar reikėtų, kiek įmanoma, apsaugoti triušius nuo vabzdžių. Nes, kaip jau buvo minėta, šią ligą platina vabzdžiai.

LSMU VA dr. Ramūnas Antanaitis

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.