verselisSveikos ir produktyvios karvės užauginimas, patiriant kuo mažiau nuostolių yra kiekvieno ūkininko tikslas. Norint tai pasiekti, reikia tinkamai prižiūrėti jau naujagimius veršelius, kad jie būtų auginami tinkamomis sąlygomis ir nesusirgtų.

Normaliai ką tik gimusiam veršeliui iš nosies ir burnos pašalinamos gleivės. Jei  karvė veršiavosi sunkiai ir įtariama, kad veršelis galėjo pritraukti gleivių į kvėpavimo takus, jį reikia pakelti už užpakalinių kojų žemyn galva, kad gleivės galėtų ištekėti laukan. Tuomet 5 proc. spiritiniu jodo tirpalu dezinfekuojama bamba, ją panardinant į indelį su tirpalu. Dezinfekciją reikia pakartoti ir kitą dieną. Tai padeda išvengti virkštelės ir pilvaplėvės susirgimų.

Tuomet veršelis duodamas nulaižyti karvei. Jei karvė veršelio nelaižo (dažniausiai taip elgiasi apsiveršiavusios telyčios), veršelį reikia išmasažuoti švarių šiaudų gniūžte, pašalinant gleives nuo kailio ir skatinant kūno termoreguliaciją, širdies bei plaučių veiklą.
papugelesBanguotosios papūgėlės kūno ilgis yra 18 – 24 cm, ji sveria nuo 40 iki 50 g. Šie paukčiukai išgyvena 12-14 m. Todėl norint namuose laikyti banguotąją papūgėlę, būtina įsigyti narvelį.

Narvas turėtų būti kiek įmanoma erdvesnis, kad paukštelis jame galėtų bent kiek paskraidyti. Laikant vieną papūgėlę rekomenduojamas narvo dydis 90 - 100 cm ilgio ir 60 - 80 cm pločio bei aukščio. Apvalūs narveliai banguotosioms papūgėlėms nėra idealūs. Čia joms sunkiau orientuotis, be to jos negali horizontaliai skristi, o tai joms yra svarbu.

Narvelyje reikia pakabinti medines lakteles, nes šios papūgėlės yra aktyvūs paukščiai ir joms patinka laipioti bei šokinėti nuo vienos laktelės ant kitos. Narvelyje taip pat reikėtų įmontuoti vietą žaidimams. Papūgėlės mėgsta tokius žaislus, ypač ryškių spalvų, kaip sūpuoklės, varpeliai, veidrodėliai. Jei neturite galimybės įsigyti didelio narvo, tuomet būtina paukštelį išleisti paskraidyti   2- 4 valandas po kambarį. Prieš išleisdami papūgėlę paskraidyti, uždarykite langus ir duris! Kol paukštelis skraido, Jūs galite išvalyti narvelį (mažiausiai kartą per savaitę).
papugelesBanguotosios papūgėlės yra bene populiariausias naminis paukštelis pasaulyje. Jos nebrangios, linksmos, greitai adaptuojasi aplinkoje, džiugina savo čiulbėjimu, patinka dideliam ir mažam.

Banguotoji papūgėlė šį pavadinimą gavo dėl bangelių ornamento ant plunksnų. Šis paukštis kilęs iš Australijos stepių.  Gamtoje šie paukščiai gyvena dideliais būriais. Jos drauge miega, lesa ir prausiasi. Porelės gyvena taip pat būryje, kartu su kitomis papūgėlėmis, nes taip jos saugiau jaučiasi.

Banguotosios papūgėlės snapas yra trumpas, kietas, lenktos formos. Šie paukščiai mato tokias pačias spalvas kaip ir žmonės. Dėl greito ir staigaus galvos kraipymo papūgėlė pastebi kiekvieną detalę ir anksti atpažįsta priešą. Banguotoji papūgėlė užfiksuoja vidutiniškai 150 vaizdų per sekundę, žmogus pastebi tik 16. Papūgėlės turi ypač gerą klausą, todėl jas galima išmokyti kalbėti. Tarpusavyje jos bendrauja garsais, panašiais vienas į kitą ir per didelius atstumus puikiai viena kitą supranta. Šis paukštelis girdi nuo 40 iki 20000 garso dažnių per sekundę. Papūgėlių skonio receptoriai nėra taip gerai išvystyti kaip žmonių, tačiau jos jaučia skonio skirtumus. Joms patinka sūrus lesalas, tačiau jokiu būdu nepersūdykite! Tai gali atsiliepti Jūsų paukštelio sveikatai. Retais atvejais joms patinka ir saldus lesalas. Uoslė nėra išsivysčiusi kaip ir pas visus paukščius, tačiau spėjama, kad užuosti gali.
pienasVienas iš svarbiausių veiksnių lemiančių gerą pieno kokybę -  sveika karvė, tinkami ir kokybiški pašarai, geros karvių  laikymo sąlygos. Tik iš švaraus, gero skonio ir kvapo pieno galima pagaminti kokybiškus pieno produktus.

Pieno kokybę lemia pieno indų švara, melžimo technologija, karvių ir jų stovėjimo vietų švara, tvarto mikroklimatas, pašarai, karvių sveikata. Netinkamas šėrimas,  higienos nesilaikymas, įvairūs karvių susirgimai ir kiti veiksniai sukelia pieno skonio, kvapo, konsistencijos ir spalvos pakitimus, t. y.  pieno ydas.

Skonio pokyčiai. Pašarų prieskonis piene atsiranda tuomet, jei karvės šeriamos daug eterinių aliejų turinčiais augalais, sugedusiais, apipuvusiais šakniavaisiais, nekokybiškais šiaudais ar šienu, bei blogos kokybės silosu. Kartų skonį pienui suteikia puvimo bakterijos esančios nešvariuose pieno induose ir ant tešmens. Kartais pienas apkarsta jei gyvuliai gauna daug cukrinių runkelių lapų ar ganosi ganyklose, kuriose gausu pelynų. Taip pat kartus pienas būna rujos metu, sergant gelta, mastitu, lytinių organų ligomis. Beje pienas greičiau apkarsta žiemos metu. Sūrus pienas būna užtrūkinamų karvių ir laktacijos pradžioje, po išsimetimų, bei sergant tešmens uždegimu.

Paskutinės naujienos

Reklama


UAB "Daugtaškis" 2008-2016 Visos teisės saugomos