Gyventojams pristatė planuojamus atlikti geologinius tyrimus

geologiniai tyrimaiPraėjusią savaitę geologinius tyrimus rajone planuojanti atlikti UAB „Geobaltic” susitiko su Šakių ir Vilkaviškio seniūnijų teritorijų gyventojais.
 
Nuotr. Geologas nuskaito informaciją apie žemės išteklių – naftą. Įmonės „Geobaltic” nuotrauka.
 
Į susitikimus atvykę šiose teritorijose žemės sklypus dirbantys asmenys sužinojo, kaip nuo lapkričio iki balandžio bus atliekami geologiniai tyrimai – naftos žvalgybos darbai.
„Draugas” jau rašė, kad Aplinkos ministerijos skelbtą naftos naudojimo Kudirkos-Kybartų plote konkursą laimėjo UAB „Diseta”. Būtent sutartis su Vyriausybe „Disetą” įpareigoja išsiaiškinti, kiek naftos yra Šakių ir Vilkaviškio rajonuose plytinčiuose telkiniuose. Šios įmonės atstovai planuojamus naftos žvalgybos darbus, kuriuos atliks jų partneriai „Geobaltic”, vasaros pabaigoje pristatė Šakių savivaldybės vadovams.

Į praėjusią savaitę vykusius susitikimus su „Geobaltic” susirinko žemės sklypus dirbantys asmenys. Geologai paaiškino ir, rodydami vaizdo filmuką, pademonstravo, kaip bus atliekami seisminiai tyrimai. „Geobaltic” atstovai atsakė ir į gyventojams kilusius klausimus.

Susitikimo dalyviams buvo pademonstruota ir tyrimų įranga. Gyventojai galėjo pamatyti ir patį išteklių, kurio mūsų žemėse ieškos geologai – naftą. Specialistų teigimu, Kudirkos telkinyje jos gali būti net 1,47 mln. tonų, o Kybartų telkinyje – 451 tūkst. tonų.

Prieš pradėdami tyrimus, geologai planuojamus darbus suderins asmeniškai su kiekvienu gyventoju, kurio dirbamoje žemėje bus atliekami tyrimai.

Kaip nurodoma Lietuvos Respublikos žemės įstatyme, žemės savininkai ir geologai turi tarpusavyje bendradarbiauti – gyventojai turi leisti geologams atlikti žemės gelmių tyrimus, o įmonė, tuo atveju, jei padarytų žalą, privalo ją kompensuoti.

„Mes laikomės įstatymų ir tikimės, kad ši nuostata bus abipusė. Bet, kad gyventojams būtų dar ramiau, su kiekvienu žemės naudotoju pasirašysime sutartį, kurioje įsipareigosime atlyginti žalą. Visgi tikiu, kad ji bus minimali – naudojama technika yra ypač lengva ir palieka minimalias provėžas”, – sakė „Geobaltic” vadovas Dainius Michelevičius.

Susitikimo metu įmonė pristatė ir paramos bendruomenėms politiką – nors atlikdama seisminius tyrimus bendrovė patiria dideles išlaidas, kiekvienai bendruomenei „Diseta” skyrė tūkstančio eurų paramą bendruomenei svarbiems projektams įgyvendinti.

„Geobaltic” taip pat domėjosi galimybėmis įdarbinti keliolika vietinių žmonių tyrimų darbams. Darbuotojai reikalingi paprastoms užduotims laukuose atlikti.

Suderinus planuojamus darbus su kiekvienu žemės naudotoju ir pasirašius sutartis, netrukus prasidės ir tyrimų darbai. Juos planuojama baigti pavasarį.
 
Mums svarbi aplinkinių gyventojų nuomonė! Kviečiame dalintis savo mintimis ir klausti dėl atliekamų naftos žvalgybos darbų rašant mums e-paštu: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Lina Mockutė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.