Nepasitenkinimas užtverta gatve išaugo į protestą

gatvejeRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Spalio 26 d. rytą Kudirkos Naumiestyje ties užtverta Varpo ir Vytauto gatvių sankirta keletas ūkininkų bei pavienių gyventojų sustatė savo transporto priemones ir paliko jas ten stovėti kone parą laiko.
 
Nuotr. Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius (pirmas iš dešinės) ramino visus susirinkusius ir kvietė ateiti į kitą savaitę vyksiantį viešą susirinkimą.
 
Taip kai kurie naumiestiečiai išreiškia protestą dėl užtvertos Varpo gatvės ties minėta sankryža. Anot protestuotojų, dabar šis Varpo gatvės ruožas yra toks saugus, kad kai kurie ūkininkai nusprendė čia atvaryti pasaugoti savo ūkių techniką.
 

Tačiau po šia ironija slepiasi gilesni dalykai. Kaip ir minėjome praeitame laikraščio „Draugas“ numeryje (straipsnis „Dėl uždaryto eismo gatvėje kyla karo kirviai“), uždarytas eismas Varpo ir Vytauto gatvių sankirtoje suskirstė miestelėnus į dvi stovyklas. Aplinkiniai šios gatvės gyventojai daugiausia džiaugiasi. Anot keleto vyresnių žmonių, nuo tos dienos, kai gatvė užtverta, čia sumažėjo eismas ir gyventojams tapo daug ramiau gyventi.

Kam užtverta gatvė įžiebė viltį, kad nuo šiol čia bus ramesnis gyvenamasis miesto rajonas, kam atvirkščiai – kraujas užverda pagalvojus, kad keletas žmonių nusprendė dėl savo asmeninių interesų užsitverti sau į privatų kiemą panašų kelio ruožą. Būtent taip galvojantys gyventojai ir nusprendė nesėdėti sudėję rankų, o imtis veiksmų ir pirmadienio rytą išreiškė savo protestą suvarydami į minėtą gatvę automobilius bei kitą techniką.

Kai pirmadienio rytą atvykome į Vytauto gatvę, išties išvydome keistą vaizdą. Neįprasta atrodė tai, kad kone centrinėje miesto gatvėje stovi traktoriai su padargais ar sunkiasvorės mašinos. Paprastai tokią techniką esame pratę matyti prie ūkininkų arkinių sandėlių ir dirbtuvių arba prasilenkdami gatvėse. Kad žemės ūkio technika būtų parkuojama miesto gatvėje, matyti tenka ne kasdien... Kodėl čia, Varpo gatvėje, stovi žemės ūkio technika, klausėme Kudirkos Naumiesčio centro seniūnaičio Vaido Bagdanavičiaus. Seniūnaičio automobilis stovėjo taip pat tarp kitos technikos, kuri čia, akivaizdu, atsirado neatsitiktinai.

„Kodėl negalima čia stovėti? Juk tai saugi gatvė. Tad nieko nuostabaus, kad ūkininkai čia suvarė pasaugoti savo techniką. Tą gali padaryti kiekvienas, juk ženklo, kad čia atvažiuoti ar stovėti draudžiama, nėra“, – ironizavo seniūnaitis.

Pasirodo, taip kai kurie ūkininkai ir kiti miestelėnai nori įrodyti, kad Varpo gatvė užtverta be jokio pagrindo.

„Jeigu jie norėjo padaryti šią gatvę saugesnę, galėjo uždėti eismo kalnelius. Kam tverti gatvę? Kas pagalvos apie pasekmes? Pasvarstykime, jeigu atsitiktų kokia ekstremali situacija mieste ir būtų uždaryta pagrindinė Tilto gatvė, kur tada nukryptų eismas? Į istorinę Kranto gatvę, kurios šlaitas jau ir taip slenka į upę su visais gyventojų namais? Galų gale, kaip ten pravažiuotų sunkiasvorės mašinos ar didesni autobusai?“ – tokių argumentuotų klausimų išgirdome iš gausiai susirinkusios naumiestiečių minios.

Sprendimas užtverti gatvę, anot protestuotojų, yra visiškai nelogiškas, nes Varpo gatvė strategiškai labai svarbi Kudirkos Naumiestyje. Dauguma ūkininkų naudodavosi Varpo gatve dažniau negu pagrindine Tilto gatve, kurioje eismas vyksta intensyviau ir žemdirbiai nenorėdavo „painiotis po kojom“ lengviesiems automobiliams. Nuo šiol sunkioji ūkio technika privalo važiuoti centrine miesto gatve, tačiau ūkininkai susirūpinę, kas bus, jeigu atsitiks kokia nelaimė Tilto gatvėje, kur tada miesto valdžia nukreips eismą Šis klausimas nuskambėjo pačiu laiku, nes tarp protestuojančių pasirodė ir miesto seniūnas Algirdas Stankevičius, kuris ramino visus susirinkusius ir kvietė savo nepasitenkinimą išreikšti ne gatvėje, o ateiti į kitą savaitę vyksiantį viešą susirinkimą. Anot seniūno, gatvėje statydami techniką niekas niekam nieko neįrodys, nes sprendimas uždaryti gatvę jau ne tik priimtas, bet ir įgyvendintas, tad, jeigu gyventojai nori, jie gali savo nuomonę šiuo klausimu išreikšti viešame susirinkime. Susirinkimą Kudirkos Naumiestyje šiuo klausimu inicijavo seniūnaitis V. Bagdanavičius, kuris kreipėsi į rajono merą Juozą Bertašių prašydamas padėti išspręsti šią problemą. Meras pasiūlė surengti miestelėnų susirinkimą, kuriame piliečiai patys galėtų išsakyti savo nuomones ir tik po to siūlyti Eismo saugumo komisijai iš naujo spręsti šį klausimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.