Kriūkiečių skauduliai – vandentvarka, keliai, kultūra

kriukai2Giedrė MERČAITIENĖ
 
Praėjusio trečiadienio vakarą Kriūkų mokyklos salėje sugužėję vietos gyventojai aptarė svarbiausius bendruomenės gyvenimo reikalus. Dalyvaujant savivaldos atstovams aptarti kai kurių problemų sprendimo būdai.  
 
Nuotr. Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus ir Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis žadėjo padėti išspręsti kai kurias šio krašto gyventojų problemas.
 
Planuojamas daugiafunkcis centras
 
Dalyvaujant Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriui Evaldui Sniečkui bei Ūkio skyriaus vedėjui Kęstučiui Kuncaičiui kriūkiečiai dar kartą akcentavo seną klausimą dėl kultūros namų, kurie, kaip žinia, menkai beprižiūrimi priklauso privatininkui. Manoma, kultūrinis gyvenimas suaktyvės, kai atsiras šiai veiklai plėtoti skirtos patalpos, todėl mokykloje planuojama įkurti daugiafunkcį centrą. Kriūkiečius E. Sniečkus ragino ieškoti bendro sutarimo, koks turėtų būti centras.

„Turime daryti taip, kad tiktų ilgam laikui. Daugiau tam pinigų nebus skiriama“, – sakė direktorius.

Pasak K. Kuncaičio, kitąmet nemažai investuojama bus į Kriūkų pagrindinę mokyklą.

„Darome tokius darbus, kad nepažeistume ateities daugiafunkcio centro pastato funkcionavimo. Mūsų planuose – katilinės rekonstrukcija, pabaigti šiltinimą, stogo dangą sutvarkyti“, – sakė K. Kuncaitis.

Reikia meno vadovo

Jau kuris laikas miestelis neturi meno vadovo.

„Seniūnijoje turime du kultūros organizatorius, bet neturime nė vieno meno vadovo, – sakė bendruomenės pirmininkė Lilija Liutvinienė. – Kovo mėnesį buvo ataskaitinis susirinkimas, kuriame buvo keltas meno vadovo klausimas. Susirinkime dalyvavęs meras tikrai užsirašė ir pažadėjo, kad bus išspręstas šis klausimas. Ir kol kas nieko.“ E. Sniečkus prisižadėjo šiuo klausimu padiskutuoti su seniūne ir rasti sprendimą.

Skaudulys – keliai

Kriūkų seniūnijos keliai duobėti, žiemą slidūs, nepakankamai barstomi, todėl valdžios atstovams susirinkusieji negailėjo kritikos.

„Labai blogas kelias į Ilguvą. Važiuojant šiuo keliu laužomas mokyklos autobusas. Ilguvoje yra ir globos namai, turistus traukiantis dvaras“, – sakė L. Liutvinienė. Pasak Ūkio skyriaus vedėjo K. Kuncaičio, Regioninės plėtros skyrius parengęs paraišką Europos Sąjungai.

„Jeigu atsiras finansavimas, yra numatyta Ilguvos dvaro gatvės 400 m rekonstrukcija ir 600 m ilgio kelio rekonstrukcija Gerdžiūnų link. Numatyta 1 km Jazminų gatvės rekonstrukcija“, – sakė K. Kuncaitis. Kelių priežiūros plėtros programos lėšomis kitąmet planuojama tęsti Miško gatvės Gerdžiūnuose tvarkymą.

„Iki gruodžio 1 d. seniūnė ir bendruomenė turi pateikti savivaldybei siūlymus, kurias gatves pirmiausia reikia tvarkyti“, – sakė K. Kuncaitis, primindamas, kad kelių tvarkymui lėšos skirstomos pagal gyventojų skaičių ir kelių ilgį.

Vandentvarkos projektai

K. Kuncaitis priminė, jog reikia galvoti apie nuotekų ir vandentiekio tinklų plėtrą, kadangi įrengimai apskaičiuoti visiems gyventojams.

„Jeigu anksčiau reikėjo prisidėti 5 proc., tai šiame periode reikės prisidėti 20 proc. Mums reikės ieškoti lėšų prie vandentvarkos projektų prisidėjimo“, – sakė K. Kuncaitis. Pasak E. Sniečkaus, vandentvarkos projektas jau patvirtintas, tačiau reikia, kad gyventojai išreikštų poreikį ir įsipareigotų prisijungti prie tinklų.

„Žiūrėsime, kur yra didžiausias poreikis, į kurią vietą tuos tinklus plėsti. UAB „Šakių vandenys“ su gyventojais sudarys preliminarias prisijungimo sutartis. Taigi plėtra priklauso nuo jūsų. Jeigu pageidausite ir įsipareigosite prisijungti, tai savivaldybė, UAB „Šakių vandenys“, panaudodami ES lėšas, plėtrą ta kryptimi ir darys“, – sakė E. Sniečkus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.