Būkime aktyvūs kurdami pirmą Šakių miesto strategiją

palukaitieneGiedrė MERČAITIENĖ
 
Šakių verslo informacijos  centro direktorė Daiva Palukaitienė ragina šakiečius aktyviai prisidėti prie pirmą kartą kuriamos miesto strategijos, kuri būtų įgyvendinama iki 2022 metų. Yra galimybė į miestą pritraukti ne mažiau 300 tūkst. eurų.  
 
Nuotr. Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė kviečia visus šakiečius prisidėti prie Šakių strategijos, kuri į miestą pritrauks ne mažiau 300 tūkst. eurų, kūrimo.
 
Numatytos kryptys
 
Kaip tik šiomis dienomis Šakių miesto vietos veiklos grupės (toliau Šakių VVG) rengia strategiją pagal priemonę „Vietos bendruomenių inicijuojama plėtra miestuose“.

„Miesto strategija ruošiama pirmą kartą. Daugelis Lietuvos miestų jas rengia ir labai aktyviai į tai įsitraukia“, – sakė D. Palukaitienė. Numatyta parengti penkias kryptis turėsiančią miesto strategiją. Viena jų orientuota į socialinių paslaugų teikimą socialinės atskirties grupės žmonėms. Antra kryptis bus skirta užimtumo rėmimui – neaktyvių gyventojų, kurie nedirba ir neregistruoti darbo biržoje, integracijai į darbo rinką. Trečia – verslumo skatinimui. Likusios dvi kryptis orientuotos į bendradarbiavimo ir savanorystės skatinimą.

Vyksta susirinkimai

Prie Šakių VVG valdybos kuriamos strategijos aktyviai prisideda Socialinių paslaugų centras, savivaldybės Socialinės paramos skyrius, Dalios Zaleskienės ambulatorija, neįgaliųjų draugijos, senelių globos namų atstovai, Psichologinė pedagoginė tarnyba. D. Palukaitienė sako: „Kviečiame visus, kurie turi bet kokių pasiūlymų, kurie norėtų prisidėti prie strategijos kūrimo, išsakyti savo nuomonę. Rašykite, skambinkite mums į verslo informacijos centrą“. Artimiausia vieša konsultacija vyks lapkričio 16 d., kai strategijos antrosios krypties aptarimui rinksis  jaunimo organizacijų atstovai, užimtumo politikos įgyvendintojai ir pan.

„Kiekvienas šakietis gali išsakyti poreikius, matomas problemas. Kiekvienas gali pateikti savo matymus, ką jie galėtų pasiūlyti. Pati Šakių VVG strategijos neįgyvendins, ją turės įgyvendinti Šakiuose veikiančios organizacijos, institucijos“, – teigė D. Palukaitienė. Verslumo tema diskusijos, tikimės,  prasidės  šį penktadienį Verslo dienoje  Tvirtus rėmus strategija turės jau gruodžio antrojoje pusėje. Jos vertinimas bus pateiktas visuotiniam aptarimui. jai reikės gauti pritarimą rajono ir regiono tarybose, o vasario 15 d. šakiečių vizijos, norai bus pristatyti Europos socialinio fondo agentūrai.

Šakių VVG rengiama strategija turi galimybę artimiausių šešerių metų laikotarpiui į miestą pritraukti ne mažiau kaip 300 tūkst. eurų.

„Tai nėra labai dideli pinigai, jie neskirti ilgalaikio turto investicijoms. Strategijos tikslas – pagerinti socialinę padėtį, suaktyvinti šakiečius, kad būtų mažinama socialinė atskirtis, didinamas  užimtumas“, – pabrėžė D. Palukaitienė.

Konsultantų mintys

Strategijos kūrimo dalyvis, Šakių VVG nario Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis labiausiai akcentavo, kad Šakius reikia padaryti patrauklius jaunimui. Pasak D. Palukaitienės, susirinkime dalyvausiantis jaunimas turi išsakyti savo nuomonę, kuo jiems Šakiai nepatrauklūs, kodėl daugelis nenori čia grįžti.

„Aišku, darbo vietų šia strategija nebus sukurta. Tačiau bus remiamos įvairios veiklos. Pavyzdžiui, verslo įmonė galės apmokyti niekur nedirbantį gyventoją. Taip neaktyviam žmogui padedama pasiruošti darbui“, – tikino D. Palukaitienė. Numatytas mentorystės skatinimas, kai patyrę verslininkai dalijasi patirtimi ir padeda pradedančiam verslininkui. Kaip patikino Šakių verslo informavimo centro direktorė, Šakių rajono verslumo indeksas (įmonių skaičius, tenkantis 1 tūkst. gyventojų) siekia 16 (Lietuvos vidurkis – apie 30).

„Verslumo indeksas yra labai žemas. Rodikliai tampa šiek tiek geresni, kai įtraukiami individualia veikla besiverčiantys asmenys. Nors ir ne ekonominis sunkmetis, ne 2009-ieji, bet labai mažai kuriasi naujų įmonių“, – pridūrė D. Palukaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.