Pristatė miesto centro viziją

architektaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Visai neseniai šakiečių teismui video įraše pristatyta miesto vizija, kurią parengė rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistai. Diskusijų būta įvairių – ar pavyks, jei taip, tai kada.

Nuotr. Rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus darbuotojai (iš kairės) Mantas Paketuris ir Vita Valaitienė padirbėjo iš peties ir per nepilnus tris mėnesius parengė miesto viziją.

Kai kurios miesto vietos „kraujuoja“

Sukurtoje miesto centro vizijoje galima pamatyti, kaip turėtų atrodyti baigtas tvarkyti miesto skveras, Kęstučio gatvės fasadų fragmentai, esamo policijos pastato vietoje siūlomas mišrios paskirties pastatas, galimas daugiabučio rekonstravimas su gyvenamosiomis patalpomis mansardiniame aukšte. Be to, įraše pavaizduota, kaip atrodytų Lietuvos šimtmečio jubiliejui siūlomas V. Kudirkos paminklo susiejimas su signatarų monumentu, išvaizdą pakeitęs autobusų stoties pastatas, kurio antrame aukšte galėtų įsikurti kavinė su atvira terasa. Vizijoje taip pat vaizduojamas Šakių ežero rytinės pakrantės sutvarkymas su aktyviomis ir pasyviomis poilsio zonomis, lauko treniruoklių takas, „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstravimas, miesto užrašų atnaujinimas ir t. t.

Vizijos autorius, Architektūros ir urbanistikos skyriuje keturis mėnesius dirbantis architektas Mantas Paketuris jau spėjo parodyti savo profesionalumą bei kūrybiškumą, sukurdamas miesto viziją.

„Pagrindinė užduotis buvo sukurti stiliaus vientisumą skvero aplinkoje. Tai nebuvo labai sudėtinga, nes esamas kontekstas, kalbant apie architektūrą, diktuoja savo sąlygas. Sukurdami spalvų gamą mes „įsmeigėme“ gairę projektuotojams ateityje atnaujinant tiek E. Steponaičio, tiek Kęstučio gatvėse esančius pastatų fasadus“, – kalbėjo specialistas.

 M. Paketuris teigė, jog kai kurios vietos miesto centre (tokios kaip autobusų stotis ar Aušros ir V.Kudirkos gatvių sankirta) tikrai „kraujuoja“ ir prašosi gydymo. Specialisto manymu, vizijoje pasiūlyti lakoniškų formų, bet atspindintys aplinką pastatai tik papildytų esamą architektūrą ir suteiktų šviežumo Šakių veidui.

„Nepamirškime mūsų turto – vandeninės miesto širdies, kuri, kiek aš esu gyvas ir pamenu, niekada nebuvo patraukli pasivaikščiojimams ar kitokiems užsiėmimams. Šakių ežero aplinkos sutvarkymas turėtų tapti vienu pagrindinių prioritetų artimiausiu laiku“, – pastebėjimais dalijosi architektas.

Specialistas minėjo, jog rengiant viziją idėjų netrūko, o kiekvienas kūrinys buvo aptariamas su skyriaus vedėja Vita Valaitiene ir kolegomis, o vėliau, M. Paketurio teigimu, vizija buvo gražiai aprengta, sušukuota ir paleista į virtualųjį pasaulį. Ar vizija taps realybe? Vizijos kūrėjui norėtųsi, kad taptų, ar taip ir bus – laikas parodys.

Nebeužtenka trintuko ir pieštuko

M. Paketuris teigė, jog sunkumų kuriant vizija neišvengta, beje, jie buvo techniniai. „Deja, tie laikai, kai architektui užtekdavo tik pieštuko, trintuko ir liniuotės jau seniai užmiršti. Norint pateikti patrauklią viziją, ją reikia nublizginti, supakuoti ir įteikti naudojant šiuolaikines technologijas. Kuriant šį filmuką teko daug improvizuoti, nes, kaip mes visi puikiai žinome, programinė įranga kainuoja, ir kainuoja labai daug. Tad iš vienos pusės aš matau daug techninio broko, bet iš kitos – džiaugiuosi, kad visa tai pavyko pasiekti naudojant minimalius išteklius“, – pasakojo M. Paketuris.

Specialistas minėjo, jog pagal jo sukurtą viziją miestas turėtų pasikeisti iš esmės. Pasak M.Paketurio, Šakiai – mažas miestas su didelėmis svajonėmis, o atsinaujinęs taptų patrauklesnis turistams, investuotojams. Taip būtų sukurta naujų darbo vietų ir tai galbūt paskatintų į miestą grįžti jaunus ir perspektyvius žmones.

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė pasakojo, jog Šakių miesto vizija pradėta kurti rugsėjo mėnesį. Pasak vedėjos, savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus pavedė skyriui parengti aplink skverą esančių gatvių fasadų sutvarkymo viziją.

„Kadangi pradėtas tvarkyti miesto skveras savo naujumu labai išsiskyrė iš aplinkos, nusprendėme apimti platesnę teritoriją, apjungti ir aikštę prie V. Kudirkos paminklo, ir visą ežero pakrantę, sukurti vientisą stilistiką. Ežeras mūsų miesto puošmena, bet mes jo kažkaip nemylim... Todėl ir skyrėme didelį dėmesį ežero pakrantės sutvarkymui“, – sakė vedėja.

Miesto vystymasis

V. Valaitienės pasiteiravus, kokią naudą duos vizijos sukūrimas, vedėja atsakė vienareikšmiškai – prisidės prie vientiso miesto vystymosi.

 „Tai, ką mes sukūrėme, turi būti priimtina ir gyventojams. Kiekvienas turi suprasti, kad norint turėt gražią aplinką negalima savo nuožiūra viešojoje erdvėje nei medžio sodinti, nei reklamos pakabinti, nei trinkelių pakloti, nei šviestuvo pastatyti. Šia vizija neapsiribosime. Toliau žvilgsnis krypsta į daugiabučius. Vyksta jų renovacija, kiek tai įsibėgės, matysim, tačiau turime būti pasiruošę pateikti savo matymą vienu ar kitu atveju“, – ateities planais dalijosi V. Valaitienė.

Administracijos direktorius teigė, kad teigiamai vertina tai, jog žengtas pirmasis žingsnis ir buvo sukurta vizija. E. Sniečkaus teigimu, pirmiausiai planuojama baigti rekonstruoti miesto skverą, paežerę, bei „Varpo“ mokyklos stadioną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.