Kelininkai žiemą pasitiko pasiruošę

pauliukeviciusRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Paspaudus šaltukui dažnam kyla klausimas, kaip, kada ir kokiu būdu mūsų rajone prižiūrimi tiek vietiniai, tiek valstybinės reikšmės užmiesčio keliai. Apie tai, ar žiema užtiko mūsų kelininkus pasiruošusius, kalbamės su VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos viršininku Antanu Pauliukevičiumi.

Nuotr. Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius sako, kad šaltajam sezonui įmonė buvo pasiruošusi kaip ir kasmet – žiema neužklupo netikėtai.

Anot A. Pauliukevičiaus, kelininkams ši žiema nėra išskirtinė – jie žiemos sezonui, kaip ir kasmet, ruošiasi iš anksto, o finansavimas kelių priežiūrai žiemą nesikeičia jau daugelį metų. Šakių kelių tarnyba prižiūri 124,378 km krašto kelių ir 401,026 km rajoninių kelių. Kaimo gyvenamosiose vietovėse įmonė atsakinga už tas gatves, kurios yra valstybinės reikšmės kelių tąsa, t. y. sutampa su užmiesčio keliais. Už vietinės reikšmės kelių priežiūrą atsako savivaldybės.

Žiemai pasiruošę

Pasak tarnybos viršininko, valstybės įmonė šiam žiemos sezonui, kaip visada, pradėjo ruoštis nuo rugsėjo: buvo patikrinti ir sureguliuoti barstytuvai ir kiti mechanizmai, prieš tiltus ir viadukus pastatyti įspėjamieji kelio ženklai, nes pirmieji slidumai dažniausiai pasireiškia būtent ant tiltų ir viadukų, sandėliai pripildyti kelių barstymui skirtų medžiagų, pavojinguose kelių ruožuose (įkalnės, nuokalnės, posūkiai ir kt.) susandėliuotos smėlio–druskos mišinio atsargų krūvos, sustyguoti budėtojų grafikai. Pasak vadovo, kai žiema ateiti neskuba, kelininkai atlieka kitus įvairius darbus: profiliuoja žvyrkelių, kurių yra virš 200 km, kelkraščius, šalina pakelės krūmus, atstatinėja signalinius stulpelius, užtaisinėja duobes, renka pakelėse šiukšles ir kt.

„Žodžiu, kai nėra sniego, dar nereiškia, kad kelininkai ilsisi – tuo metu atliekami kiti svarbūs darbai. Taip pat 2015 m. išbarstėme apie 270 t druskos ir apie 100 kubinių m smėlio-druskos mišinio (1 tonos druskos kaina 57 eurai)“, – sako viršininkas.

Įmonėje įsigytoms medžiagoms, degalams, mechanizmų remontui bei atsarginių dalių įsigijimui vieno mėnesio finansavimas yra apie 30 tūkst. eurų.

Priežiūra pagal eismo intensyvumą

Mūsų rajono krašto keliai, kuriuos sudaro keliai Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas, Vilkaviškis–Kudirkos Naumiestis–Šakiai, Kaunas–Zapyškis–Šakiai ir Kiduliai–Ramoniškiai (šis kelias nuo 0 iki 11 km.) prižiūrimi pagal krašto kelių antrąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Nustojus snigti šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 4 val. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 8 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Mažo intensyvumo krašto keliai (toks yra kelias Kiduliai–Ramoniškiai nuo 11 iki 13,28 km) prižiūrimi pagal krašto kelių trečiąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 9 iki 18 val. Nustojus snigti šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 8 val. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 10 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 12 val.

Rajoninių kelių priežiūra taip pat yra suskirstyta į keletą lygių – tuose keliuose, kur eismo intensyvumas didesnis, jie prižiūrimi nuo 6 iki 19 val. Nustojus snigti šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 5 darbo val. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 10 val. Tokiais mūsų rajone laikomi šie keliai: Šakiai–Plokščiai, Pajotijai–Gelgaudiškis, Šakiai–Slavikai, Šakiai–Bridžiai, Šakiai–Matuliai, Šakiai–Prūseliai.

Rajoninių kelių pavojingi ruožai (tai stačios įkalnės/nuokalnės, staigūs posūkiai, ypač didelio intensyvumo kelių ruožai, taip pat miškingi ruožai, iš viso 21,482 km) prižiūrimi pagal rajoninių kelių antrą priežiūros lygį. Rekomenduojama šios grupės kelius barstyt, kai jau baigti barstyti krašto keliai, tik po stiprių lijundrų ir plikledžio ir tik pavojingus ruožus. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Tokiais keliais mūsų rajone laikomi Miknaičiai–Slavikai–Kiduliai, Lukšiai–Gerdžiūnai–Kriūkai,  Lekėčiai–Pavilkijys ir kt.

Kiti rajoniniai keliai (kurių 354,498 km) prižiūrimi pagal rajoninių kelių trečiąjį priežiūros lygį. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai valomi tik baigus valyti krašto ir rajoninius kelius, prižiūrimus pagal I rajoninių kelių priežiūros lygį. Barstomi tik pavojinguose ruožuose (stačiose įkalnėse, staigiuose posūkiuose) ir tik po stiprių lijundrų arba plikšalų. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Pasak Kelių tarnybos viršininko, jų įmonė atsako tik už valstybinės reikšmės kelių būklę užmiesčiuose bei šių kelių tęsiniuose, einančiuose per rajonų centrus bei mažesnius miestus ir miestelius. Šakių mieste už visų gatvių priežiūrą, išskyrus V.Kudirkos, Vasario 16-osios, Šaulių ir Aušros gatves, atsakinga Šakių miesto savivaldybė. 2015–2016 m. žiemos sezono metu kitas Šakių miesto gatves įmonė barsto pagal nurodymą iš seniūnijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.