Socialinės rizikos šeimose – 350 rajono vaikų

bendruomeninis posedisPraėjusį penktadienį į pirmąjį posėdį rinkosi bendruomeninė vaiko teisių apsaugos taryba. Susitikimo metu aptarti tarybos tikslai, uždaviniai bei funkcijos, apžvelgta vaiko teisių apsaugos situacija rajone.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė supažindino: statistikos duomenimis, mūsų rajone praėjusiais metais gyveno 5632 vaikai. Vaiko teisių apsaugos skyriaus apskaitoje – 155 socialinės rizikos šeimos, kuriose auga 350 vaikų. Daugiausiai šeimų į įskaitą įrašyta dėl girtavimo (109 šeimos), dėl socialinių įgūdžių stokos – 38. Per 2015 metus Vaiko teisių apsaugos skyrius į apskaitą buvo priverstas įtraukti 23 naujas, išbraukė 37 šeimas. Vedėja R. Lebedžinskienė konstatavo, kad bent jau statiškai situacija gerėja, tačiau ar taip yra iš tikrųjų – kitas klausimas, nes šeimos iš sąrašo dažniausiai išbrauktos dėl to, kad vaikai tapo pilnamečiai ir į apskaitą toliau netraukiami.
 
11 šeimų iš apskaitos išbrauktos todėl, kad pagerėjo situacija – išnyko priežastys, dėl kurių buvo įtrauktos į apskaitą. Nemažai socialinės rizikos šeimų išvyko gyventi į kitą rajoną.

Su socialinės rizikos šeimomis rajone dirba 16 socialinių darbuotojų, kuriems tenka 14 etatų.

Vaiko teisių apsaugos skyrius dirba ir su tėvų globos netekusiais vaikais. Tokių rajone yra 170. Šeimose globojama 90 vaikų, šeimynose – 32, įvairiose globos įstaigose – 48. Laikiną globą per 2015 metus skyrius nustatė 42 vaikams, 44 vaikams globa baigėsi – 22 sulaukė pilnametystės, 22 dėl pasikeitusios situacijos grąžinti tėvams. Penki mažamečiai įvaikinti, tačiau ne mūsų rajono šeimose. Vaikams steigiama globa ir tais atvejais, kai tėvai išvyksta uždarbiauti į užsienį. Praėjusiais metais to prireikė 61 rajono vaikui.

Per praėjusius metus tėvų valdžia 15 asmenų apribota neribotam laikui, o dviem asmenims – ribotam.

Skyrius teikia pagalbą ir smurtą patyrusiems vaikams arba smurto liudininkams. R. Lebedžinskienė džiaugėsi, kad čia gražiai bendradarbiauja su Šakių pedagogine psichologine tarnyba bei su Šeimos santykių institutu Kaune. Skyriaus specialistams tenka atstovauti vaikams teismuose ir teisiniuose procesuose.

Iki gruodžio 31 d. būsimus globėjus ruošė Marijampolės socialinės pagalbos centras. Nors buvo paruoštos keturios šeimos, tačiau Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja pripažįsta, kad situacija nėra tokia graži.

„Tiesiog pirmiau atsirado vaikas, kuriam reikia globos, o paskui žiūrėjome tarp artimųjų, kaimynų ar giminaičių, kas galėtų globoti“, – aiškino R. Lebedžinskienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra parengusi projektą, pagal kurį kiekvienoje savivaldybėje turės būti ne mažiau kaip du socialiniai darbuotojai, kurie ruoš būsimus bei dirbs su esamais globėjais. Nors projektas yra skirtas ir finansavimas (19 tūkst. eurų), tačiau nėra jokios aiškios tvarkos. Tiek Vaiko teisių apsaugos skyriaus, tiek Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė pripažįsta, kad tam reikia ruoštis.

Kadangi, bent kol kas, rajone norinčių tapti globėjais nėra, tad tarybos narys Kęstutis Smirnovas svarstė, gal labiau apsimoka nekurti nieko naujo ir toliau pirkti paslaugą. Visgi taip daryti nebus galima. Pagalba, konsultacijos, mokymai turės būti teikiami ir esamiems globėjams. Kai įsigalios nauja tvarka, paslaugų savivaldybės viena iš kitos negalės pirkti. Planuojama, kad globėjus ruošiantys specialistai dirbs Socialinių paslaugų centre. Pasak direktorės Vilmos Bielskienės, numatytos ir konkrečios kandidatūros.

Bendruomeninė vaiko teisių apsaugos taryba planuoja rinktis kas trys mėnesiai, nebent būtų kitoks poreikis. Ši taryba patvirtinta gruodžio mėnesį, vadovaujantis atitinkamais ministerijos nurodymais.

Jos tikslas – analizuoti esamą vaiko teisių apsaugos situaciją savivaldybėje ir padėti savivaldybės tarybai spręsti vaiko teisių apsaugos politikos ir strategijos formavimo, prioritetų nustatymo bendruomenėje ir panašius klausimus. Ji, tikimasi, padės sukurti savivaldybėje efektyviai veikiančią vaiko teisių apsaugos sistemą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.