Kaimo bendruomenėms – išskirtiniai metai

Lietuvos kaimo bendruomenėms  2016 metai – išskirtiniai ir ypatingi:  Seimas juos paskelbė Bendruomenių metais. Kaip sako Šakių bendruomenių centro pirmininkė Grina Šnirpūnienė, bendruomeninis judėjimas Lietuvoje dar  jaunas,  todėl toks jo pripažinimas tikrai yra džiuginantis.

Kaimo bendruomenių kūrimasis Lietuvos kaimuose prasidėjo dar  1995 m., Šakių rajone trys drąsiausios bendruomenės – Gelgaudiškio, Kriūkų, Valiulių – susibūrė 2002 m. Lietuvai įstojus į ES jau pirmaisiais narystės metais veikė 1200 kaimo bendruomenių, o Šakių rajone – 16 (dabar jau  40). Pasak G. Šnirpūnienės, bendruomeninis judėjimas – tai greitai ant savų kojų atsistojęs reiškinys. Jis prasidėjo  teturėdamas labai menkus teorinius pamatus,  o praktinių – jokių. Sugriovus socialistinio ūkio formą Lietuvoje, atsirado didelis ekonominis ir socialinis vakuumas. Daugelis žmonių niekur nepritapo ir to sutrikimo pasekmės jaučiamos ir iki šiol. Tačiau didelė dalis kaimo žmonių suprato bendrystės teikiamą naudą, tuo labiau, kad atkūrus nepriklausomybę tai tapo laisvo pasirinkimo reiškiniu. Dabar galima patiems analizuoti savo gyvenamųjų vietovių poreikius, turėti ne primestus, o pačių pasirinktus  lyderius, patiems galima kurti bendruomenės gyvenimo vizijas  bei jų įgyvendinimo programas.
 
„Kad Lietuvos bendruomenės per savo  gyvavimo laiką daug nuveikė, daug pasiekė, jau įrodinėti nereikia, nes darbai kalba patys už save. Tačiau didžiausias šio judėjimo pasiekimas, be abejo, yra tas, kad žmonės vėl atrado tikrąją, laisvanoriškumo  pagrindais ir pačių susikurtą bendrystę ir kad toje bendrystėje jie visi svarbūs, visi kūrėjai“, – sako Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė.

Anot jos, nieko nuostabaus, kad šie metai paskelbti Bendruomenių metais – tai puiki proga žmonėms pasirodyti, ką jie nuveikė per tą laiką, ką sukūrė, be to, į kitus pasižiūrėti irgi yra malonu. Šiais metais mūsų rajono bendruomenėms bus tikrai ne viena galimybė savo veiklas pristatyti įvairiuose renginiuose. Pirmasis ir vienas didžiausių renginių – tai sausio 21 d. vykęs Vietos bendruomenių metų atidarymo renginys Šumsko bendruomenių namuose Vilniaus rajone. Renginio metu pristatytas Vietos bendruomenių metų ženklas, paskelbta planuojama bendruomenių metų veikla bei renginiai įvairiuose regionuose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.